Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis ir brīdis, kad no saldējuma ir grūti atteikties. Plašajā piedāvājumā ir saldējums teju katrai gaumei, tomēr kas gan var līdzināties saldējumam, kas pagatavots pašu rokām! Piedāvājam izcilu mājās gatavotu saldējumu receptes kulinārijas portāla Četras Sezonas izpildījumā. Lai labi un vēsi garšo!


Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:   

  • 250 g nomizotu rabarberu, sagriezti nelielos gabaliņos
  • 70 g cukura
  • 40 ml ūdens
  • 120 ml salda krējuma
  • 100 g maskarpones siera
  • 50 g creme fraiche*

Dažreiz liekas, ka rabarberu saldējums ir viss, kas vasarā nepieciešams. Tas ir svaigs, skābeni salds un krēmīgs. Un nekas neaizstāj pašu gatavotu saldējumu. Lieliski sader ar sadrupinātiem auzu cepumiem vai arī grauzdētiem lazdu riekstiem.

Pagatavošana:   

  1. Katliņā liec rabarberus, ūdeni un cukuru, uzliec vāku un uz ļoti mazas liesmas pasautē kādas 5-10 minūtes (atkarīgs no tā, cik lielos gabaliņos sagriezīsi rabarberus).
  2. Kad rabarberi mīksti, noņem no uguns un pilnībā atdzesē. Sablenderē.
  3. Bļodā sajauc maskarpones sieru, creme fraiche un saldo krējumu, tikai tik daudz, līdz viss sajaucas vienmērīgā krēmā. Pievieno rabarberu biezeni. Vēlreiz samaisi un liec saldējuma mašīnā. Gatavo 20-30 minūtes (atkarīgs no saldējuma mašīnas).**
  4. Vari pasniegt uzreiz vai arī pārlikt aizvākojamā traukā un ielikt saldētavā vēl uz 2 stundām, lai tas kļūst stingrāks.

Papildinājumi: * Creme fraiche var aizstāt ar to pašu maskarponi.
** Ja tev nav saldējuma mašīnas, vari likt ledusskapī un maisīt ik pa stundai, līdz tas gatavs. Bet tas nekad nebūs tik labs kā ar saldējuma mašīnu.



Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 800 ml piena
  • 1,5 vaniļas pākstis
  • 200 g baltā cukura
  • 10 olu dzeltenumi

Klasiku klasika, vaniļas saldējums, kas pagatavots, manuprāt, garšo visiem un ikvienam. Tajā nav lieku garšu un piedevu, tas ir salds un ļauj sev pievienot, ko vien sirds vēlas. Un, protams, mājās gatavots, no labām olām un piena - ideāli. Bērniem nav nekā labāka, ar ko uzcienāt ballītē. Pazūd zibens ātrumā. Pasākumā vislabāk pasniedz vafeļu konusos vai glāzītēs.

Pagatavošana:

  1. Katliņā lej pienu. Pievieno vaniļas pāksti un liec uz mazas uguns sildīties. Visu laiku uzmani, jo, līdzko liekas, ka piens sāks burbuļot, tas no liesmas jāņem nost.
  2. Kamēr sildās piens, puto olu dzeltenumus ar cukuru, lai izveidojas nedaudz gaisīgāka masa. Tā ir laba, kad, paceļot putojamo slotiņu, no tās bļodā notekošā masa veido nelielas, vismaz 3 sekundes paliekošas līnijas.
  3. Olu dzeltenumiem lēnam lej klāt karsto pienu, visu laiku ar putojamo slotiņu olas aktīvi maisot. Ātrā maisīšana ir ļoti svarīga, lai olas nesarautos kunkuļos no strauji pievienotā karstuma.
  4. Kad viss piens iemaisīts, tad masu lej atpakaļ katlā. Katlu liec uz mazas liesmas un aktīvi ar koka karoti maisi, līdz mērce ieguvusi tādu konsistenci, ka, apgriežot koka karotes aizmugurējo daļu un pa to novelkot ar pirkstu, paliek ļoti skaidra un tīra līnija. Tas varētu prasīt aptuveni 7-10 minūtes, bet tomēr tas ir jājūt pašam, jo daudz kas atkarīgs no katla un plīts virsmas un liesmas veida (gāze uzkarst ātrāk nekā elektriskā virsma). Galvenais - visu laiku maisīt, lai olas nesarauj kunkuļos.
  5. Kad liekas, ka mērce ir gatava, tad to pārlej tīrā traukā un uzliec traukam vāku.  Ieliec aukstā ūdens peldē, lai pilnībā atdziest.
  6. Kad mērce auksta, liec to saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja norādījumiem (saldē apmēram 30 minūtes). Tad pārliec citā traukā ar vāku un to liec saldētavā uz vēl 1-2 h.
  7. Pasniedz vafeļu glāzītēs vai trauciņos.


