Jaunveidotā Jelgavas novada priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) piektdien paziņoja, ka pirmajā domes sēdē viņam apstiprinātā alga - 1950 latu pirms nodokļu nomaksas - ir pārāk liela. Lēmums esot bijis pārsteidzīgs, tāpēc jau nākamnedēļ novada dome to samazināšot līdz 1500 latiem.

Kā ziņots, jaunievēlētā novada deputāti par 1950 latu algu priekšsēdētājam un 1755 diviem viņa vietniekiem vienbalsīgi un bez jautājumiem izlēma jau pirmajā domes sēdē trešdien. Tā pārsniedza ne vien Jelgavas mēra Andra Rāviņa, bet arī Ministru prezidenta Valda Dombrovska darba samaksu.

Pēc Caunes "Ziņām" sacītā, samazinātas tiks arī vietnieku algas. Tās nebūšot 90 procenti no viņa atalgojuma, kā tika nolemts iepriekš, bet gan 80 procenti. Mediji šajās dienā pievērsuši īpašu uzmanību jauno pašvaldību lēmumiem par algām. No publiski izskanējušās informācijas secināms, ka Jelgavas novadā izraudzīts starp novadiem lielākais skaitlis.

Caune iepriekš taisnojās, ka lielo summu ieteikuši citi deputāti. Tā esot izraudzīta, interesējoties par citu novadu vadītāju atalgojumu un pamatojoties uz to, ka pašvaldība aptvers 27 tūkstošus iedzīvotāju.

Viens no ieteicējiem bijis vietnieks Edgars Turks (ZZS). Viņš summu pamatoja gan ar novada lielumu, gan to, ka darbs tiek sākts no nulles. Taču kā būtiskāko aspektu viņš un otra vietniece Aija Tračuma (LPP/LC) minēja 20 procentu algu samazinājumu no jūlija, kas faktiski nozīmējot, ka patiesā samaksa būs krietni mazāka.

Kā atzīst Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, pašvaldībām, pašlaik ir ekskluzīvas tiesības noteikt algu likmes saviem vadītājiem. Vienlaikus ministrija aicina jaunievēlētos deputātus pašreizējā ekonomiskajā situācijā atbildīgi izvērtēt, vai šādi lēmumi atbilst iedzīvotāju interesēm, un neizmantot budžetu kā rotaļlietu, ar kuru izpildīt savas iegribas.

Būdams Vircavas pagasta priekšsēdētājs, Caune pelnīja ap 1200 latu mēnesī. Papildus tam Jelgavas rajona padomē kā priekšsēdētāja vietnieks viņš mēnesī saņēma vēl aptuveni 1100 latu, liecina viņa amatpersonas deklarācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!