Pirmjā Gulbenes novada domes sēdē, aizklāti balsojot, ar 12 balsīm par pašvaldības priekšsēdētāju ievēlēta līdzšinējā Daukstu pagasta padomes priekšsēdētāja Sandra Duļbinska, kas pārstāv politisko partiju apvienību "Zaļo un Zemnieku savienība".

Par otru kandidatūru uz šo amatu - līdzšinējo Gulbenes pilsētas domes priekšsēdētāju Nikolaju Stepanovu no Tautas partijas - bija atdotas 5 balsis. Visticamāk, par šo kandidatūru nobalsoja ārpus koalīcijas palikušās Tautas partijas deputāti.

Līdz ar to par novada vadītāju kļuvusi viena no trim sievietēm šīs pašvaldības deputātu saimē, kurā ievērojamā vairākumā ir stiprā dzimuma pārstāvji.


Duļbinska kolēģiem sēdē sacīja, ka kandidēt novada domes priekšsēdētājas amatam piekritusi, nebūdama ne ambīciju, ne emociju vadīta, jo viņa šo priekšlikumu esot izsvērusi pusgada garumā. Viņa solīja strādāt godprātīgi un nesavtīgi. Duļbinska arī uzsvēra, ka saredz komandu, kopā ar kuru var veiksmīgi uzsākt novada pārvaldi.

Pēc aizklātās balsošanas rezultātu paziņošanas N.Stepanovs sirsnīgi spieda roku un sveica Duļbinsku.

Novada domes priekšsēdētāja vietnieka amatam arī tika izvirzītas divas kandidatūras - līdzšinējais Gulbenes pilsētas domes deputāts, Ziemeļaustrumu virsmežniecības virsmežziņa vietnieks Andis Caunītis no "Jaunā laika" un "Pilsoniskās savienības" un līdzšinējais Lejasciema pagasta padomes priekšsēdētājs Dainis Švika no Tautas partijas. Pirmajā balsošanas reizē bija neizšķirts rezultāts - par katru kandidātiu nobalsoja 8 cilvēki. Vienā aizklātās balsošanas zīmē bija nosvītroti abi kandidāti.

Balsošanas otrajā kārtā par šīm pašām kandidatūrām A.Caunītis saņēma 8 balsis, D.Švika - 9 balsis. Tādējādi secināms, ka četri koalīcijas deputāti nav pildījuši sākotnējo vienošanos par atbalstu A.Caunīša kandidatūrai un izdarījuši personisku izvēli, kura neatbilst partijas oficiālajai nostādnei.

Švika viņa ievēlēšanu amatā saistīja ar "varavīksnes valdības" izveidi Gulbenes novadā, kura pārvaldē tādējādi piedalīsies visi politiskie spēki, visu to partiju 17 pārstāvji, par kuru iekļūšanu šajā pašvaldībā ir nobalsojuši vēlētāji.

Novada domes deputāti arī nobalsoja par četru komiteju izveidi. Katrā komitejā darbosies septiņi deputāti. Par personālijām, kas strādās katrā komitejā, vienojās lemt nākamajā sēdē. Duļbinska minēja, ka pozitīva ir līdzšinējā Gulbenes rajona padomes pieredze, jo tur visās komiteju sēdēs parasti piedalījās visi rajona padomes locekļi.

Saskaņā ar likumu pirmajā sēdē bija jāapstirna arī izpilddirektora kandidatūra, kura jānosauc novada domes priekšsēdētājai. Taču Duļbinska pauda, ka pēc negaidītā rezultāta novada domes priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanās viņa vēlas konsultēties ar kolēģiem par savu izvēli.

Duļbinska pauda, ka viņai "bija un ir kandidatūra izpilddirektora amatam". Tā ir līdzšinējā Gulbenes rajona padomes izpilddirektore Guna Švika. Taču, ņemot vērā to, ka viņa ir par novada domes priekšsēdētāja vietnieku ievēlētā D.Švikas dzīvesbiedre, S.Duļbinska vaicāja, vai divu ģimenes cilvēku strādāšana pašvaldībā cieši blakus ir juridiski pareiza un ētiska.

Švika aicināja pašus deputātus izvērtēt šo situāciju un sacīt savu vārdu. Deputātu viedokļi atšķīrās. Diskusijai punktu pielika D.Švika, kurš lūdza atlikt šā jautājuma izskatīšanu uz nākamo sēdi un līdz tam laikam izsvērt visus "par" un "pret". Arī Duļbinska un pārējie deputāti atbalstīja jautājuma izlemšanas atlikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!