Kamēr atsevišķi sabiedrības elementi uztraucas par garīgo veselību kartupeļu ēšanas rezultātā, tikmēr vairums priecājas par tā dēvētajiem jaunajiem kartupeļiem, kuru parādīšanās veikalā vai labāk tomēr - tirgū liecina, ka vasara ir pilnbriedā un daba piedāvā visu, kas vajadzīgs, lai nebūtu stundām ilgi jāstāv pie plīts. Pirmie kartupelīši ar dillēm vai rozmarīnu šķiet kā vislielākais gardums, kam nemaz nav vajadzīgas citas piedevas. Tomēr arī tik pierastai lietai kā kartupeļi piemīt savas "kaprīzītes", kuras ieteicams ņemt vērā, lai maltīte izdotos nevainojama.
Agro šķirņu kartupeļiem nav bijis daudz laika, lai varētu nobriest, tādēļ tajos ir maz cietes un tiem ir plāna miziņa. Tie domāti tūlītējai ēšanai, jo ātri sažūst.
Vidēji agrie kartupeļi ir piemēroti gan cepšanai, gan salātu, klimpu un zupu gatavošanai - praktiski visiem ēdieniem.
Miltainie kartupeļi ir bagāti ar cieti, vārot tie kļūst mīksti, tāpēc vairāk piemēroti biezputru, klimpu un biezeņzupu vārīšanai.
Vārītie kartupeļi savu īsto garšas niansi iegūst tikai tad, ja tiem pievieno atbilstošas garšvielas: kartupeļu zupām vai folijā ceptiem kartupeļiem ir piemērots rozmarīns un majorāns, uz pannas ceptiem kartupeļiem - pētersīļi, bet vārītiem - dilles. Ķiploki papildina gan kartupeļu zupas, gan sacepumus, gan arī pannā vai folijā ceptus kartupeļus.
Kartupeļu uzglabāšanā nevajag pārcensties ar tīrību. Dažām saimniecēm patīk tos pēc atnešanas mājās nomazgāt un tikai tad iebērt grozā vai kādā citā traukā ilgākai uzglabāšanai. Diemžēl viņas lielākoties izrādās zaudētājas, jo kartupeļiem patiesībā patīk smiltis un tamlīdzīgas "netīrības", tāpēc mazgātie ievērojami ātrāk sabojājas.