Foto: DELFI
Liepājas Karostas cietumā šogad plānots atvērt tūristu apkalpošanas punktu, kur ceļotāji varēs saņemt informāciju par dažādiem apskates objektiem un atpūtas iespējām Karostā, Liepājā un tās apkārtnē, pastāstīja Karostas cietuma pārstāve Lāsma Eglīte.

Viņa norādīja, ka līdz šim ārvalstu tūristi pēc informācijas vērsušies pie gidiem, kuri cietumā vada ekskursijas.

"Ceļotāju informēšana par dažādiem citiem apskates objektiem Karostā un Liepājā aizņēma laiku un nereti kavēja ekskursijas. Tāpēc nolemts veidot klientu apkalpošanas centru," informēja Eglīte.

Plānots, ka nākamajā sezonā no 1. maija cietumā strādās speciālists, pie kura būs pieejama visa informācija, bukleti un kartes par tūrisma iespējām.

Karostas garnizona cietums celts 20.gadsimta sākumā. Sākotnēji tas būvēts Karostas hospitāļa vajadzībām. Tomēr jau 1905.gadā cietumā sodu izcieta revolūcijas notikumos iesaistījušies garnizona jūrnieki. Ar katru kārtējo varas maiņu cietums piedzīvoja arvien baismīgākus notikumus. Vieta pretī cietumam, kur tagad atrodas garāžas, kļuvusi par brāļu kapiem ieslodzītajiem, kas nošauti turpat pie cietuma žoga. Ne vienu vien ieslodzīto nonāvēja cietuma necilvēciskie apstākļi, un leģendas vēsta, ka arī tajā mītošie spoki noveduši līdz psihiskām traumām.

Pēdējos gadu desmitos ēka kalpoja par virssardzes cietumu gan padomju armijas, gan Latvijas armijas Jūras spēkiem. Pēdējie ieslodzītie atstājuši savas piezīmes uz cietuma kameras sienām vēl pavisam nesen - 1997.gadā.

Karostas cietumā apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas, realitātes izrāde "Aiz restēm", nakšņošana, 24 stundu programmas. Ziemeļu fortos notiek ekskursijas lāpu gaismā un spiegu spēle "Bēgšana no PSRS".

Karostas cietuma arestantu vidū bijuši ministri, pilsētu mēri, konsuli un vēstnieki, kā arī slaveni aktieri un mūziķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!