Zupas ir modē! Dažu tautu kulinārajās tradīcijās zupa ir lielisks ēdiens daudzveidīgas maltītes sākumam, savukārt citu tautu virtuvēs ar zupu tiek pabeigta eleganta maltīte. Taču aukstā ziemas dienā zupa var kļūt par lielisku pamatēdienu.
Kas gan var būt sātīgāks un gardāks par barības vielām bagātu zupu. Par zupas pamatu var kļūt gan dažāda biezuma un dzidruma buljoni, novārījumi, želejas, krēmi, biezeņi, zivis, dārzeņi un pat augļi. Zupu dabiski var papildināt gaļa, jūras veltes un dārzeņi, bet to var sabiezināt arī ar krēmu vai kukurūzas cieti.

Taču jebkuras labas zupas fundamentālais pamats ir buljons, vērtīgām barības vielām bagāts un gards novārījums, kas tiek iegūts, ilgāku laiku vārot gaļu un/vai dārzeņus. Gaļas un zivju buljoni ir pazīstami gandrīz ikvienas tautas virtuvē.

Daudzās kultūrās sātīgs vistas buljons tiek uzskatīts par labu līdzekli pret saaukstēšanos un gripu, un arī zinātnisku pētījumu rezultāti apstiprina, ka buljons palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām. Zupas vārīšanas procesā pievienots vīns vai etiķis veicina buljona sastāvā esošā kalcija, magnēzija un kālija veiksmīgu pārstrādi organismā. Savukārt gaļas un zivju buljona želatīnā ir organiskas molekulas, kas piesaista šķidrumu, tādējādi veicinot gremošanas sulu izdalīšanos.

Buljonu var izvārīt lielākā daudzumā un uzglabāt, kamēr rodas vajadzība to izmantot. Tādējādi iespējams pavisam īsā laikā pagatavot sātīgu un gardu maltīti. Paņem uzglabāto buljonu, pievieno dārzeņus un garšvielas, vāri kādu laiku, iemet zupā mazliet siltas maizes vai sāļos cepumus, un tev būt gatava lieliska zupa, kas sasildīs tavu ķermeni, prātu un garu pat visaukstākajā ziemas vakarā.

Iedvesmai - dažas no 96 zupu receptēm Lauksaimnieka recepšu plauktā:

Nr.2. Vistas biezeņzupa (Lauksaimnieks)

1 l cāļa buljona
1,5 ēdamkarotes miltu
2 sīki sakapāti sīpoli
1 ēdamkarote sviesta
2 tomāti
4 ēdamkarotes rīvēta siera
2 burkāni
2 olas
0,7 l piena
Sāls un pipari

Cāļa buljonā uzvāra burkānus, tomātus un sīpolus. Kad tie gatavi, nokāš un liek malā. Pagatavo balto mērci, izkausētam sviestam pievienojot miltus. Visu laiku maisot, pakāpeniski pievieno pienu.

Dārzeņus izspiež caur sietu (praksē noderīgāka ir gaļas maļamā ierīce), karstiem esot un visu laiku maisot pievieno pāris olu dzeltenumus. Maisījumu nemitīgi maisot iejauc zupā. Pasniedz ar smalki sagrieztiem maurlokiem (var lietot ar/un kindzu) un svaigu franču maizi.

Nr.17. Ķirbja biezzupa ar sieru (lauvenite)

Ņem ķirbi, sagriež palielos gabaliņos, pievieno sarīvētu svaigu burkānu, sagrieztu sīpolu vai puravu. Pārlej ar ūdeni (tikai tik, lai dārzeņi būtu apsegti) un pievieno buljona kubiciņu. Vāra, kamēr mīksti; sasmalcina ar blenderi; liek atpakaļ uz mazas uguns, pievieno kausēto sieru vai sarīvētu sieru, var pievienot nedaudz tomātu mērces.

Nr.20. Zupa aukstam laikam (Saulainā)

Vajadzēs:
pa 1/2 paprikai, sarkana un dzeltena
2 palieli tomāti
tase sakapātu valriekstu
1 tase rīsu
1 žāvētas vistiņas stilbs (var but arī ceptas/vārītas)
vistas buljons
garšvielas: ķiploki, čili, baziliks, utt. - pēc garšas

Izvāra vistas buljonu (kubiņu vai īstās), pa to laiku apcep uz pannas kubiņos sagrieztu krāsainu papriku un pāris sagrieztus tomātus.

Ieber buljonā rīsus (daudzums atkarībā no tā, cik biezu zupu gribi), pavāri 10 min. Tad pievieno sakapātos valriekstus, apceptos piparus, tomātus, un kubiņos sagrieztu vistiņu.

Vāra vēl 10 min. Tad pieliek garšvielas, kādas vien patīk, drusku pavāra un - aiziet galdā!

Žāvētā vista piešķir zupai pikantu garšu. Ne visiem tā patīk, tāpēc var aizvietot ar ceptu vai vārītu.

Nr.23. Žāvētu ribiņu zupa (Odrija)

Mums mājās visiecienītākā ir zirņu zupa ar žāvētām ribiņām.

Ņem žāvētas ribiņas, melnos un smaržīgos piparus, lauru lapas, vāra, kamēr jānoputo. Pa to laiku uz pannas apcep sīpolus un burkānus, kurus pievieno pēc noputošanas. Pēc tam pievieno zirņus (šķeltos). Kad zirņi izvārījušies pusmīksti, izņemu ribiņas, pievienoju kartupeļus. Pēc tam atdalu gaļu no kauliem, sasmalcinu gabaliņos un atkal pievienoju zupai.

Vāra, kamēr zirņi un kartupeļi mīksti. Pēdējās minūtēs pievienoju sāli, pētersīļus, dilles un smalkos gabaliņos sagrieztu papriku!

Lai sanāktu kā biezzupa, parasti neskopojos ar zirņiem un kartupeļiem, turklāt vāru, līdz zirņi puslīdz izšķīduši! Galarezultāts parasti ir super garšīgs un sātīgs bez gala!

Nr.25. Ungāru gulašzupa (Cinsh)

Man ir gulaša recepte no īsta ungāra, kam, savukārt, šī ir ģimenes recepte. Proporcijas neatceros, bet ņem liellopa gaļu, sagriež kubiciņos, ātri apcep, tikai no ārpuses, lai iekšā vēl jēli, noliek malā. Es cepšanai lietoju olīveļļu. Tai pašā pannā tad apcep 1-2 sagrieztus burkānus, selerijas sakni (es nelieku, jo man pašai selerija nu galīgi pie dūšas neiet, bet oriģinālreceptē tā ir), strēmelēs sagrieztus sīpolus. Kad viss mīksts: noņem pannu no uguns un eļļā iemaisa 1 ēdamkaroti sarkanās paprikas pulvera. Necep pēc paprikas piemaisīšanas, jo tad garšos tizli! Īstam gulašam ir klāt daudz paprikas, bet tikpat kā nav citu garšvielu. Nu tad liek katlā iekšā kubiņos sagrieztus kartupeļus, gaļu un saknes, pielej ūdeni un vāra, kamēr tupeņi mīksti. Ja grib, kādu buljona kubiku var pielikt, ja grib - kādu sarkanvīna šļuku var piemest. Īpaši asas garšas cienītājiem (kāds man tas ungārs ir) - liekat klāt 1-2 svaigo čili piparu. Nogaršot un tad, ja gribas, var piemest sāli un melnos piparus. Ēd ar maizīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!