Foto: DELFI
Gulbenes novada domes pēdējā sēdē trešdien deputātu vairākums nobalsoja par Jaungulbenes pagasta Gulbīša vidusskolas filiāles slēgšanu Līgo pagasta Siltājos ar nākamā gada 1.jūliju.

Lēmums pieņemts, balstoties uz šajā pašā sēdē apstiprinātajām skolu optimizācijas pamatnostādnēm, kas paredz, ka pamatskolā minimālais skolēnu skaits ir 60, vidusskolas posmā no 10. līdz 12.klasei - 30 un bērnudārzā - 20. Siltāju filiālē šobrīd ir 40 skolēni, viņus māca 12 skolotāji, no kuriem astoņi strādā vēl arī citās novada skolās.

Balsošana bija atklāta. Pret balsoja deputāte Alda Alberte, kura no savas ģimenes pieredzes zina, cik psiholoģiska smagi mazie bērni pārdzīvo mājai tuvās skoliņas slēgšanu un ceļošanu autobusā, lai mācītos citur. "Ģimenes ar bērniem nepaliek dzīvot tur, kur tuvumā nav skolas," saka Alberte.

Viņa arī uzsver, ka katra skola - tas ir kultūras centrs, kas zūd līdz ar skolas slēgšanu.

Balsot par Siltāju filiāles slēgšanu atturējās deputāts Normunds Audzišs. Domes sēdē nepiedalījās un līdz ar to par šo jautājumu nebalsoja deputāti Dzintars Poļaks un Valtis Krauklis.

Pirms balsošanas deputāts Ivars Kupčs vēlējās noskaidrot, kas turpmāk notiks ar Siltāju filiāles skolēniem, skolotājiem un pašu skolas ēku. Noskaidrojās, ka daļa vecāku plāno savus bērnus turpmāk sūtīt mācīties Daukstes pamatskolā, daļa - Gulbīša vidusskolā. Pagaidām ir doma, ka uz Gulbīša vidusskolu bērnus no Līgo varētu vest pagasta pārvaldes autobuss, bet uz Daukstes pamatskolu - pasažieru reisa autobuss. Tas nozīmē, ka, braucot uz Daukstes pamatskolu, bērniem būs jāpērk autobusa biļetes, bet vēlāk pašvaldība šos izdevumus atmaksās.

Siltāju filiāles pārstāvji, kas piedalījās domes sēdē, pastāstīja, ka pagaidām nav saņēmušas jaunus darba piedāvājumus uz pilnu slodzi. Vairums filiāles skolotāju jau tagad cenšas piepelnīties, uz pusslodzi strādājot citās skolās, bet tādējādi skolotājs nopelna papildus vidēji 100 latus mēnesī.

Skolotāji gribēja zināt, vai pēc atlaišanas no darba Gulbīša vidusskolā saņems kompensācijas. Atbilde bija apstiprinoša.

Līgo pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks informēja, ka skolas ēkā varētu izvietoties pagasta pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!