Foto: DELFI
Pirms dažām dienām saņēmu zvanu no kādas palīdzības organizācijas Londonā, kas palīdz prostitūcijā izmantotām sievietēm. Šī organizācija šobrīd palīdz arī kādai latviešu jaunietei, kura turklāt ir gaidībās. Šo sievieti vardarbīgi izmantojis bērna tēvs, un dzīve Latvijā viņai saistās ar nebeidzamu šausmu karuseli. Pat vardarbība, ko viņa piedzīvojusi Londonā, būdama uz IELAS, nemotivē viņu braukt mājās uz Latviju.

Jo Latvijā viņa vispār nesaņems nekādu atbalstu un palīdzību. Latvijā nav pat ilgstošas sociālās rehabilitācijas centru. Šobrīd Londonas organizācija dara visu iespējamo, lai sievietei palīdzētu. Tomēr organizācijai nav resursu, lai nodrošinātu sievietei dzīvesvietu. Tādēļ aicinu atsaukties visus, kuriem rūp šīs sievietes liktenis un kuri varētu piedāvāt viņai dzīvesvietu!

Patiesi, kādas gan izredzes ir jauniešiem, kuriem nav ģimenes atbalsta? Un kādas izredzes ir jauniešiem, kuriem ģimenes atbalsts ir?

Pastāv vesela virkne problēmu, kas sarežģī jauniešu potenciāla attīstīšanu un viņu tālāku iesaistīšanos pilnvērtīgā dzīvē.

Teju trešo daļu bērnu audzina tikai viens no vecākiem,  un šajās ģimenēs parasti ir  finanšu nepietiekamība pat iztikai. Valsts ģimenes pabalsts šobrīd ir tikai līdz 19 gadu vecumam, taču, ja jaunietis mācās pilna laika studijās, viņa vajadzības tikai pieaug. Norma, kas paredzēja, ka Valsts ģimenes pabalsts studējošam jaunietim pienākas līdz 23 gadu vecumam, vairs nedarbojas. Pastāv sarežģīti studiju kredītu nosacījumi, galu galā, neadekvāti augstā studiju maksa salīdzinājumā ar mācību kvalitāti.

Augstākais darba meklētāju īpatsvars ir tieši vecumgrupā no 15 līdz 24 gadiem - 39% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Protams, darba un ienākumu nepieejamība tiešā veidā ietekmē visas pārējās dzīves jomas. Vislielākais abortu skaits ir tieši jauno sieviešu grupā, skaidri apliecinot nedrošību par savu nākotni un neuzticēšanos savai valstij.

Jāatzīst, ka Labklājības Ministrijā izstrādātās Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.-2017.gadam pārstāv arhaisku pieeju, kas nepalīdz problēmu risināšanai mūsdienās, un pēc būtības nesniedz ģimenēm un jauniešiem.  Pats dokumenta tonis ir aizvainojošs strādājošiem vecākiem, viena vecāka ģimenēm un citiem cilvēkiem, kuriem nav "standarta" bioloģiskās ģimenes ar oficiālu laulību. Apbrīnojami, ka Ministrija, kas ir atbildīga par sociālo problēmu risināšanu, var kaut ko tik absurdu izstrādāt.

Uzskatāmi redzams, ka kvalitatīvas ģimenes politikas programmas var tapt tikai ar sabiedrības līdzdalību, ar jauniešu aktīvu iesaisti, paužot savu redzējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!