Dienu no dienas strādājot, ieguldot milzum daudz darba, kuldīdznieka, pazīstamā heraldikas entuziasta Rolfa Vitala rokām darināta, top Kuldīga miniatūrā.
Sirmais kungs iecerējis miniatūrā atveidot Kuldīgas vecpilsētu, sākumā – Rātslaukumu, Baznīcas ielu līdz Katrīnas baznīcai un vēl veco Ventas tiltu.

Smalkais darbs tiek veikts, pamatā izmantojot kartonu un koku. Stūros tiek liktas koka līstes, lai mājiņas būtu izturīgas, ja nu gadījumā nokrīt zemē. Detaļas tiek sastiprinātas ar līmi, jo tik mazā mērogā kā 1 pret 100 ar naglām neko nevarot iesākt.

Sākotnēji mākslinieks gribējis ēkas izveidot lielākas, mērogā 1 pret 75. Taču tad nepieciešams lielāks laukums, lai parādītu tikai Baznīcas ielu no Rātsnama līdz Katrīnas baznīcai.

Domājot par nākotni, kad ēkas paredzēts izgaismot, kā arī lai tās būtu vieglāk pielabot, tās tiek veidotas saliekamas – ar noņemamiem jumtiem un stāviem.

Lielākās problēmas Vitalam kā radošam cilvēkam sagādā smalko aprēķinu veikšana, kā arī tas, ka vecās mājas ir šķības un greizas, līdz ar to modeļus ļoti grūti atveidot.

Interesanti, ka veco ēku maketi netiek gatavoti pēc rasējumiem, jo pārsvarā tādu pašvaldībā nav, ir tikai zemes plāns, fotogrāfijas un ziņas par sākotnējo krāsu. "Ēkas veidoju pēc savām izjūtām. Tā ir telpiska glezna, tas nav rasējums, dokumentāls variants, tas ir emocionāls variants, kā es to māju pārdzīvoju. Es turos pie matemātiskiem mērogiem, jā, bet es arī iztēlojos, kādai ēkai būtu jāizskatās. Tādas tās šodienas Kuldīgā nav, jo ēkas ir nolaistas un tām nepieciešama restaurācija," saka Vitals.

Maketu izgatavošana ir ļoti laikietilpīgs process. Vitals strādā katru dienu no pulksten 11 priekšpusdienā līdz trijiem naktī. Mazliet arī vingrojot – sanesot malku, viņš smiedamies bilst.

Rātsnama ēkas maketa izgatavošana aizņēmusi trīs mēnešus. Visgrūtāk bijis izgatavot kolonnas jeb stabus ar jumtiņiem. Rātsnams ir ticis arī pie ģerboņa, lai arī citāda, nekā tas ir reāli. "Tagad ģerbonis, kurā attēlota Katrīna ar moku ratu, ir uzlikts reljefā, tumšā krāsā, tas ir ļoti nepareizi, jo ģerbonim jābūt krāsainam vai gaišam, lai ēnu spēle radītu zīmējumu. Es maketā esmu uztaisījis tādu ģerboni, kādam tam būtu jābūt," saka heraldikas pētnieks.

Notekcaurule no zāles stiebra

Grūti ir izgatavot smalkās detaļas, piemēram, vējrādītājus, balkonu margas, ūdens notekcaurules. Pēdējās dabā ir 10 cm diametrā, tātad miniatūrā tas būs tikai 1 mm. Vitals domā, ka vertikālās notekcaurules jau vēl varētu izgatavot, bet grūtāk ir ar pusapli, kam nepieciešama iedobe. Viņš apsver iespēju notekcauruļu atveidei izmantot zāles stiebru. Varbūt, tos nokrāsojot sudraba krāsā, sanāktu lieliskas notekcaurules.

Kuldīgai raksturīgie sarkanie dakstiņi tiek izgatavoti, zem preses saspiežot divus kartonus, un tādā veidā klišeja iespiež nepieciešamo reljefu.

Logi sākumā taisīti no fotoplēves, bet tagad no organiskā stikla, jo tas ir cietāks materiāls, bet logu rāmji – no uzlīmes.

Ēkas tiek krāsotas, sajaucot balto emulsiju ar guaša krāsām. Jumti nopūsti ar sarkano acetona krāsu. Ēku maketu darināšanas tehnoloģijas ir visdažādākās, vietām pat tiek likta lietā lodīšu pildspalva.

