Foto: stock.xchng
Pēdējos mēnešos palielinājies to cilvēku skaits, kuriem atklāts kašķis. Jelgavas poliklīnikas dermatoveneroloģe Aija Bičevska norāda, ka ar nepatīkamo kaiti saslimuši gan bērni, gan pieaugušie.

Speciāliste zina teikt, ka līdz ar rudens un ziemas sezonas iestāšanos ik gadu nedaudz palielinās to cilvēku skaits, kuriem konstatē kašķi. Taču pērnā gada izskaņā un 2011.gada sākumā to skaits esot nedaudz lielāks nekā ierasti. "Kamdēļ tā un kur viņi kašķi ir "noķēruši", man grūti teikt, jo ne vienmēr paši cilvēki to zina," teic Bičevska.

Šī slimība ir ļoti lipīga ādas infekcija, ar ko saslimt vislielākais risks ir vietās, kur ir daudz cilvēku un starp tiem ir ciešs kontakts, piemēram, bērnudārzos, skolās un dažādās bērnu nometnēs, kur, piemēram, spēlējot dažādas spēles, jāsadodas rokās. Tamdēļ visbiežākie kašķa "upuri" ir bērni un jaunieši, taču kontaktu ceļā viņi inficē arī vecākus. Šo nepatīkamo slimību iespējams iegūt arī seksuālo kontaktu ceļā, tādēļ, ja vienam no partneriem ir konstatēts kašķis, pārbaudes ir jāveic arī otram.

Kašķa simptomi ir mokoša nieze, parasti rokām, kas var pastiprināties nakts laikā vai mazgājoties ar karstu ūdeni. Sākumā veidojas čūlveidīgi pūslīši, kas pārplīst, tos kasot. Niezošā āda var kļūt bieza, zvīņaina, uz tās dažādos virzienos parādās sīkas švīkas.

Kašķis var būt ne tikai uz rokām, bet arī pēdām, īpaši tiek bojāta āda starp īkšķi un pārējiem pirkstiem, plaukstas locītavas iekšējā virsma un paduses. Ja slimība netiek ārstēta, tad infekcija var skart arī citas ķermeņa daļas: elkoņus, krūšu apvidu, dzimumorgānus, nabu un sēžamvietu.

Ja radušās aizdomas par saslimšanu ar kašķi, jāvēršas pie speciālista. Slimības ārstēšanai var izmantot ārstniecisku ziedi vai losjonu, kas iznīcina kašķi radošās ērcītes.

Lai nesaslimtu, jāizvairās no tiešiem kontaktiem ar cilvēku, kam ir šī slimība. Taču kašķa ērcītes divas līdz trīs dienas var dzīvot arī uz drēbēm, gultā vai putekļos. Apģērbus, kas bijuši saskarē ar slimo cilvēku, jāmazgā karstā ūdenī, pēc tam izgludinot. Savukārt māja jāuzkopj ar putekļu sūcēju, putekļu maisiņu pēc tam izmetot atkritumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!