Foto: Shutterstock
Enerģiska skaidrošanās ar kaimiņiem nebūt nav vienīgā mājas ballīšu īpatnība, ir jāpadomā arī par mājas bāriņa saturu. Lai viesi justos kā īstā ballītē, vēlams iepriekš parūpēties par tradicionālām kokteiļu sastāvdaļām.
Kokteiļos visbiežāk tiek lietoti džins, degvīns, konjaks, viskijs un rums (tumšais vai gaišais), taču neiztikt arī bez kokteiļu jaukšanai paredzēta aromatizēta degvīna (ābolu, dzērveņu, plūmju, graudu utt.). Dzērienos nelielos daudzumos pievieno arī dažādus rūgtos uzlējumus - liķierus, vermutu, alu un arī vīnu. Domājot par kokteiļu improvizāciju, jānodrošinās arī ar bezalkoholiskajiem dzērieniem (ūdens, sulas, atspirdzinošie dzērieni, toniks, kafija, tēja u.c.), kā arī der padomāt par dažādām pārtikas produktiem (cukurs, sīrupi, jogurts, saldais krējums, olas, saldējums u.c.).

Pagatavojot kokteili, rūpīgi jāievēro precīza sastāvdaļu attiecība. Pildot sastāvdaļas, visbiežāk sāk ar mazākajām sastāvdaļām. Jāievēro, lai kokteiļa recepte tiktu precīzi realizēta, nevis aizstāta ar līdzīgām sastāvdaļām, piemēram, ja vēlies pagatavot kokteili, kura sastāvā minēts tumšais rums, tad nevajadzētu to aizstāt ar balto rumu. Pildot kokteiļus glāzēs, nav pieņemts tās pieliet pilnas.

Nav noslēpums, ka labākie kokteiļi rodas nejauši sajaucot šķietami pilnīgi nesaderīgas sastāvdaļas, tomēr, pirms kokteiļu pagatavošanas ieteicams iepazīties ar pazīstamākajiem alkoholiskajiem dzērieniem:

Absints (fr. Absinthe) - anīsa degvīns sākotnēji ražots Francijā. Šis dzēriens pateicoties tā spēcīgajai iedarbībai ir ticis aizliegts daudzviet pasaulē, taču tagad atgūst savu pirms vairākiem gadsimtiem iekaroto popularitāti.

Amaretto - Itālijā ražots liķieris ar mandeļu aromātu

Angostūra - rūgts degvīna uzlējums, to lieto tikai kā piedevu kokteiļiem, jo tam ir liels alkohola saturs

Orange Bitter - Angļu rūgtais apelsīnu uzlējums paredzēts kā piedeva kokteiļiem

Araks (arābu Arak) - No kokospalmām gatavots alkoholisks dzēriens

Armanjaks (fr. Armagnac) - viens no senākajiem un izcilākajiem Franču brendijiem

Benediktīns (fr. Benedictine) - stiprs zālīšu liķieris

Beherovka - rūgts čehu liķieris

Berlīnes rūgtais - iecienīts vācu degvīns, izmantojams kā piedeva

Boonekamp - garšvielu degvīns

Bordo (fr. Bordeaux) - klasisks franču sarkanvīns

Burbons (angļu bourbon) - iecienīta amerikāņu (īpaši Kentuki) viskija šķirne

Kampari (it. Campari) - itāļu aperitīvs ļoti iecienīts kokteiļiem

Cointreau - Franču augļu sulas liķieris

Cordial Medoc - franču žāvētu plūmju un vijolīšu liķieris

Creme de Cassis - upeņu krēmliķieris

Curacao - apelsīnu liķieris

Džins - graudu spirta degvīns ar dažādām piedevām

Galliano - Itāļu liķieris

Ginger Ale - ingvera atspirdzinošs dzēriens

Grand Marnier - Franču liķieris ražots no konjaka, augu un garšvielu izejvielām

Grenadīns - (Grenadine sirup) - granātābolu sīrups

Guiness - īru tumšais alus

Heress (Jerez, Herez) - stiprs Andalūzijas (Spānija) desertvīns

Irish Mist - īru viršu liķieris

Kahlua - meksikāņu liķieris ar tekilas un kafijas aromātu

Kalvadoss (Calvados) - franču ābolu brendijs

Ķimelis (vācu Kummel) - vācu ķimeņu liķieris

Madeira - portugāļu desertvīns

Perno (fr. Pernod) - franču anīsa degvīns

Sidrs - viegls ābolu vīns.

Sļivovica (Slivovitz) - plūmju degvīns Centrāleiropā

Southern Comfort - ASV liķieris ar apelsīnu un persiku piedevu

Šartrēze (fr. Chartreuse) - franču ārstniecības augu liķieris

Šerijs (Cherry) - leģendārs stiprs ķiršu liķieris

Tekila (sp. Tequila) - no agaves gatavots stiprs alkoholisks dzēriens

Tokajietis (Tokaji) - ungāru saldais vīns

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!