Latvijas Dabas muzejā no 25. marta līdz 14. maijam būs skatāma muzeja 165. gadadienas izstāde "Muzejs jums", informē muzeja pārstāve Lāsma Vagoliņa.

Izstāde ir muzeja jubilejas dāvana apmeklētājiem, kurā ikviens aicināts iepazīties ar muzeja darbības daudzveidību. Jubilejas izstādi atklās Vides ministrs Raimonds Vējonis un muzeja direktore Skaidrīte Ruskule.

Ar šo izstādi oficiāli tiks atklāta muzeja 165. gadadiena, kas turpināsies ar jubilejas konferenci šā gada 29. aprīlī. Izstādē ikviens interesents aicināts iepazīties ar muzeja krājumu, zinātnisko darbību un darbu ar sabiedrību.

Interesentiem būs iespēja apskatīt dažus no muzeja krājuma pēdējo gadu ieguvumiem - kalnu kristālu, ostrakodiem jeb gliemeņvēžiem, aizsargājamo sēni - krokaino kazbārdi, tauriņiem un to kāpuriem, mazo pandu, tīģera porcelāngliemezi u.c. Tāpat varēs iepazīties ar muzeja izglītības darbu, kas apliecina, cik svarīgi nodot sabiedrībai gadiem ilgi krātās zināšanas par dabu.

Izstādes apmeklētāji aicināti gūt ieskatu zinātnieku darbā, piemēram, uzzināt kā būt īstam sēņu speciālistam. Izrādās, ka sekot līdzi sēņu pētnieku gaitām nav nemaz tik vienkārši, bet tur ir sava burvība. Kā atzīst Dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāja un Latvijā pazīstama sēņu speciāliste I. Daniele: "Sēnēm ir savas labās iezīmes - salīdzinot ar citiem pētījumu objektiem tās nekož, ja tās ņem rokā un nebēg projām, ja tās grib tuvāk apskatīt." Veicot paleontoloģiskos izrakums ar lāpstu, otu, nazi un citiem piederumiem vien nepietiek - nepieciešama arī liela pacietība, lai zemē ilgi glabājušās liecības par mūsu planētas vēsturi saglabātu arī turpmāk. Savukārt, lai kļūtu par labu gulbju pētnieku, jābūt labām organizatoriskām spējām un lielam entuziasmam, lai izveidotu labu gulbju ķeršanas komandu un iegūtu gulbju apgredzenojumu nolasījumus.

Izstādē apmeklētājiem būs arī iespēja klausīties spilgtākos un interesantākos notikumus, kādi tie saglabājušies muzejnieku atmiņās, klausoties stāstos "Balādē par gulbi", "Krievu pērtiķi", "Zāģzivs ar lupatiņu", "Vecs, drosmīgs mikologs" un citos. Vieniem tie liksies naivi, citus tie pārsteigs, vēl kādam atsauks sentimentālas atmiņas par pagātnes notikumiem.

Izstādes atklāšana 25. martā pulksten 12 muzeja 1. stāva izstāžu zālē. Ieeja izstādē bez maksas, un tā apskatāma muzeja darba laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!