Foto: stock.xchng

Turpinājums no: Kā veselīgi notievēt? (1)

Pagājušā gadsimta vidū atklāja pirmos vitamīnus. Šobrīd ir zināmi vairāk kā ducis. Cik vēl atklās, kas zina. Dažādi produkti ir dažādi bagāti ar vitamīniem un minerālvielām. Piemēram, burkānos ir daudz A vitamīna, bet maz C. Kivi savukārt ir daudz C. Tādēļ visdrošākais veids, kā būt pārliecinātam, ka jūs saņemat visu nepieciešamo, ir cik vien iespējams daudzveidīga diēta. Kas ietver uzturvielām bagātos produktus, tādus kā piens, olas, zivis, pākšaugi, pilngraudu graudi, saknes un augļi.

Tieši tāpat ir ar minerālvielām. Ik mēnesi tiek atklāts, ka kādai minerālvielai ir liela nozīme veselībā. Vienu mēnesi tas ir cinks, citu silīcijs. Visdrīzāk tā izrādīsies pilna ķīmisko elementu tabula. Vienīgā garantija, ka jūs saņemsiet tos visus ir daudzveidīgs uzturs.

Ja ir pieejami svaigi daudzveidīgi uzturlīdzekļi, nav vajadzības lietot vitamīnu un minerālvielu piedevas. Organisms nespēj izmantot vairāk, kā nepieciešams. Pārpalikumi tiek izvadīti ar urīnu. Tā ir zemē nosviesta nauda un noslogotas nieres. Citādi ir, ja jūs dzīvojiet vietā, kur visu ziemu jāpārtiek tikai no kartupeļiem un makaroniem.

Ja jūs ēdat daudzveidīgi, neraizējieties, vai jūs katru dienu saņemat pietiekami visus uzturlīdzekļus. Svarīgākos organisms uzkrāj. Cilvēks spēj pārveidot ogļhidrātus, olbaltumvielas un taukus citu par citu un vienīgais, kas viņam tiešām katru dienu ir nepieciešams, ir ūdens. Pat kādas dienas ēdot vienveidīgi, organisms visu nepieciešamo radīs vai paņems no rezervēm un diētai dažādojoties, atjaunos uzkrājumus. Uzturam tikai jābūt pietiekoši bagātam kaloriju ziņā.

Ja jūs ēdat noteiktā laikā, jūs kļūstat atkarīgs no šīm ēdienreizēm. Ja jums gadās kādu izlaist, jūs jūtaties slikti. Tieši tāpat ir ar vingrošanu un miegu.

Regulāri ieradumi padara atkarīgu. Kamēr jūs tos spējat saglabāt, viss rit gludi. Bet, ja jums gadās lauzt ritmu, jūs ciešat. Lai tā nebūtu, centieties laiku pa laikam ar nodomu mainīt ritmu. Esat spontāns, nekļūstiet atkarīgs no pulksteņa. Ja jums stāv priekšā ceļojums uz citu laika joslu, tad kādu nedēļu iepriekš ar nodomu izmainiet savu dienaskārtību. Sāciet celties un iet gulēt laikos, kas ir tuvāki jūsu ceļa mērķim. Tas jums ļaus labāk aklimatizēties. Šis pats paņēmiens ir derīgs arī attiecībā uz ēšanu.

Nav veselīgi uztvert ieteikumus par veselīgiem ieradumiem pārāk nopietni. Ja tie sāk noteikt pār jūsu dzīvi, tad tie sabojā jūsu izklaides un jūs sabojājat tās citiem. Dzīve bez pārmaiņām velkas garlaicīgi un vienmuļi. Svētki ir domāti, lai uz brīdi aizmirstu par ierobežojumiem.

Bet svētki izdodas labāk, ja tiem gatavojas. Ja ir zināms, ka vakarā sekos dzīres labā restorānā, kurās ir paredzēti sen kāroti gardumi, tad brokastojiet un pusdienojiet agrāk kā pierasts un ēdiet cik vien iespējams maz un liesi, iepriecinot sevi ar domu, ka vakarā varēsiet ēst daudz un sātīgi. Nonāciet savas mātes rīkotajās viesībās kārtīgi izsalkuši. Tas viņu iepriecinās visvairāk. Un nākamajā dienā nebūs sliktas dūšas un nožēlas par pārēšanos.

Bet ikdienā vislabākais pakalpojums, ko jūs sev varat darīt ir paēst kārtīgas brokastis. Tās nositīs izsalkumu uz visu dienu.

Vislabākais ar uzturu uzņemtās enerģijas sadalījums ir kārtīgas brokastis, mērenas pusdienas un vieglas vakariņas. Našķi pirms miega visvairāk audzē taukus. Un tas ir kaloriju nevis vēlās stundas dēļ.

Ja jūsu ogļhidrātu vielu maiņa ir jūtīga un jūsu ēdienreize aizkavējas, jūs jūtaties nelaimīgs, ļoti izsalcis un neapmierināts kamēr nebūsiet paēdis. Jūs zināt, ka ēdiens jūs nomierinās un jūs nolemjat - nost ar ierobežojumiem. Un ēdiens smaržo un garšo tik sasodīti labi, ka jūs ēdat un ēdat un jūtaties lieliski. Un pēc brīža mokāties ar vainas apziņu.

Nākamreiz, kad jūtaties izsalcis, iedzeriet glāzi saldas sulas vai vīna. Tas mazinās jūsu izsalkumu jau pēc pāris minūtēm. Ja nekā cita nav pie rokas, noēdiet šokolādes stienīti. Ar vienu pietiks. Pirmajā brīdī šķitīs, ka gribās vēl, bet pirms ņemiet nākošo, nogaidiet 15 minūtes, un visdrīzāk drudžainā sajūta būs izzudusi. Jūs ne tikai jutīsieties apmierināti, bet arī priecīgi par to, ka nepārslogojāt sevi.

Vislabākā iespējamā diēta ir iespējami daudzveidīga, turklāt daudzumos, kas uztur labvēlīgu ķermeņa svaru. Ēdiens ir enerģijas avots. Ja to uzņem vairāk nekā iztērē, pārpalikums tiek uzkrāts tauku veidā - cilvēks aptaukojas. Ja enerģiju patērē nedaudz vairāk nekā uzņem, tad tiek izlietoti uzkrātie taukaudi un cilvēks tievē.

Jebkurā jaunā pasākumā, kas prasa dzīvesveida maiņu, pirmās divas nedēļas ir visgrūtākās. Tas attiecas arī uz tievēšanu. Šajā laikā vielmaiņa piemērojas jaunajam režīmam. Ja jūs iepriekš būsiet sātīgi ēduši, jums būs vieglāk.

 

Turpinājums: Kā veselīgi notievēt (3)


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!