Foto: LETA
SIA "Liepājas enerģija" plāno maksimāli samazināt dabasgāzes kā vienīgā kurināmā patēriņu un daļēji pāriet uz šķeldas izmantošanu apkurē. Plānots, ka atjaunojamo kurināmā resursu īpatsvars Liepājā būs vairāk nekā 60%, trešdien preses konferencē informēja uzņēmuma vadība.

Lēmums daļēji pāriet uz atjaunojamo resursu izmantošanu apkurē saistīts ar dabasgāzes cenas svārstībām, skaidroja uzņēmumā.

Lai samazinātu gāzes ka kurināmā patēriņu, šogad tiks sākts darbs pie divu projektu īstenošanas. Projektā "Biokoģenerācijas iekārtu uzstādīšana" paredzēts investēt aptuveni 6,4 miljonus latu, no tiem 2,2 miljoni latu būs Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums. Šajā projektā jau izsludināts konkurss par tiesībām veikt paredzētos projektēšanas, būvniecības un iekārtu uzstādīšanas darbus. Saņemto piedāvājumu atvēršana paredzēta 1.jūlijā. Darbus plānots sākt šogad, bet pabeigt 2012.gadā.

Savukārt projektā "Biomasas katlu uzstādīšana līdz 30 MW" paredzētais investīciju apjoms ir aptuveni septiņi miljoni latu, ko arī daļēji līdzfinansēs ES Kohēzijas fonds. Šo projektu plānots īstenot līdz 2013.gadam.

Šogad plānots pabeigt projektu "Maģistrālo siltumtrašu nomaiņa", kura kopējās izmaksas ir 7,5 miljoni latu, tai skaitā ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums ir trīs miljoni latu.

2010.gadā "Liepājas enerģijas" apgrozījums bijis 12,8 miljoni latu, pērn uzņēmums strādājis ar 975 990 latu peļņu. Attīstībā uzņēmums pērn investējis 5,94 miljonus latu.

Uzņēmuma valdes loceklis Jānis Bērziņš atklāja, ka, pateicoties iepriekšējos gados un jo īpaši 2010.gadā veiktajām investīcijām, uzņēmumam ir izdevies strādāt bez zaudējumiem pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē un gūt peļņu, kas pārsniedz budžetā plānoto. Visa peļņa tiks novirzīta darbības efektivitātes palielināšanai ar mērķi samazināt siltumenerģijas tarifus šogad un turpmākajos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!