Foto: Shutterstock
Priekules novadā katra jaundzimušā bērna vecāki turpmāk saņems 100 latu pabalstu; pabalsts vai dāvinājums jaunajiem vecākiem tiks piešķirts arī vairākās citās Liepājas puses pašvaldībās, vēsta portāls "liepajniekiem.lv".

Statistika par pagājušo gadu rāda, ka Priekules novadā piedzimuši 49 bērni, līdz ar to šis pabalsts gadā varētu prasīt aptuveni piecus tūkstošus latu.

Deputāti pirms balsojuma, kurā vienbalsīgi tika lempts par pabalsta piešķiršanu, gan norādījuši, ka šis pabalsts neatrisinās demogrāfiskās problēmas. Tomēr tas parādīšot pašvaldības attieksmi pret vecākiem, kas nolēmuši novadā palikt un audzināt savus bērnus.

Tikpat lielu pabalstu jau vairākus gadus jaunajiem vecākiem izmaksā Vaiņodes Novada dome. 50 latu bērna piedzimšanas pabalsts tiek izmaksāts Pāvilostas novadā. Savukārt Vērgalē pagasta laikā jaunajiem vecākiem ticis dāvinājums – pamperu paka.

Aizputes novadā jaundzimušā vecākiem tiek izmaksāts 35 latu liels pabalsts un jaunie vecāki saņem arī nelielu dāvaniņu no Aizputes sadraudzības pilsētas Zviedrijā Kolmordenas – tamborētu cepurīti, zeķītes vai zābaciņus.

Nīcas Novada dome jaunajiem vecākiem piešķir dāvanu karti 20 latu vērtībā vietējā aptiekā. Viens no iemesliem ir tas, ka tādējādi ir drošība – pabalstu nelabvēlīgās ģimenes neizmantos savtīgām vajadzībām.

Pārējās pašvaldībās – Rucavas, Grobiņas un Durbes novadā – pabalsta jaunajiem vecākiem nav. "Patlaban sociālā situācija ir tāda, ka cilvēkiem vairāk nepieciešama cita veida palīdzība," uzskata Līga Melketa, Grobiņas Novada domes sociālā darbiniece darbā ar ģimenēm.

Vislielākais jaundzimušo skaits pērn reģistrēts Liepājas puses lielākajā novadā – Aizputē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!