Foto: LETA
Līvānu novada Turku pagastā naktī uz ceturtdienu lielā aukstuma dēļ pārrauta "Latvenergo" augstsprieguma līnija, kuras dēļ aptuveni 1000 pagasta iedzīvotāju vairāk nekā 12 stundas bija palikuši bez elektrības, pastāstīja Līvānu novada domes pārstāve Ginta Kraukle.

Kraukle informēja, ka pašlaik elektrības padeve jau ir atjaunota.

Elektrības pārrāvums notika ap plkst.1, kad gaisa temperatūra Līvānu apkaimē bija apmēram mīnus 27 grādi. Lai nepieļautu kanalizācijas un ūdensvada aizsalšanu, jau naktī uz Turku pagastu tika nogādāti trīs pašvaldības elektrības ģeneratori.

Kraukle norādīja, ka elektrības pārrāvums tik zemā gaisa temperatūrā var radīt nopietnu apdraudējumu iedzīvotājiem, turklāt bez elektrības palikusi arī Jaunsilavu pamatskola, kurā mācās aptuveni 150 bērnu. Tiesa gan, lielā sala dēļ daļa no skolēniem nav ieradušies.

"Strāvas pārrāvums īpaši var kaitēt lauksaimniekiem, jo ne visiem ir elektrības ģeneratori. Dzīvnieki taču ir jābaro un jāslauc," paskaidroja Kraukle.

Dome arī izteikusi sašutumu, jo iemesls, kāpēc joprojām nav atjaunota elektrības piegāde, esot tāds, ka Turku pagastā tiek veikti elektrolīniju remontdarbi un tāpēc nav iespējams operatīvi pārslēgties uz citām līnijām. Dome pauž neizpratni par to, kāpēc elektrolīnijas jāremontē tieši ziemā, kad gaidāms liels sals.

Domes vadība lūgusi arī visus Līvānu pilsētas dienestus pārbaudīt ģeneratoru un cilvēkresursu gatavību situācijai, ja notiktu elektrības piegādes pārrāvumi, kas šādos laika apstākļos ar tik zemu gaisa temperatūru var radīt nopietnu apdraudējumu iedzīvotājiem.

AS "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere informē, ka elektroapgādes traucējumi Turku pagastā radušies, jo aukstuma dēļ trūkuši vadi un lūzis balsts. Bojājums konstatēts naktī, plkst.00.14, un tā dēļ bez elektrības palika 58 transformatora punkti.

Bidere uzsver, ka jau pēc stundas tika pieslēgti 11 transformatora punkti, plkst.2.26 tika konstatēta bojājuma vieta, uz kuru devās operatīvā izbraukuma brigāde, plkst.4.10 tika veikta lokalizācija, atjaunojot elektroapgādi vēl 15 transformatora punktos. Tādējādi jau nakts laikā uz pusi tika samazināts bez elektrības palikušo iedzīvotāju skaits līdz 400, uzsver uzņēmuma pārstāve.

Veicot konkrētā tehniski sarežģītā balsta remontdarbus, elektroapgāde pilnībā atjaunota plkst. 13.11.

Bidere norāda, ka AS "Sadales tīkls" Austrumu reģiona tehniskais direktors Edgars Soldāns sazinājās ar Līvānu novada pašvaldības izpilddirektoru Uldi Skreiveru, piedāvājot palīdzību, nodrošinot pašvaldību ar dīzeļģeneratoriem. Pašvaldības pārstāvis apliecināja situācijas izpratni, kā arī to, ka papildu palīdzība nav nepieciešama.

Bidere skaidro, ka situācijas ātrāku risinājumu apgrūtināja tas, ka nodrošināt elektroapgādi no citām elektrolīnijām nebija iespējams, jo vēl pirms lielā sala iestāšanās Līvānu novadā bija uzsākti nozīmīgi elektrolīniju remontdarbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!