Baložu dome trešdien plānojusi pieņemt lēmumu par Teritorijas attīstības plānu, pret kuru iebilst piektdaļa Baložu iedzīvotāju, portālu "Delfi" informēja Baložu iedzīvotāju iniciatīvas grupas pārstāvis Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skolas un Vidzemes augstskolas pasniedzējs Juris Jerums.
Jerums informēja, ka pret sagatavoto Baložu pilsētas Teritorijas attīstības plānu saņemtas daudzas iebildes un uz pilsētas iedzīvotāju 12.jūlija iesniegumu pret plāna pirmo redakciju joprojām nav saņemta Baložu pašvaldības atbilde, lai gan to parakstījuši 964 iedzīvotāji, kas ir 72% no pēdējās pašvaldības vēlēšanās piedalījušos iedzīvotāju skaita un vairāk kā piektā daļa no kopējā iedzīvotāju skaita.

Atbildes nav saņemtas arī uz citiem iedzīvotāju iebildumiem un uz sēdi sagatavotie materiāli ļauj secināt, ka plānots noraidīt arī vairāku institūciju iebildumus pret Baložu pilsētas Teritorijas attīstības plānu.

Iedzīvotāji savos iesniegumos galvenokārt iebilst pret pilsētas mežu nodošanu apbūvei, rūpniecības teritoriju būtisku paplašināšanu, kā arī Mūlkalna kāpas apbūvi, kas ir vienīgais ievērojamais dabas objekts pilsētā un atbilstoši veiktajam biotopu pētījumam ir saglabājams bez apbūves. Iedzīvotāji tāpat aicina izmantot sīkāku zonējumu, nodalot komercapbūvi no sabiedriskās apbūves un skaidri atspoguļojot to plānojumā.

Iedzīvotāju iniciatīvas grupas iesniegumā arī norādīts, ka atbilstoši likumdošanai blīvi apdzīvotās teritorijās, par kādu uzskatāma pilsēta, ir ieteicams izmantot mērogu 1:5000 vai pat 1:2000, nevis patlaban izmantoto mērogu 1:10 000, ko parasti izmanto lauku teritoriju plānošanai un kas liedz gūt skaidru priekšstatu par pilsētas teritorijas plānoto attīstību.

Iedzīvotāji savā iesniegumā aicina izveidot kopēju darba grupu Teritorijas plānojuma izstrādei un deleģē savus pārstāvjus dalībai šajā darba grupā, ko Baložu pašvaldība vairāk kā divu mēnešu laikā nav izdarījusi.

Jerums skaidro, ka iepazīstoties ar pašvaldības administrācijas sagatavotajiem materiāli domes sēdei un lēmumu projektiem liedz gūt patiesu priekšstatu par iedzīvotāju viedokli un iebildumu apjomu, jo priekšlikumu un iebildumu uzskaitījumā nav norādīts nedz iesnieguma iesniedzējs, nedz arī iesniegumu parakstījušo iedzīvotāju skaits.

Baložu pilsētas iedzīvotāju iniciatīvas grupas pārstāvis uzskata, ka pilnībā iespējams, ka pret sagatavoto Baložu pilsētas Teritorijas attīstības plāna pirmo redakciju iebilst daudz vairāk iedzīvotāju, par ko nav pieejama precīza informācija.

Jerums uzsver, ka uz domes sēdi sagatavotie komentāri par iedzīvotāju iebildumiem un ierosinājumiem ir sagatavoti tendenciozi – netiek sniegtas pilnīgas atbildes, ir atrodamas pretrunas un klaji nepatiesa likumdošanas aktu interpretācija.

Piemēram, tiek norādīts, ka, "Cits mērogs Baložu pilsētas plānojumam likumdošanā nav atļauts", lai gan Ministru kabineta izdotie Vietējās pašvaldības teritorijas plānošanas noteikumi Nr.883. paredz, ka atsevišķām pašvaldības teritorijas daļām izmantojams topogrāfiskais plānu ar mēroga noteiktību 1:5000 vai 1:2000.

Tāpat, Baložu pilsētas dome plāno noraidīt arī vairāku institūciju sniegtos atzinumus, kas daudzviet sasaucas ar iedzīvotāju viedokli. Plānots noraidīt vairākus Rīgas rajona padomes iebildumus, tostarp iebildumu pret apbūvi Mūlkalna kāpā, aicinājumu paredzēt mežu aizsargjoslu ap Baložu pilsētu, kā arī ieteikumu plānā izmantot mērogu 1:2000.

Bez ievērības plānots atstāt arī Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta norādes, ka nepieciešams saglabāt uz abu pilsētu robežas esošās mežaudzes, lai mazinātu pilsētu negatīvo ietekmi.

Tāpat plānots noraidīt arī Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes norādes, ka nepārdomāta ir ražošanas teritoriju un dzīvojamās apbūves paplašināšana uz meža zemju teritoriju rēķina, kā arī norādes par neatbilstībām starp Biotopu karti un perspektīvā plānojuma karti.

Baložu pilsēta atrodas pie Rīgas robežas virzienā uz Ķekavu. Pēc CSP datiem uz 2007.gada sākumu pilsētā dzīvo 4565 iedzīvotāji. Pēdējās pašvaldību vēlēšanās piedalījās 1336 vēlētāji no 2433 balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

Iepriekš ziņots, ka Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurā vērš uzmanību uz divu Baložu domes amatpersonu atrašanos interešu konfliktā, lemjot par pašvaldībai piederošo zemesgabalu 9,7 hektāru platībā maiņu pret bumbu patvertni. Savukārt Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēma vērsties arī Valsts kontrolē un prokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!