Foto: Publicitātes attēls
"Tas, kas kontrabandas apkarošanā atšķir Latviju no daudzām citām valstīm, ir augstā sabiedrības tolerance pret šādiem noziegumiem. Iedzīvotāji nesaprot, ka valsts budžetam tiek nozagti miljonos mērāmi nodokļu ieņēmumi un liela daļa šīs nelegālās kontrabandas peļņas tiek novirzīta organizētās noziedzības atbalstīšanai," brīdina Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe.

"Tas, ko mēs ikdienā redzam, liecina, ka sabiedrības tolerance iegādāties kontrabandas preces ir augsta. Arī iecietība pret tirgotājiem un kontrabandistiem ir augsta - liela daļa iedzīvotāju nelikumīgu akcīzes preču tirdzniecību neuzskata par noziedzīgu nodarījumu, pat redz šos darboņus kā izpalīdzīgas personas, kas dod to, ko valsts nevar sniegt," skaidro E. Ceipe.

"Liela daļa šīs nelegālās kontrabandas peļņas tiek tālāk novirzīta organizētās noziedzības tīklojuma, finanšu un tehnisko iespēju attīstībai, kas dubultā vairo noziedznieku spēkus. Kontrabandas organizatori ir ļoti rafinēti un apķērīgi cilvēki, nebūt ne trūcīgi. Organizētā kontrabanda prasa investīcijas, un tās ir saistītas ar citiem organizētās noziedzības veidiem, pat ar terorisma finansēšanu," uzver Muitas policijas pārvaldes direktors.

"Cilvēkiem jāsaprot, ka pielaidīga attieksme pret kontrabandas preču iegādi un tirdzniecību nozīmē, ka šādā veidā gūtā nelegālā peļņa tiks izmantota, piemēram, cilvēku tirdzniecības organizēšanai vai naudas atmazgāšanai. Ne tikai narkotiku kontrabandas, bet arī akcīzes preču kontrabandas peļņa baro organizēto noziedzību," skaidro E. Ceipe.

Pēc viņa teiktā, cilvēki kļūst par kontrabandistu izpalīgiem, cerot uz vieglu peļņu, nesodāmību, domājot, ka netiks notverti. Tiesībsargiem jāsaskaras ar situācijām, kad šādi izpalīgi ziņo nevis tiesībsargiem par aizdomīgām norisēm pierobežā, bet ziņo kontrabandas organizatoriem par tiesībsargu aktivitātēm.

Drošības policija iepriekš pat ir brīdinājusi, ka Krievijas specdienesti vervējuši kontrabandistus specdienestus interesējošas informācijas iegūšanai. Krievijas specdienestu īpašu uzmanību piesaistījuši tie cilvēki, kuri iesaistīti akcīzes preču kontrabandā un bieži apmeklē kaimiņvalsti. Drošības policija pauda viedokli, ka ar kontrabandu saistītie ir viegli ietekmējami un šantažējami, tāpēc šos cilvēkus specdienesti uzskatījuši par piemērotiem vervēšanai. E. Ceipe nevar komentēt, vai šādas aktivitātes vēl turpinās, bet tāda varbūtība, pēc viņa teiktā, pastāv.

E. Ceipe atgādina, ka pašlaik norit sociālā kampaņa cīņai pret kontrabandas cigaretēm, aicinot iedzīvotājus aizdomāties par sekām, kādas radām, izvēloties kontrabandas cigaretes, un ziņot par kontrabandas preču tirdzniecības vietām. Izvēloties kontrabandas preci un samaksājot mazāk par cigarešu paciņu, nodokļos nesamaksātā nauda tiek atņemta skolotājiem, pensionāriem, mediķiem un arī pašiem. Pēc tam mums ir jāaizlāpa vairāk nekā 70 miljonu eiro lielais kontrabandas radītais robs valsts budžetā, maksājot citus nodokļus. "Ceram, ka šīs kampaņas ietekmē sabiedrībā būs kāds paliekošs pozitīvs iespaids," iedzīvotājus aktivizēties aicina Muitas policijas pārvaldes direktors E. Ceipe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!