Piektdien SIA "PVZ konstrukcija" strādnieki Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornim sāka likt stikla jumtu, informēja pilsētas Nekustamā īpašuma pārvaldes (NĪP) direktora vietnieks Uldis Lazdiņš.
Stikla paketes uz objektu piegādātas ceturtdien, bet piektdien uz baznīcas torņa jumta sākta pirmo pakešu montāža.

Lazdiņš informēja, ka ir gatavs papildinājums torņa skiču projektam un patlaban tas nodots saskaņošanai Jelgavas Būvvaldē. Papildu projektā paredzēta notekūdens cauruļu izbūve un apsilde, ventilācijas un lietus ūdens kanalizācijas sistēmas ierīkošana. Sākotnēji projektētāji bija paredzējuši, kā ūdeni novadīt no torņa jumta, nevis no visas ēkas.

Paredzēts, ka līdz Latvijas Republikas proklamēšanas dienai, 18.novembrim, Svētās Trīsvienības baznīcas torņa jumtam tiks ierīkots pagaidu apgaismojums un valsts svētkus tornis sagaidīs izgaismots. Jumta remonts varētu turpināties līdz novembra beigām.

Jau ziņots, ka torņa jumta remonta laikā radušās neparedzētas nianses skiču projektā, tāpēc tiek izstrādāts pašreizējā jumta projekta papildinājums. To gatavo SIA "AIG", kas jau iepriekš izstrādāja torņa jumta projektu.

Firmai, kas remontē torņa jumtu, "PVZ konstrukcija" un NĪP vērsusies ar lūgumu līdz 20.oktobrim pagarināt darbu izpildes termiņu, tas pagarināts līdz 31.oktobrim.

Torņa atjaunotājs informējis, ka darba laikā radušās problēmas ar projektā sākotnēji paredzētās jumta ventilācijas un ūdens novadīšanas sistēmas izbūvi, tāpēc nepieciešams papildu projekts. Iespējams, ka torņa jumta remontam varētu būt vajadzīgs arī papildu finansējums, bet par to būs jālemj pašvaldībai. Iespējams arī, ka projektētāji un būvnieki tomēr varēs iekļauties iepriekš paredzētajās darbu izmaksās, iepriekš skaidroja Lazdiņš.

Jau ziņots, ka 26.augustā SIA "PVZ konstrukcija" strādnieki uzstādīja metāla jumta karkasu Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī. Saskaņā ar projektu paredzēts, ka baznīcas torņa jumts būs no stikla piramīdas formā.

Direktora vietnieks atzina, ka šovasar sliktie laika apstākļi traucējuši darbus uz torņa jumta, tāpēc tie nedaudz aizkavējušies.

Gada sākumā Jelgavas domes izsludinātajā atklātajā konkursā par baznīcas torņa jumta izbūvi bija pieteicies tikai viens pretendents SIA "PVZ konstrukcija" no Rīgas, kas arī atzīts par uzvarētāju. Uzņēmuma piedāvātā līgumcena ir 89 893,90 lati.

Atklātā konkursa piedāvājuma izvēles kritērijs bija piedāvājums par viszemāko cenu atbilstoši objekta restaurācijas projektam. Paredzamā iepirkuma apjoms: jumta izmērs 12x12metri un plāksnes slīpums 60 grādi. Pretendents varēja iesniegt piedāvājumus tikai par visu apjomu. Baznīcas torņa jumts bija jāizbūvē līdz 31.augustam.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā sākta un šā gada janvārī pabeigta Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa karnīzes atjaunošana. Toreiz arī cenu aptaujā uzvarēja un darbus veica uzņēmums "PVZ konstrukcija".

Jelgavas pašvaldības Būvvalde par piemērotāko variantu atzinusi piramidāla stikla jumta izbūvi, jo uzskata, ka pasaules praksē ir vairāki pozitīvi piemēri, kur senā arhitektūra veiksmīgi savienota ar mūsdienīgām konstrukcijām.

Karnīzes remontam pašvaldība piešķīrusi 30 000 latu Savukārt jumta izbūve izmaksās aptuveni 90 000 latu. Darba grupa, kurā ir domes, Būvvaldes un Rīgas Attīstības projektu institūta speciālisti, strādā Eiropas Savienības PHARE programmas līdzekļu piesaistē torņa atjaunošanai. Pagaidām vēl nav skaidrs, kad varētu turpināt torņa fasādes rekonstrukciju.

Svētās Trīsvienības baznīcas tornis celts 17.gadsimtā, bet 19.gadsimtā paaugstināts. Savulaik tas bijis augstākais baznīcas tornis Zemgalē. Svētās Trīsvienības baznīcas tornis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!