Foto: LETA
Valdība otrdien kārtējo reizi atlika lēmumu par atļauju transformēt zemi VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) piederošajā zemes īpašumā Bulduros, kas atrodas līdzās "Parex" bankas bijušā īpašnieka Valērija Kargina villai un kur plānots labiekārtot parku, kā arī izbūvēt kafejnīcu, nomas punktu, dušas un publisko tualeti.

Pret transformēšanu valdības sēdē asi iebilda Jūrmalas aizdsardzības biedrība (JAB), kas norādīja, ka vēl turpinās tiesvēdības par līdzīgu lēmumu blakus esošā zemes gabalā. Tāpēc valdība uzdeva Zemkopības ministrijai sadarbībā ar Tieslietu ministriju izvērtēt šo tiesvedību.

Valdības protokollēmuma projekts paredzēja valstij piederošo zemesgabalu sadalīt un meža zemi transformēt tikai vienā zemesgabalā ar platību 9456 kvadrātmetri, otrā zemesgabalā ar platību 5646 kvadrātmetri saglabājot meža zemi un paredzot to nodot Zemkopības ministrijas valdījumā.

Koku izciršana kopumā 1,4168 hektārus plašajā zemesgabalā nav nepieciešama, tāpat uzlikts pienākums saglabāt īpaši aizsargājamo biotopu – mežainās jūrmalas kāpas, paredz valdības lēmums.

Zemesgabals atrodas teritorijā starp Krišjāņa Barona ielu, Vienības prospektu, apbūvi Bulduru prospektā un pludmali, Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā. Pērn septembrī Jūrmalas dome tolaik vēl mēra Raimonda Munkevica ("Jūrmala – mūsu mājas") vadībā piekrita transformācijai, kā arī pauda gatavību piedalīties projektā ar pašvaldības finansējumu 11 400 latu apmērā. Ēkas, kuru vietā plānots būvēt jaunos atpūtas objektus, pieder SIA "Jūrmalas sporta un atpūtas centrs".

Jūrmalas domes pieņemto detālplānojumu šim zemesgabalam apstrīdēja Jūrmalas Aizsardzības biedrība, taču Satversmes tiesa tiesvedību lietā izbeidza.

Zemesgabals Bulduros, par kuru otrdien lēma valdība, saistīts ar Jūrmalas domes daudz kritizēto 2007.gada lēmumu, ar kuru pilsēta tika mainīts zonējums, vairākām teritorijām atceļot dabas pamatnes statusu un pieļaujot apbūvi.

Aptuveni 1,4 hektāru lielais īpašums atrodas 50 metru attālumā no jūras, aptuveni 100 metru attālumā no bijušā "Parex" īpašnieka Valērija Kargina villas. Kā pērn decembrī vēstīja laikraksts "Telegraf", īpašumā jau sākusies būvniecība, lai gan zemes transformācija vēl nav atļauta. Laikraksts arī norādīja, ka SIA "Jūrmalas sporta un atpūtas centrs" pieder uzņēmējam, naftas produktu tirdzniecības kompānijas "Kurzemes degviela" lielākajam īpašniekam Argodam Lūsiņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!