Foto: EPA/LETA
Jūrmalas pašvaldība ir apņēmības pilna jau šī mēneša beigās sniegt norādes un instrukcijas pašvaldības kapitālsabiedrībām, lai nepieļautu nepamatotu finanšu izlietojumu.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas sēdē otrdien Jūrmalas mērs Gatis Truksnis bija spiests taisnoties gan saistībā ar Valsts kontroles (VK) revīzijā norādīto pašvaldības kapitālsabiedrību darbības atbilstību normām un iedzīvotāju sūdzībām par nepilnīgo komunikāciju.

Jūrmalas mērs skaidroja, ka tieši kapitālsabiedrību bieži neizprotamās darbības un neskaidras finansējuma izlietošanas mērķi rada pārpratumus un bažas, ka simtiem tūkstoši latu "nonākuši kādās kabatās, kaut gan ir ne pēc saprotamiem principiem novirzīta kapitālsabiedrību peļņa".

Viņš minēja piemēru, ka SIA "Jūrmalas attīstības projekti", kuras darbā VK konstatējusi vairāk nekā 760 tūkstošu latu iztrūkumu, izpalikusi precīza un saprotama finansējuma sadalījuma uzskaite, taču norādītā summa ir izmantota konkrētiem būvniecības projektiem.

Pašlaik domē atbilstoši VK revīzijā paustajiem ieteikumiem jau jūnija beigās sagatavos instrukcijas konkrētām kapitālsabiedrībām par grāmatvedības uzlabošanu, domē ir pastiprināta audita pārvalde. Kapitālsabiedrību darbības izvērtēšanas rezultātā paredzēts noskaidrot arī konkrētu amatpersonu atbildību par "neskaidrām darbībām", un izvērtētas iespējas atgūt zaudējumus.

Jūrmalas dome arī lūgusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) metodisko palīdzību, lai uzlabotu kapitālsabiedrību darbu un pārraudzību.

"Tas ir darbs, ko mēs darām. Ātrus rezultātus gan uzreiz nevaram solīt," teica Truksnis.

Savukārt Valsts kontroliere Inguna Sudraba pastāstīja, ka pēc revīzijas pabeigšanas Jūrmalas dome saņēmusi 21 VK sagatavotu ieteikumu, līdz ar tiem ir "fundamentāli jāsakārto sistēmu". Vienlaikus revīzijas materiāli nodoti arī ģenerālprokuratūrai.

Sudraba arī atzina, ka būtu jādiskutē par atsevišķu Jūrmalas kapitālsabiedrību saglabāšanu. Viņa minēja, ka, pēc VK domām, nav skaidra Jūrmalas attīstības biedrības nepieciešamība, jo tās darbinieki nav regulāri noslogoti, tos būtu iespējams nodot kādas citas esošas struktūras pārziņā.

Jau vēstīts, ka VK šā gada sākumā pabeigtajā revīzijā konstatējusi, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldības un kapitālsabiedrību līdzekļi vismaz 1,2 miljonu latu apmērā ir izlietoti nelietderīgi. Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem ir informēta prokuratūra.

VK šā gada sākumā pabeigtajā revīzijā konstatēts, ka uzņēmuma "Jūrmalas attīstības projekti" pamatkapitālā ir ieguldīti pašvaldības budžeta līdzekļi 768 tūkstošu latu apmērā, lai gan tā astoņu gadu laikā nav īstenojusi nevienu būvniecības projektu, bet ir izlietojusi 75% no pašvaldības līdzekļu ieguldījumiem.

Revīzijā arī secināts, ka neefektīva kapitālsabiedrību pārvaldība, tostarp nenosakot tām sasniedzamos mērķus, uzdevumus un pārvaldības principus, kā arī neveicot kapitālsabiedrību finanšu un saimnieciskās darbības analīzi, ir veicinājusi nepamatotu un nesaimniecisku rīcību ar pašvaldības un tās kapitālsabiedrību līdzekļiem.

VK arī norādīja, ka kapitālsabiedrību neekonomiskas un likuma prasībām neatbilstošas darbības dēļ pakalpojumu saņēmēji – jūrmalnieki – par dažādiem pakalpojumiem ir pārmaksājuši vismaz 402 tūkstošus latu.

Revīzijā arī secināts, ka pašvaldība nelietderīgi rīkojusies ar kapitālsabiedrību peļņu 1,81 miljona latu apmērā un konstatēti nepamatoti izdevumi vairāk nekā 120 tūkstošu latu apmērā atalgojumiem 11 pašvaldības kapitālsabiedrībās, nosakot valdes locekļiem un kapitāldaļu turētāja pārstāvjiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu atalgojumu un izmaksājot prēmijas, kā arī bez pamatota iemesla vairākkārt mainot valdes locekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!