Pēc 18 aizmirstības gadiem sākusies nodegušās Rankas pils atdzimšana. Rankas pagasta pašvaldības rīkotajā izsolē to iegādājusies firma SIA “AMG Eksports”.
“Apzināmies, lai pili atjaunotu tādu, kāda tā izskatījās 1920.gadā, ir vajadzīgi milzīgi naudas līdzekļi un veicams apjomīgs darbs, jo pēc ugunsgrēka no tās nekas nav palicis pāri. Vispirms mēģināsim saglabāt to, kas ir, jo mūsu mērķis ir pili veidot kā apskates objektu, protams, radot arī tūrisma iespējas. Plāni ir lieli, tāpēc centīsimies izmantot Eiropas Savienības strukturālo fondu līdzekļus,” stāsta firmas direktore Gunita Ābola.

Šonedēļ, darbā iesaistot pagasta iedzīvotājus, pilī sākts izvākt būvgružus un apzināt konstrukcijas, kas var būt bīstamas. Gandrīz 20 gadus pils mūri bijuši pakļauti laika apstākļiem, tāpēc ir piemirkuši un drūp.

“Vismaz desmit gadus ātrāk vajadzēja sākt atjaunošanu, tad kaitējums būtu mazāks, tagad pils pirmā stāva velves raud par aizgājušo godību un tās atgūšanai vajadzēs daudz naudas. Esmu gandarīts par dēla Anda Ābola un viņa dzīvesbiedres Gunitas uzdrošināšanos to iegādāties,” stāsta pilī sastaptais Ābola tēvs Andris Ābols. Viņš piebilst, ka pils velves, kuru augstums ir tikai 2,5 metri, liecinot par vēstures elpu. Attīrot telpas, vienkopus vāc priekšmetus, kas saglabājušies no senatnes. Tās ir dažādas naglas, skrūves, jumta salaiduma konstrukcijas, logu apdares un cits. Atrastas pat barona laika seifa durvis.

Nolemts atjaunošanas darbu norisi fotografēt, lai pēc gadiem varētu salīdzināt, kā bija toreiz, kā - tagad.

“Apskatot senās fotogrāfijas, pārliecinājāmies, ka uz pils otro stāvu vedušas koka konstrukcijas kāpnes, bet laikā, kad te atradās mājturības skola, tās nomainītas pret betona kāpnēm, tāpēc tās noteikti mainīsim. Vispirms mūriem steigsim uzlikt pagaidu jumtu, lai varētu sakārtot iekšieni. Seno mūru izžāvēšanai būs nepieciešami vismaz divi gadi,” stāsta Ābols.

Pilī plānots ierīkot alternatīvo apkuri, atjaunot siltumtrasi, sakopt un atjaunot pils parku, iztīrīt dīķus, iesaistot šajā darbā Rankas arodvidusskolas audzēkņus, un sakopt pils saimnieka barona Meiendorfa dzimtas kapenes.

“Pils nebūs vienīgā celtne, ko iegādājamies. Vēlamies atjaunot arī ēkas, kas ietilpst tās kompleksā, piemēram, zirgu stalli un citas, lai pēc gadiem ikviens, kas vēlēsies skatīt Rankas pili, varētu priecāties, ka Latvijā atkal ir par vienu sakoptu un skaistu vietu vairāk,” piebilst Ābols.

Savukārt Ābola pateicas Rankas pagasta pašvaldībai un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Gulbenes rajona nodaļai par sapratni un atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!