'Cūku rozā'

Vitals domā, ka neviens tik smalki nav izpētījis Kuldīgas vecpilsētas ēkas kā viņš. Interesanti, ka vecajām ēkām raksturīga krāsa ir "cūku rozā" un dzeltenie toņi, turklāt mājas ir divkrāsainas, tas gan neattiecas uz vienstāva ēkām. Logu rāmji ir ne tikai balti, bet arī brūni un pelēki. Tāpat Kuldīgā vecās mājas puse ir no koka un puse no betona.

Šobrīd jau ir izgatavotas astoņas ēkas, kas ieskauj Rātslaukumu. Pati pirmā tapusi Pasta ielas dzīvojamā māja, kurā atrodas veikals "Lote", šeit meistars pats kādreiz dzīvojis. Nākamais tapa vecais rātsnams, tad dzīvojamā ēka pie domes, pati dome, katoļu baznīca un citas ēkas. Tagad sākts darbs pie lielās aptiekas, kas atrodas blakus bijušajai "Metropolei". Uzņēmēja Valentīna Kokaļa spēkiem tā tagad atdzimst jaunai dzīvei, tādēļ Vitals cer uztaisīt arī šo ēku. "Vēl jātaisa ļoti daudz ēku. Tikai vai es paspēšu, man jau ir 70 gadi," bažījas mākslinieks.

Ģerboņi kā daiļrade

Vitals visu mūžu strādājis darbus, kur nepieciešams radošs gars. Ilgus gadus kultūras namā bijis skatuves strādnieks un taisījis dekorācijas, pēc tam kinoteātrī veidojis reklāmas, bet bijušajā sadzīves pakalpojumu kombinātā bijis reklāmas mākslinieks. Bez nodarbēm radošajās profesijās Vitals papildus arī krājis pastmarkas, pudeļu un sērkociņu etiķetes, kinostudiju emblēmas, kā arī jau 30 gadus krāj, vāc un zīmē ģerboņus. Tagad gan ģerboņiem laika atlicis pavisam maz, jo diena pēc dienas aiziet, gatavojot ēku maketus. Taču kāds brītiņš vēl aizvien tiekot veltīts arī ģerboņiem. Šobrīd tiek taisīti Latvijas pilsētu ģerboņi dekoratīvā veidā. Vitala vārdiem sakot: "Tā vairs nav kopija, tā jau ir daiļrade. Katrā pilsētas ģerbonī saskatu tā motīvu. Madonai tas ir gailis un uzlēcošā saule, Bauskai lauva, Jūrmalai kaijas un viļņi."

Zīmēt un veidot maketus Vitals nav mācījies, tas esot Dieva dots talants. Vitals, atmiņā pārcilājot dzīves gājumu, secina, ka visu mūžu nosliecies uz arhitektūru. Būdams jaunietis, zīmējis mājas sava prieka pēc. Zīmīgi, ka jau 1954. gadā, būdams 19 gadus vecs, uzzīmējis vienu no Rātslaukumā esošajām mājām, ko tagad atveidojis arī miniatūrā.

"Man Kuldīga ir mīļa. Neviena cita pilsēta nav tik skaista kā Kuldīga. Ja tā padomā, Kuldīga ir kā Venēcija, pilsēta uz ūdens. Tas ir dots retai pilsētai, ka tik cieši ir apbūvēta upīte. Tas ir kaut kas fantastisks," ar sajūsmu saka Vitals.

Izveidojot Kuldīgu miniatūrā, Vitals cer piesaistīt interesentus arī savai unikālajai pārzīmēto ģerboņu kolekcijai, kopā jau esot ap četriem tūkstošiem Latvijas un citu valstu ģerboņu. Turklāt pašvaldība solot telpas, kur maketus un ģerboņus izvietot. "Mums, pāris cilvēkiem – man, spēļu kāršu muzeja vadītājam un vienam radiokolekcionāram – pašvaldība sola iedot telpas. Es saprotu, ka mani ģerboņi cilvēkiem tikpat maz interesē kā vienam otram radioaparāti un spēļu kārtis. Lai pievilktu skatītāju, lai būtu magnēts iekšā, plānoju izlikt Kuldīgas maketiņu. To es tā lēšu, jo esmu pa satelītu redzējis, kā ārzemnieki nodarbojas ar šo maketu izgatavošanu. Tas ir fantastiski. Piemēram, Nīderlandē maketu izgatavošana ir ļoti izplatīta. Ceru, ka ar šo maketu man izdosies uzkurināt pašvaldību un pie telpām tiksim pēc iespējas drīzāk," cerībā saka Vitals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!