Foto: AFP/Scanpix
Jaunievēlētais Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien, 15.jūlijā, iepazīstinājis Eiropas Parlamentu (EP) ar savas politiskās programmas prioritātēm un uzstādījumiem.

Junkers iepazīstinājis EP ar savu reformu plānu, izklāstījis mērķus sociālās tirgus ekonomikas modeļa stiprināšanai, tostarp ieguldīt 300 miljardus eiro izaugsmes, nodarbinātības un konkurētspējas veicināšanā.

Politiķis arī apņēmies demokratizēt "troiku" (krīžu glābšanas trijotni, ko veido EK, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds), vairot Stabilitātes un izaugsmes pakta elastīgumu un veidot Eiropas enerģētikas savienību.

Runājot par EK attiecībām ar ES Padomi un EP un to, kā atgūt iedzīvotāju uzticēšanos, Junkers minējis: "Koncentrēsimies uz to, ko mēs varam praktiski sniegt iedzīvotājiem, un negarlaikosim viņus ar starpiestāžu ķīviņiem. Beigsim arī vainot Briseli visā, kas nogājis greizi. Ja jūs sakāt "jā" Briselē, nesakiet "nē" citur. Mums jādarbojas kā komandai un jārespektē kopienas lēmumu pieņemšanas metode."

"Tomēr nevajadzētu "eiropeizēt" katru sīkāko problēmu, kas rodas Eiropas Savienībā, jākoncentrējas uz lielajiem jautājumiem," uzsvēris Junkers.

Jau vēstīts, ka bijušais Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers (59) otrdien, 15.jūlijā, slēgtā balsojumā saņēmis Eiropas Parlamenta (EP) atbalstu, tādējādi izturot pēdējo pārbaudījumu ceļā uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta krēslu.

Par Junkeru balsoja 422, bet pret - 250 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!