Foto: ČetrasSezonas.lv

Nekas nav labāks par paštaisītu saldējumu (nu vienīgi ja nesacenšas ar labākajiem itāļu saldējumiem). Jo tad zini, kas tajā ir - cik labas olas un piens. Turklāt pievieno tādas garšas, kas tev patīk. Šoreiz - kafija ar šokolādi, klasisks un ļoti aromātisks salikums.

Pagatavošana:

  1. Katliņā lej pienu. Pievieno vaniļas pāksti un liec uz mazas uguns sildīties. Visu laiku uzmani, jo, līdzko liekas, ka piens sāks burbuļot, tas no liesmas jāņem nost.
  2. Kamēr sildās piens, puto olu dzeltenumus ar cukuru, lai izveidojas nedaudz gaisīgāka masa. Tā ir laba, kad, paceļot putojamo slotiņu, no tās bļodā notekošā masa veido nelielas, vismaz 3 sekundes paliekošas līnijas.
  3. Olu dzeltenumiem lēnām lej klāt karsto pienu, visu laiku ar putojamo slotiņu olas aktīvi maisot. Ātrā maisīšana ir ļoti svarīga, lai olas nesarautos kunkuļos no strauji pievienotā karstuma.
  4. Kad viss piens iemaisīts, tad masu lej atpakaļ katlā. Katlu liec uz mazas liesmas un aktīvi ar koka karoti maisi, līdz mērce ieguvusi tādu konsistenci, ka, apgriežot koka karotes aizmugurējo daļu un pa to novelkot ar pirkstu, paliek ļoti skaidra un tīra līnija. Tas varētu prasīt aptuveni 7-10 minūtes, bet tomēr tas ir jājūt pašam, jo daudz kas atkarīgs no katla un plīts virsmas un liesmas veida (gāze uzkarst ātrāk nekā elektriskā virsma). Galvenais - visu laiku maisīt, lai olas nesarauj kunkuļos.
  5. Kad liekas, ka mērce ir gatava, tad to pārlej tīrā traukā un pievieno šokolādi kopā ar šķīstošo kafiju. Samaisi. Ļauj mirkli pastāvēt un atkal samaisi, jo šokolādei vajadzīgs laiks, lai tā izkustu. Uzliec traukam vāku un ieliec atkal aukstā ūdens peldē, lai pilnībā atdziest.
  6. Kad mērce auksta, liec to saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja norādījumiem (saldē apmēram 30 minūtes). Tad pārliec citā traukā ar vāku un to liec saldētavā uz vēl 1-2 h.
  7. Pasniedz vafeļu glāzītēs.

Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 150 g sojas, silken
  • 250 ml sojas piena
  • 60 ml brūnā cukura vai kļavu sīrupa
  • 110 g banāna
  • 110 g nektarīna

Šis ir ātrs, viegli pagatavojams saldējums bez piena un olām, līdz ar to derīgs tiem, kuri ievēro kādu diētu, kurā nav paredzēts ēst olas un piena produktus. Protams, ka sojas garšu var just, bet patiesībā šis ir pārsteidzošs un krēmīgs saldējums. Noteikti izmanto bioloģisku sojas pienu un sieru, jo tos, kas tādi nav, visticamāk, ir skārusi modifikācija.

Pagatavošana:

  1. Blenderī liec nektarīnus un banānu, sablenderē, līdz ir biezenis. Ielej kādā traukā un izmazgā blendera krūzi.
  2. Blenderī liec sojas sieru un pusi piena. Sablenerē, līdz ir krēmīga masa. Tad pievieno atlikušo pienu, cukura sīrupu un sablenderētos augļus. Visu vēlreiz sablenderē, lai ir vienveidīga, krēmīga masa.
  3. Lej saldējuma mašīnas traukā un gatavo pēc ražotāja ieteikumiem.
  4. Ja tev nav saldējuma mašīnas, tad liej slēdzamā traukā, kuru vari likt saldētavā. Liec saldētavā un ļauj pastāvēt 2 h. Tad izņem ārā, apmaisi ar dakšu - iemaisi cietākās malas mīkstajā vidū un liec vēl ledusskapī. To pašu atkārto vēl vairākas reizes, ik pēc 30 minūtēm.

Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • Vaniļas mērce
  • 3 olu dzeltenumi
  • 300 ml piena
  • ½ vaniļas pāksts
  • 70 g cukura
  • 125 ml salda krējuma
  • 20 g pūdercukura
  • 130 g melleņu

Melleņu saldējums - gribētos ticēt, ka melleņu veselīgums, redzes nostiprināšanas faktors un viss pārējais labais pārtrumpo trekno sastāvu. Bet lai vai kā, šis ir svaigs, saldens un garšīgs saldējums, kuram daļu apēdīsi, jau to jaucot saldējuma mašīnā. Ja tev nav saldējuma mašīnas, tad masu lej traukā un liec ledusskapī, un ik pēc stundas to apmaisi.

Pagatavošana:

  1. Pagatavo vaniļas mērci. Uz pusēm pārgriez vaniļas pāksti, izņem sēkliņas un tās ieliec katlā. Pielej pienu, pieliec arī iztīrītās vaniļas pākstis un uzvāri, līdz piens met pašu pirmo burbuli.  
  2. Kad tas izdarīts, ar mikseri saputo olas dzeltenumus ar pūdercukuru apmēram 3 minūtes, līdz masa ir gaišāka un gaisīgāka. Mikserim LĒNĀM darbojoties, lej klāt sakarsēto pienu. Pirms lej klāt, izņem vaniļas pākstis.
  3. Visu masu ielej katlā un, aktīvi maisot, karsē, kamēr krēms kļūst arvien biezāks. Tam vajadzētu būt tik biezam, ka, izņemot karoti ārā un novelkot pa to ar pirkstu, paliek skaidri redzams tīrs ceļš.
  4. Tad mērci uzreiz pārlej tīrā bļodā un pārvelc bļodu ar pārtikas plēvi. Bļodu liec ledusskapī vai aukstā ledus ūdens peldē atdzesēties, līdz tas ir auksts.
  5. Kad mērce auksta, saputo saldu krējumu līdz vieglām putām un tajā, mikserim lēnām darbojoties, iejauc vaniļas mērci, līdz ir viendabīga masa. Blenderī sablenderē mellenes un tās pievieno vaniļas mērces un salda krējuma masai, iejauc.
  6. Liec saldējuma mašīnā un pagatavo pēc ražotāja instrukcijas. Pēc tam liec saldētavā un ļauj sasalt.

Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 3 olu dzeltenumi
  • 250 ml piena
  • ½ vaniļas pāksts
  • 90 g pūdercukura
  • 200 g salda krējuma
  • 250 g sablenderētu zemeņu

Krēmīgs, svaigs un vilinošs, jo, pateicoties zemeņu svaigumam, liekas, ka to iespējams apēst vairāk, nekā patiesībā to var izdarīt. Pirms pievieno saldu krējumu un zemenes, noteikti pilnībā atdzesē vaniļas mērci.

Pagatavošana:

  1. Uz pusēm pārgriez vaniļas pāksti, izņem sēkliņas un tās ieliec katlā. Pielej pienu, pieliec arī pašas iztīrītās vaniļas pākstis un uzvāri, līdz piena maisījums met pašu pirmo burbuli.  
  2. Kad tas izdarīts, ar mikseri saputo olas dzeltenumus ar pūdercukuru apmēram 3 minūtes, līdz masa ir gaišāka un gaisīgāka. Mikserim LĒNĀM darbojoties, lej klāt sakarsēto pienu. Pirms lej klāt, izņem vaniļas pākstis.
  3. Visu masu liec atpakaļ katlā un uz mazas uguns karsējot, VISU laiku maisot, vāri, līdz izveidojas mērce. To varēsi redzēt pēc tā, ka pazudīs putiņas, un ja, pagriežot koka karoti otrādi, pa tās virsu novelc ar pirkstu un paliek strīpa, tad mērce ir gatava.
  4. Atdzesē mērci, līdz tā pilnīgi auksta.
  5. Kad vaniļas mērce auksta, saputo saldo krējumu, līdz tas ir viegli stingrs.
  6. Samaisi vaniļas mērci ar saldu krējumu, pievieno sablenderētas zemenes un visu viendabīgi samaisi.
  7. Liec saldējuma mašīnā, sasaldē pēc ražotāja norādījumiem un pēc tam liec saldētavā, lai tas pilnībā sasalst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!