Foto: Publicitātes foto
Ziņa, ka man būtu jāpavada atlikusī dzīve bez kafijas, mani satrauktu vienlīdz dziļi, ja man uz visiem laikiem būtu jāatsakās no vīna glāzes vai labas grāmatas. Par laimi, šāda globāla katastrofa nav notikusi, un, līdzīgi kā miljoniem cilvēku visā pasaulē, nespēju iedomāties savu dienu bez šī maģiskā dzēriena. Mājas apstākļos pagatavot labu espresso vai cappuccino ir gana sarežģīti, tāpēc visa kārts ir jāliek uz labu kafijas aparātu. Turpinājumā – ieskats iespējām, ko sniedz Latvijā vienīgā pieejamā kafijas pagatavošanas ierīce, kas spēj uzburt dzērienu pēc jūsu pirkstu nospieduma – Philips Automātiskais espresso kafijas automāts.

Viens nospiedums un smaržo pēc kafijas

No sākuma raugos uz jauno aparātu ar skepsīti. Man personiskā pieredze ar kafijas automātiem nav bijusi diezin ko veiksmīgi. Vai nu šīs 'mašīnas' ir bijušās pārāk sarežģītas lietošanā, vai nu izspiedušas no sevis kaut ko ne pārāk garšīgu vai nu aizbaidījušas ar kādām dīvainībām savā konstrukcijā - piemēram, ar pienu aizķepušām caurulītēm. Vēl man nepatīk, ja automāts ir tik sarežģīts un pārgudrs, ka liek tā lietojām justies kā muļķim, kas nesaprot - ko tagad spiest, kur tagad atvērt un ko aizvērt.

Philips Automātiskais espresso kafijas automāts neaizņem daudz vietas - tas jau ir labi, pie sevis nodomāju un sāku izpēti. Aparāts piemērots lietošanai mājās - ģimenē vai nelielā darba kolektīvā. Pirkstu nospiedumu funkcija ir patiesi fifīga - tā paredz, ka seši cilvēki var izveidot katrs savu lietoja profilu un iegūt deviņus dažādus dzērienus, izdarot vienu vienīgu uzspiedienu ar pirkstu - tas ir kaut kas! Protams, pirms tam pirksti gan būs vairāk jāpavingrina, iestādot aparāta atmiņā - kurš pirksts atbildēs par kuru dzērienu, un kāds tieši konkrētais dzēriens būs jāpagatavo.

Aparāts piedāvā pagatavot trīs dažādus kafijas dzērienus ar pienu - Cappuccino, Latte Macchiato un Coffee Latte. Garšīgi ir tas, ka, piemēram, katrs ģimenes loceklis, veidojot savu profilu (ieprogrammējot pirkstu nospiedumu), individuāli var variēt dzērienu garšu, daudzumu un citas svarīgas īpašības. Piemēram - iestādīt kafijas daudzumu konkrētam dzērienam, ko aparāts samals. Var variēt tā dēvēto 'pre-brewing' funkciju - to, cik daudz aparāts tikko samalto kafiju uzbriedinās. Kā zināms, jo ilgāk kafiju uzbriedina, jo vairāk tā no sevis atdos. Iespējams iestādīt dzēriena temperatūru, dzēriena daudzumu krūzītē, cik daudz putu paredzēts un cik tās būs biezas. Paredzēta arī kafijas pazinējiem svarīga funkcija - kafijas krēmīguma jeb SBS funkcija, kas ļauj iestādīt putu pakāpi pašai kafijai (ne pienam). Vēl viena burvīga aparāta īpašība ir tā, ka vienmēr iespējams atgriezties pie ražotāju iestādītajiem sākotnējiem dzērienu standartiem.

No dzērieniem bez piena pieejams Espresso, Espresso macchiato, īpaši jāatzīmē American Coffee - ļoti stipra, tumša un koncentrēta kafija, ko dzer cilvēki, kas pieraduši pie kodol-reaktīviem dzērieniem un ir simtprocentīgi pārliecināti par savas sirds motora darboties spēju ilgtermiņā.

