Foto: RIA Novosti/Scanpix

Atšķirībā no Rīgas un tās apkaimes skolām, lielais sals ir ietekmējis izglītības iestāžu apmeklētību citviet Latvijā – dažviet skolā trešdienas rītā nebija ieradies katrs ceturtais skolēns, liecina portāla "Delfi" skolu aptauja.

Vecpiebalgas vidusskolā portālam "Delfi" sacīja, ka no 4.-12.klašu skolēniem izglītības iestādē trešdien nebija ieradusies ceturtā daļa audzēkņu. Situācija mazākās klasēs nav apzināta, taču ļoti iespējams, ka tur skolēnu apmeklētība bijusi vēl mazāka, teica skolā, norādot, ka Vecpiebalgas novada apkaimē gaisa temperatūra trešdienas rītā noslīdējusi līdz – 25 grādiem.

Vecpiebalgas vidusskolā pieļāva, ka, ja turpmākajās dienās kļūs vēl aukstāks, tad skolas apmeklētība varētu būt vēl mazāka. Bērni uz skolu nokļūst dažādi – vieni brauc ar autobusu no tuvējiem pagastiem, citus atved vecāki ar auto, piebilda skolā.

Balvu pamatskolā, kur kopumā mācās ap 470 bērni, vismaz trešā daļa trešdien ieradās skolā, portālam "Delfi" sacīja skolas direktore Māra Pimanova. Viņa pastāstīja, ka apmēram ceturtā daļa bērnu trešdienas spelgoņas dēļ nav ieradušies skolā, kas pamatskolu vidū ir salīdzinoši maz. "Mūsējie bērni turas ļoti braši, no rīta bija – 24 grādu sals," viņa piebilda.

Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa portālam "Delfi" sacīja, ka "būtībā bērni šajā aukstajā laikā iet uz skolu". "Ar mazajiem lielākoties viss ir kārtībā. Lielie izmanto iespēju neapmeklēt skolu," teica skolas direktore, piebilstot, ka skolā nav precīzi aplēsts, cik daudz bērnu nav ieradušies izglītības iestādē lielā sala dēļ. "Varbūt kādi 10% nav ieradušies, bet ne vairāk," lēsa direktore.

Viņa gan norādīja: tā kā vairums bērnu skolā nokļūst ar sabiedrisko vai personīgo transportu, -23 grādu salam nevajadzētu būt par traucēkli skolas apmeklēšanai. "Laukos varbūt ir citāda situācija, bet pilsētā ... Ir atbilstoši laika apstākļi, un mēs taču nedzīvojam tropos," noteica Līviņa.

Krāslavas valsts ģimnāzijā, kur mācās 7.-12.klašu bērni, lielais sals nav patukšojis skolēnu solus, portālu "Delfi" informēja skolas sekretāre Sandra Ugure. "Rīt varētu būt citādāka situācija, jo sola aukstāku laiku – -28, -30 grādus [..] Šorīt bija -24, -26 grādi," viņa sacīja, piebilstot, ka pašreizējais sals vairāk ietekmē mazāko klašu apmeklētību.
"Es pati šorīt aukstuma dēļ nepalaidu savu pirmklasnieku uz skolu," viņa piebilda.

Jēkabpils 2.vidusskolas direktors Aleksandrs Deinis portālam "Delfi" sacīja, ka lielais aukstums īpaši nav ietekmējis skolas apmeklētību. Ierasti aptuveni 5% skolēnu nav skolā, jo slimo, bet patlaban aptuveni 10% skolēnu no kopējā skaita nav ieradušies skolā. "Pagaidām nevarētu teikt, ka skolēni masveidā neapmeklētu skolu," teica skolas direktors.

Viņš atzina, ka patlaban ir grūti prognozēt, cik lielā mērā samazināsies skolas apmeklētība, laikam kļūstot vēl aukstākam. Iepriekšējos gadus, kad termometra stabiņš noslīdēja līdz mīnus 30 grādiem, skolai tuvāk dzīvojošie bērni vienalga ieradās skolā. Savukārt tālāk dzīvojošu bērnu vecāki lielākoties izlēma tādā salā ļaut skolēniem palikt mājās. "Tas arī ir atkarīgs no vecākiem – vai viņiem ir iespēja atstāt bērnu mājā," piebilda Deinis.

Jau vēstīts, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem skolēni vecumā līdz 12 gadiem izglītības iestādi var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20 grādiem, savukārt skolēni, kuriem ir 13 un vairāk gadu, var palikt mājās, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -25 grādiem.

To, vai bērnus laist uz skolu, jāizlemj vecākiem, izvērtējot, cik ilgi bērnam jāpavada ceļā uz skolu un vai nebūs jāstāv sabiedriskā transporta pieturvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!