Jelgavas novadā jau ir pirmās plūdu dēļ evakuētās ģimenes, informēja Jelgavas novada pašvaldībā.

Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs informē, ka plūdu situācija pašvaldībā tiek kontrolēta.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, ledus sastrēgums Lielupē, kas pirmdien no rīta atradās pie Mežotnes, pašlaik nedaudz pārvietojies Staļģenes virzienā," atzīst izpilddirektors. Ledus kustēšanās Lielupē citur nav novērota.

Pēc viņa rīcībā esošās ap plkst.15 saņemtās informācijas, novadā plūdu dēļ no mājām prom devušās divas ģimenes. Viena evakuēta Platones pagastā kopā ar mājlopiem, bet Svētes pagastā ģimene no savām mājām devusies pie radiniekiem Jelgavā.

Kopumā Jelgavas novadā applūdušas vai no ārpasaules nošķirtas teritorijas un mājas, kuras jau iepriekš tika apzinātas kā potenciāli applūstošas. Līdz ar to šo māju iedzīvotāji ir informēti par to, kur vērsties, ja ūdens turpinās celties.

Romānovs atzīst, ka daudz lielākas problēmas kā gaidīts sagādājušas Lielupes pietekas. "Pat vecākie iedzīvotāji, kas to krastos dzīvojuši visu savu mūžu, neatceras tādu sniega daudzumu uz laukiem un mežos, kā šogad," klāsta Romānovs.

Atsevišķos pagastos, uz laukiem kūstot lielām sniega daudzumam, pārplūduši vietējās nozīmes ceļi. Piemēram Zaļenieki-Glūda valsts autoceļu apsaimniekotais ceļš. Applūdušās vietas ir apzinātas un apsaimniekotāji operatīvi regulē satiksmi pa citiem ceļiem.

Valsts policijas preses pārstāvis Aigars Bērziņš informēja, ka ceļa Jelgava-Tērvete 9.kilometrā saistībā ar Svētes upes aplūšanu slēgta transportlīdzekļu satiksme.

Kā pastāstīja Jaunsvirlaukas pagasta pārvaldes pārstāvis Andris Beitāns, pie Staļģenes tilta no ārpasaules atgrieztas apmēram 4-5 mājas, vēl uz Jelgavas pusi arī apmēram uz tikpat daudzām mājām applūduši daļa ceļu.

Pēc viņa stāstītā, pagaidām neviens nav vēlējies evakuēties, bet, ja ūdens līmenis turpinās celties, situācija varētu kļūt daudz kritiskāka.

"Šie ir tādi normāli plūdi," atzīst Beitāns, "ne paši lielākie, ne mazākie."

Vietējie iedzīvotāji, kas jau ilgāku laiku dzīvo šajā teritorijā, ļoti veiksmīgi tiekot galā pašu spēkiem - visiem esot laivas. Lielāku izbrīnu plūdi izraisījuši tām ģimenēm, kas applūstošajās teritorijās savas jaunbūves uzcēluši pēdējo gadu laikā, jo pāris gadus tik lieli plūdi nav bijuši.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi informēja, ka ūdens līmenis bīstamu robežu sasniedzis Lielupē pie Staļģenes, kur salīdzinājumā ar šo pirmdienu ūdens līmenis ir cēlies par 82 centimetriem, sasniedzot 538 centimetrus. Par bīstamu ūdens līmeni tiek uzskatīti 530 centimetri, līdz ar to jau šobrīd par astoņiem centimetriem ir pārsniegta bīstamības robeža.

No plkst.13 pie Staļģenes bija novērojama ledus iešana, un joprojām ledus turpina iet.

Pie Jelgavas ledus stāv uz vietas un ūdens līmenis salīdzinājumā ar šo pirmdien ir cēlies par 39 centimetriem, sasniedzot 209 centimetrus, savukārt Kalnciemā ūdens līmenis ir cēlies par 24 centimetriem, sasniedzot 138 centimetrus.

Savukārt, neskatoties uz samērā silto laiku, Rīgas līča lielāko daļu vēl joprojām klāj ledus. Brīvdienās, valdot brāzmainam rietumu, ziemeļrietumu vējam, līča Kurzemes piekrastē izveidojusies 10 līdz 20 kilometrus plata no ledus brīva josla, ko kuģi izmanto nokļūšanai no Rīgas ostas uz Irbes šaurumu, un ledlauža palīdzība ir vajadzīga tikai pašos līča dienvidos, kur, pateicoties tam pašam brāzmainajam ziemeļrietumu vējam, ledus ir saspiests, bet krastā veidojas vairākus metrus augstas ledus krāvumi. Savukārt pie Igaunijas krastiem vēl saglabājas malas ledus, kura biezums sasniedz 25 līdz 45 centimetrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!