Automāta ražotāji īpaši vēlējušies uzsvērt to, ka aparāta sirds - dzirnaviņas, kas maļ kafiju - ir darītas no keramikas, nevis metāla. Tas nozīmē, ka sakarstot tās neizmaina kafijas garšu un cilvēkiem - baristām tas ir īpaši svarīgi.

Izlecējiem - tēju

Tiešām parocīgi ir tas, ka aparāts var pagatavot arī vienkārši krūzi karsta ūdens. Tas domāts gadījumiem, ja kafijas dzērāju kompānijā kāds izvēlās tēju. Tad nebūs jāiet speciāli vārīt ūdeni, atliks vien pastellēt krūzīti karsta ūdens šim pašam aparātam. Tāpat no aparāta iespējams izdabūt vienkārši karstu pienu. Tāpat tas piedāvā stilīgu funkciju - iespēju ar karstu tvaiku uzzīmēt dzēriena putās zīmējumu.

Taču jāsaka, ka - ja mājās ir šāds kafijas aparāts, izvēlei dzert tēju jābūt īpaši pamatotai... Ikdienā līdz šim devu priekšroku parastai melnai kafijai ar pienu no lielas krūzes. Taču espresso no šī spīdīgās mašīnas nāk ārā tāds, ka prioritātes nākas mainīt un kafijas pauzes gribot negribot kļūst biežākas, un mājās sanākušie ciemiņi ik pa laikam izmet - "klau, derētu vēl pa kafijai....". Izmēģinu arī amerikāņu kafijas variantu un secinu, ka šo pa retam jau var, bet, ja vēlos dzīvot 'ilgi un laimīgi', tad labāk pieturēšos pie jaunatklātā espresso.

 'Āriņa un iekšiņa'

Secinu vēl vienu lietu - aparāta uzšķēršana ir apbrīnojami parocīga - augšā atrodas ūdens tilpne un kafijas pupiņu nodalījums un darbošanās ap tiem ir ārkārtīgi vienkārša. Tik pat necerēti vienkārša ir 'iekšiņu' tīrīšana. Aparātam priekšā atrodas durvis, kuras atverot, viegli kļūst pieejams tā vēders, kur atrodas ierīces, kas jāiztīra. Tīrīšana ir vienkārša un neizraisa nepatiku. Izņemu, izskaloju un nolieku atpakaļ, viss. Turklāt gudrā mašīna pati brīdina lietotāju, ka tai ir, kas sakāms. Uz ekrāna parādās zīmes, ka aparāts vēlas vairāk ūdens, jaunas pupiņas, derētu "iekšiņu" uzkopšana vai jānomaina kāds filtrs, jāveic kāds no attīrīšanas (atkaļķošanas) cikliem utt.

Piena kanniņa ar atlikušo pienu ir vienkārši izņemama un ieliekama ledusskapī. Interesanti ir tas, ka šim automātam piena cirkulācija ir pilnīgi nodalīta no paša aparāta korpusa, piens neiekļūst aparātā, līdz ar to nedraud ne baktēriju vairošanās, ne smaku rašanās, ne tik apgrūtinošā piena caurulīšu tīrīšana. Tā kā kanniņa atrodas aparāta priekšpusē, arī visa piena preparēšana un padeve uz krūzīti notiek turpat ārpusē.

Aparātam ir vēl visādas ekstras. Bez tā, ka atliek vien novicināt pirkstu, lai iegūtu savu individuāli pasūtināto dzērienu, iespējams arī iestādīt pulksteņa laiku, lai, piemēram, no rīta konkrētā laikā aparāts pats ieslēgtos un uzsildītu ūdeni. Mani īpaši sajūsmināja 'krāsniņas' jeb tasīšu sildītāja funkcija. Ja to aktivizē - tad augšā uz aparāta 'jumta' iespējams novietot tasītes pasildīties, kamēr tiek sagatavots viss vajadzīgais dzērienu skaits un tos visus kopā var pasniegt.

Faktiski līdz ar šo aparātu esmu atklājusi espresso dzēriena burvību. Kaut arī automātu radījuši itāļu meistari, tieši Itālijā dzertais espresso palicis atmiņā kā kaut kas manām garšas kārpiņām pārāk ekstrēms. Nezin kāpēc šī kafijas aparāta izpildījumā tieši espresso kļuvis par manu šā brīža kafijas pasaules baudu favorītu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!