Litenes pagasta Pededzes palienes pļavās un Galgauskas pagasta "Lazdukalnu" māju aplokos svētdien izlaidīs 13 savvaļas zirgus. Palienes pļavās iejutīsies deviņi, bet "Lazdukalnos" – četri savvaļas zirgi, ziņo dzirkstele.lv.
"Lazdukalnu" saimniece Valda Vītola svētdienas rītu gaida ar nepacietību, jo šobrīd jau esošie trīs savvaļas zirgi - divi ērzeļi un ķēve nespējot tikt galā ar 50 hektārus lielo ganībām atvēlēto platību. Jaunajā mājvietā vajadzēs iejusties trīs ķēvēm un kumeliņam. Minētā platība ir tik liela, lai tajā ērti varētu ganīties 10 savvaļas zirgi.

Litenes pagasta palienes pļavās savukārt nonāks jau izveidojies zirgu harēms. Šādā dzīvnieku ģimenē jau izveidojusies spēcīga sociālā struktūra ar vadošajiem ērzeļiem - sargiem, kas uzrauga apkārtni, brīdina par briesmām un pirmie dodas cīņā ar plēsējiem. Ganāmpulkā ir arī vecāka, gudra ķēve, kas izvadā baru pa labākajām ganībām un uz sausākām vietām palu laikā. Kopā ar vecākajiem dzīvniekiem ir arī jaunās ķēvītes un ērzelīši, kas mācās izdzīvošanas mākslu.

Savvaļas zirgi nāk no Reinas upes palienēm, kur Nīderlandes dabas fonds jau 17 gadus ar lielo zālēdāju starpniecību atjauno dabiskos upes krastus, tāpēc savvaļas zirgi ir pieredzējuši pamatīgus palus, jo katru gadu vismaz pāris reizes ūdens līmenis šajā pļavās paaugstinās pat par sešiem metriem.

Lielo zālēdāju projekti Pededzes palienē notiek, sadarbojoties vietējiem zemes īpašniekiem, pašvaldībām, zinātniekiem no Latvijas Dabas fonda, Latvijas Ornitoloģijas biedrības un Nīderlandes dabas fonda, kura pārstāvis Jans van der Vēns jau vairākus gadus dzīvo Rucavā un vada šo projektu Latvijā.

Jāpiebilst, ka Pededzes palienes pļavas ir Eiropā īpaši aizsargājamas "Nature 2000" teritorijas. Tajās jau labi iejutušies šķirnes "Hailender" govslopi. Vairākas govis jau laidušas pasaulē teliņus.

Kopumā Latvijā sestdienas vakarpusē un svētdienas rītā izlaidīs 26 savvaļas zirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!