Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (LPP/LC), par kura nomaiņu tiks lemts, iespējams, jau šonedēļ, lūgts komentēt iespējamo vadības maiņu pašvaldībā, žurnālistiem pauda cerību, ka deputātu lēmums, lai arī kāds tas būtu, nākšot par labu pilsētai.

Komentējot LPP/LC vadības pārstāvju, tostarp Ainara Šlesera, ietekmi uz iespējamo vadības maiņu Daugavpilī, Lāčplēsis uzsvēra, ka domes priekšsēdētāju tomēr ievēl pašvaldības deputāti, nevis partijas vadība.

Attiecībā uz partijas biedru nostāju Daugavpils domes vadības maiņas jautājumā Lāčplēsis pieļāva iespēju, ka varbūt viņiem ir vēlme organizēt pašvaldības darbu nedaudz savādāk, cerams, pilsētas interesēs.

Daugavpils domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Vitālijs Azarevičs, paužot LPP/LC koalīcijas partneru Daugavpils domē - SC - nostāju par iespējamo vadības maiņu Daugavpils domē, uzsvēra, ka saistībā ar koalīcijas vienošanos jautājumu par Daugavpils mēra kandidatūru izlemj LPP/LC, "mēs vienkārši atbalstām viņu izvirzīto kandidatūru".

Uz jautājumu, vai koalīcijas partneriem ir pretenzijas pret Lāčplēsi kā domes priekšsēdētāju, Azarevičs neatbildēja.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece Žanna Kulakova, kura tiek minēta kā nākamais Daugavpils mērs, raksturojot radušos situāciju, teica, ka notiekošo nevajadzētu saukt par apvērsumu, tas drīzāk esot pašreizējais darbs. Pašvaldībā darbs turpinoties ierastajā kārtībā.

"No tīri cilvēciskā aspekta būt Daugavpils domes priekšsēdētāja amata kandidātei pašreizējā situācijā man ir diezgan sarežģīti, jo ar Lāčplēša kungu mums līdz šim bijušas normālas darba attiecības," teica Kulakova.

Lāčplēsis neizslēdza iespēju, ka pats varētu iesniegt lūgumu atbrīvot viņu no Daugavpils domes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas, nesagaidot pašvaldības deputātu balsojumu.

Jau ziņots, ka Lāčplēsim visvairāk tiek pārmests komunikācijas trūkums un nespēja sastrādāties, komentējot situāciju Daugavpils domē, teica 10.Saeimas deputāte Rita Strode (LPP/LC).

"Man ir žēl, ka Daugavpils domē ir izveidojusies šāda situācija, tīri cilvēcīgi man Jāņa ir ļoti žēl, jo daudzus gadus esam nostrādājuši kopā pašvaldībā. Viņš ir labi izglītots un zinošs cilvēks, liels pilsētas patriots, diemžēl viņa darba metodes laikam nav bijušas tās labākās. Ja Lāčplēsis pats neatteikšoties no amata, tad deputāti, visticamāk, lemšot par neuzticības izteikšanu viņam," teica Strode.

Jaunā Daugavpils mēra vēlēšanas varētu notikt jau šajā vai nākamajā nedēļā. Kulakovai nomainot Lāčplēsi Daugavpils mēra krēslā, būtiskas izmaiņas pilsētā, visdrīzāk, nenotikšot, prognozēja Strode.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Širjakovs (SC), komentējot izveidojušos situāciju teica, ka mēra nomaiņas iniciatīva nākusi no LPP/LC. "Tā kā koalīcijas partneru piedāvātā kandidatūra mūs ir apmierinājusi, esam nolēmuši to atbalstīt," skaidroja Širjakovs.

Runājot par Lāčplēša vadības stilu, Daugavpils vicemērs secināja, ka katram vadītājam tas esot savs. "Teikšu godīgi, Lāčplēša darba stils man ne vienmēr bijis saprotams, taču, ņemot vērā to, ka viņš bija domes priekšsēdētājs, viņa noteikumus esmu pieņēmis," atzinās Širjakovs.

Bijušais Daugavpils rajona padomes izpilddirektors, 9.Saeimas deputāts, LPP/LC biedrs daugavpilietis Vitālijs Aizbalts pauda pārliecību, ka Lāčplēsim, esot Daugavpils mēra amatā, tomēr nav izdevies organizēt darbu komandā, pietrūcis komunikācijas ar kolēģiem, - bijuši jautājumi, par kuriem deputāti uzzinājuši no preses, nepietiekama vērība pilsētā veltīta arī dažādu saimniecisko jautājumu risināšanai.

"Ja šāda tikšanās ar partijas vadību, deputātiem, koalīcijas partneriem, kurā tikuši izrunāti sasāpējušie jautājumi, būtu notikusi agrāk, notikumu attīstība, iespējams, būtu bijusi cita un šodien nevajadzētu lemt par vadības maiņu Daugavpils domē," pieļāva Aizbalts.

Jau ziņots, ka aizvadītās nedēļas nogalē Daugavpili apmeklēja LPP/LC vadība, tostarp partijas valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers, lai pārrunātu situāciju pašvaldībā.

Izvērtējot esošo situāciju, konstatēts, ka pašreizējam domes priekšsēdētājam Lāčplēsim esot komunikācijas problēmas ar koalīcijas partneriem, lai nodrošinātu saskanīgu darbu, tādēļ nolemts viņa vietā virzīt Kulakovu.

Par šo jautājumu panākta vienošanās ar koalīcijas partneriem "Saskaņas centru". "Šādi plānots stiprināt LPP/LC un "Saskaņas centra" sadarbību, līdzīgi kā tas ir Rīgas domē," norāda Šlesers.

2009.gadā Lāčplēsis tika ievēlēts par Daugavpils domes priekšsēdētāju, pirms tam no amata atceļot Rihardu Eigimu (LSDSP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!