Jūrmalas pilsēta piektdien Kultūras ministrijā ir iesniegusi savu pieteikumu par tiesībām iegūt Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu 2014.gadā, informēja Jūrmalas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Baiba Gailīte.
"Jūrmalas pilsēta vēlas kļūt par atvērtu un ikvienam pieejamu kultūras procesu vidi. Tūrisms ir viens no pilsētas lielākajiem ienākumu avotiem. Jūrmalas kultūras attīstības koncepcija paredz izaicinājumu - piesaistīt kultūras tūristus arī rudens un ziemas sezonā, pilsēta grib un ir gatava mainīties tieši kultūras tūrisma virzienā. Kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, Jūrmala iegūtu iespēju kļūt par visā Eiropā, ne tikai Austrumeiropā atpazīstamu kultūras tūrisma pilsētu," pieteikuma iesniegšanu pamatoja Gailīte.

Latvijā uz šo titulu plāno pretendēt arī Rīga, Cēsis, Liepāja, Sigulda un, iespējams, arī citas pilsētas.

Katru gadu divas pilsētas Eiropā iegūst Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu. 2014.gadā šo statusu iegūs viena pilsēta Latvijā un viena pilsēta Zviedrijā. Pilsētas tiek izvēlētas nacionālā atlases konkursa gaitā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts ir sākts 1985.gadā ar virsuzdevumu - satuvināt Eiropas iedzīvotājus. Kopš ES paplašināšanas katru gadu Eiropas Savienības Ministru padome divām Eiropas valstu pilsētām piešķir Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu uz vienu gadu. Iecelšana Eiropas kultūras galvaspilsētas godā tiek atbalstīta finansiāli un parasti izraisa pilsētas ekonomikas un kultūras uzplaukumu, kā arī pastiprināti pievērš tūristu uzmanību.

Šogad Eiropas kultūras galvaspilsēta ir Liverpūle Lielbritānijā un Stavangere Norvēģijā, 2009.gadā tā būs Linca Austrijā un Viļņa Lietuvā. Kura Latvijas pilsēta iegūs Eiropas kultūras galvaspilsētu titulu 2014.gadā, būs zināms 2009.gada nogalē, kad būs noslēdzies nacionālās atlases konkurss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!