Tukuma rajona Kandavas novada domes deputāts, bijušais Kandavas mērs Dainis Rozenfelds ieguvis maģistra grādu, neiegūstot augstāko izglītību, jo Viļņas augstākās partijas skolas absolvēšana 1985.gadā Latvijā netiek uzskatīta par augstāko izglītību, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti.
Kandavas novada domes priekšsēdētājs Alfreds Ķieģelis informēja, ka bijušā mēra, tagad aktīva novada domes opozīcijas deputāta Rozenfelda pagātni un izglītības iegūšanu izpētījis kāds domes darbinieks un nonācis pie secinājuma, ka Rozenfelds ieguvis maģistra grādu, neiegūstot augstāko izglītību. Turklāt arī parakstoties Rozenfelds bieži uzsverot, ka ieguvis maģistra grādu, kas viņam nemaz nepienākoties.

"Tas ir apvainojums tiem cilvēkiem, kuri ir godīgi mācījušies. Bijušais "Latvijas ceļa" ģenerālsekretārs Rozenfelds patlaban ir Tautas partijas biedra kandidāts, un mēs gribam, lai arī šī partija uzzina, kāds ir viņu topošais biedrs," sacīja Ķieģelis.

Izglītības valsts inspekcija savā atbildē informē, ka saskaņā ar likuma "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" 3.panta trešās daļas 1.punktā noteikto (spēkā no 2001.gada 20.jūlija) Latvijas Republikā tiek atzīti bijušās PSRS izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošie dokumenti, izņemot PSKP un VĻKJS iestāžu izdotos dokumentus.

Līdz ar to personai, kas, piesakoties maģistra studijām, kā augstāko izglītību apliecinošu dokumentu uzrādījusi Viļņas augstākās partijas skolas diplomu, nav tiesību studēt programmās, kuru prasība ir iepriekš iegūta augstākā izglītība, sacīts dokumentā.

Pārbaudot Rozenfelda studiju gaitu Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) apliecinošus dokumentus, inspekcija konstatējusi augstāko izglītību reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumus, pamatojoties uz ko, LLU uzdots izvērtēt radušos situāciju un novērst pārkāpuma radītās sekas.

Ar maģistra eksāmena komisijas 2004.gada 11.jūnija lēmumu Nr.142 Rozenfelds LLU ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu socioloģijā. Diplomu par maģistra grāda piešķiršanu parakstījis LLU rektors Juris Skujāns un Maģistra eksāmenu komisijas priekšsēdētājs Jānis Ābele.

Rozenfelds aģentūrai LETA sacīja, ka maģistra grādu ieguvis likumīgi un to viņam neviens nevarot atņemt, lai gan viņš atzina, ka dokumentus LLU iesniedzis trīs dienas pēc 2001.gada 20.jūlija - likuma spēkā stāšanās brīža, pieļaujot iespēju, ka augstskola vēl nebija paspējusi pārskatīt uzņemšanas noteikumus.

"Tie ir meli. Vai tiešām Kandavas novada domei nav, ar ko nodarboties? Žēl, ka tas notiek, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām. Kāpēc tad agrāk neviens par to neinteresējās? Maģistra grādu esmu ieguvis jau sen," sacīja Rozenfelds. Viņš arī atcerējās, ka savulaik novada domes pārstāvji apgalvojuši, ka Rozenfeldam neesot vidējās izglītības, un braukuši to pārbaudīt uz viņa bijušo skolu Cēsu rajonā.

Rozenfelds pastāstīja, ka patlaban jau četrus gadus strādājot apdrošināšanas biznesā, bet joprojām tuvs esot arī pašvaldību darbs, kurā aizvadīti 29 gadi. Viņš apstiprināja, ka vēlas iestāties Tautas partijā un domē izveidot savu Tautas partijas frakciju.

"Noteikti startēšu pašvaldību vēlēšanās, tāpēc, ka Kandavas ielās satiktie cilvēki to grib. Ir palikuši iesākti darbi, kas jāpabeidz, un jādara jauni darbi. Cilvēkiem iet ļoti grūti, un viņiem ir jāpalīdz, sevišķi daudzbērnu ģimenēm, pensionāriem, invalīdiem," sacīja Rozenfelds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!