Latvijas Dabas muzejā no 7. līdz 18. aprīlim būs skatāma dziedātājputnu un dekoratīvo istabas putnu izstāde "Varavīksnes putni", kas tapusi sadarbībā ar putnu audzētāju Jeļenu Kustovu un kolekcionāru Juriju Dmitrijevu, informē muzeja pārstāve Lāsma Vagoliņa.

Izstādes apmeklētājus priecēs ap 40 dažādu šķirņu spārnotie mīluļi - gan kanārijputniņi un papagaiļi, gan amadīni un mājas ūbeles, gan arī paipalas, baloži un vistiņas. Visplašāk izstādē būs pārstāvēti kanārijputniņi - gan dekoratīvie, gan krāsainie, gan dziedātājputni, kuru izcelsme, kā liecina to nosaukums, ir Kanāriju salas. Izstādē varēs saņemt speciālistu konsultācijas par dekoratīvo putnu audzēšanu.

Dekoratīvo putnu audzēšanas tradīcija Latvijā aizsākusies vairāk nekā pirms 125 gadiem, kad tika nodibināta Rīgas Putnkopju biedrība. Šī ir pirmā izstāde muzejā kopš Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas.

Putnu kolekcionārs - Latvijā vienīgais starptautiskais dekoratīvo putnu eksperts-tiesnesis, Jurijs Dmitrijevs ir Eiropā lielākās paipalu kolekcijas īpašnieks. Savu pirmo nopietno kolekciju izveidoja 1972. gadā. Kolekcionārs ir apbalvots ar Holandes putnkopju biedrības medaļu par Pavlovas šķirnes vistas atjaunošanu, kā arī ar Eiropas Savienības putnu audzētāju biedrības medaļu par darbu putnkopībā un divu grāmatu par putnkopību autors.

Dabas muzejā pirmo reizi izstādes veidošanā piedalīsies istabas putnu audzētāja Jeļena Kustova, kura jau kopš 8 gadu vecuma nodarbojas ar istabas putnu uzturēšanu. 2008. gadā Jeļena reģistrēja pirmo Latvijā, pagaidām arī vienīgo, istabas dekoratīvo un dziedātājputnu audzētavu "Putnu impērija".

Izstādes atklāšana 7. aprīlī pulksten 12 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!