Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas virtuvēs vēsturiski tradicionālo "ievārījumu kanons" tā kā būtu sen zināms - aveņu, zemeņu ievārījumi, ābolu un plūmju zaptīte, jāņogu želeja.... Taču ievārījums var būt tik daudzveidīgs, ja vien ir idejas un izejvielas. Kulinārijas portāls Četras Sezonas ir nepārspējams ideju ģenerators arī gadījumos, kad runa ir par kaut ko it kā tik vienkārši kā ievārījums. Jūsu uzmanībai dažas tiešām ievērības cienīgas ievārījumu receptes, kas viegli īstenojamas pašmāju apstākļos. Un tas viss - Četras Sezonas izpildījumā!


Foto: ČetrasSezonas.lv
Rudenī, kad bumbieru pilni koki, tā vien gribas tos saglabāt ziemai - vienalga kā, bet lai ziemā ir. Un šī ir lieliska recepte, kuras ideju aizguvu Portugālē, kur vienā no viesu namiem pasniedza ko līdzīgu. Un tas ne tikai labi garšo, bet - kāda krāsa...

Sastāvdaļas:

  • 900 g nomizotu bumbieru, sagriezti vidēja izmēra gabaliņos
  • 650 g baltā cukura
  • 200 g gaišā muskavado cukura
  • 2 kanēļa standziņas
  • 1 citrona sula, izspiesta
  • 150 ml apelsīnu sulas (apm. 2 apelsīni), izspiesta

Rezultāts:

  • 1 l ievārījuma

Pagatavošana:

  1. Katliņā liec bumbierus, pārlej ar citrona un apelsīna sulu. Pievieno abus cukurus un kanēļa standziņu.
  2. Uz vidējas liesmas vāri maisot, līdz cukurs izšķīdis. Tad pagriez lielāku liesmu un turpini vārīt, ik pa laikam maisot, līdz masa karamelizējas, kādas 40 minūtes. Gatavību pārbaudi, uz trauciņa uzliekot ievārījumu, bet trauciņu pirms tam ieliekot saldētavā. Ja šķidrums sarecē ātri, tad ievārījums gatavs.
  3. Pildi sterilizētās burkās un aizvāko.


Foto: ČetrasSezonas.lv
Tomāti - sen jau zināmais tomātu kečups, tad tomāti želejā, tomātu zupās, salātos un sulās, bet retums - ievārījums. Saldeni pikants, atsvaidzinoši pikants un tāds, kas vienkārši liek tomātus cienīt vēl vairāk. Šis ievārījums ir ideāls ar gaļas ēdieniem, ar kraukšķīgu bageti, kas pildīta ar Brī sieru vai ar krostīni ar čedaru. Un tas nav viss, bet tikai sākums.

Sastāvdaļas:

  • 1100 g tomātu, smalki sagriezti
  • 5 ēd.k. aveņu etiķa
  • 100 g Demeraras cukura
  • 10 cm rozmarīna zariņš
  • 2 palieli timiāna zariņi
  • 1/2 kanēļa standziņas
  • 1/2 sarkanā čili no smailā gala, kur mazāk sēkliņu
  • 1 citrona sula

Rezultāts:

  • 500 ml

Pagatavošana:

  1. Katlā liec visas sastāvdaļas, karsē uz vidēji lielas liesmas un ik pa laikam apmaisi, līdz cukurs izkusis un parādās putas. Putas nosmel un, kad to vairs nav, uzgriez liesmu lielu un vāri kādas 30 minūtes, līdz ievārījums kļuvis biezāks un ķepīgāks.
  2. Kad tas ir salīdzinoši biezs, nogriez liesmu un padzesē kādas 10 minūtes. Pildi sterilizētās burkās.


Foto: ČetrasSezonas.lv
Cukīni ievārījums ir kas neierasts, bet, kad vienreiz pagaršots, tas liekas neatņemams daudzos ēdienos. Vislabāk man patīk to izmantot dažādos sendvičos, kopā ar dažādām gaļām un cietajiem sieriem un, protams, ar pankūkām. Tāpēc pamēģini, un redzēsi, par ko runāju.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg cukīni, rupji sarīvēti
  • 800 g baltā cukura
  • 2 citronu sula
  • 2 palieli timiāna zariņi
  • 1/2 kanēļa miziņas
  • 1 citrona miza

Rezultāts:

Pagatavošana:

  1. Katlā liec visas sastāvdaļas un, lēnām maisot, uz vidējas liesmas vāri, kamēr izšķīst cukurs. Kad cukurs izkusis, ievārījums metīs putas, kas obligāti jānoputo.
  2. Kad visas putas nosmeltas, palielini liesmu uz lielu un vāri apmēram 20-30 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz ievārījums iegūst spīdīgu krāsu un arī viegli ķepīgu konsistenci.
  3. Kad gatavs, nogriez liesmu un paturi 10 minūtes. Tad pildi sterilizētās burciņās un aizvāko.


Foto: ČetrasSezonas.lv
Aprikožu un lavandas ievārījums ir vēl viens no ievārījumiem, kas mūsmājās ziemā vienkārši ir, jo tas ir dievīgs. To, ka aprikozes jānotur visu nakti cukurā, uzzināju no savas franču draudzenes, kuras mamma tā gatavo visu mūžu. Var ledusskapī noturēt trīs dienas, nekas slikts no tā nebūs. Un šāds ievārījums ir arī laba dāvana. Man tas patīk vairāk tekošs, nevis biezs. Ja tu vēlies biezāku, pavāri vēl 10 minūtes.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg atkaulotu aprikožu, sagrieztas 4 daļās
  • 640 g baltā cukura
  • 200 ml ābolu pektīna
  • 1 ēd.k. lavandas ziediņu

Rezultāts:

  • 5 x 250 ml

Pagatavošana:

  1. Traukā liec aprikozes, lavandu un cukuru. Samaisi un trauku nosedz. Atstāj pa nakti (vai pat trīs naktis) vēsumā (vislabāk ledusskapī).
  2. Nākamajā dienā katlā liec visu, kas ir traukā, vēl pievieno pektīnu un uz nelielas liesmas vāri, kamēr cukurs izkūst. Tad palielini liesmu līdz lielai un vāri, ik pa laikam apmaisot, 15 minūtes.
  3. Pildi karstu ievārījumu karstās burkās un aizvāko. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad liec vēsā vietā. Vislabāk - ledusskapī.

Pirms sāc vārīt ievārījumu, izmazgā burkas un vāciņus un liec burkas sterilizēt. Sakarsē krāsni 150 grādus karstu un liec iekšā burkas uz 15 minūtēm. Kad tuvojas želejas vārīšanās beigu laiks, tad katliņā uzvāri ūdeni un kādas 3 minūtes vāri arī burku vāciņus. Ja ievārījums vārās ilgāk nekā nepieciešamais sterilizācijas periods krāsnī, tad izslēdz krāsni un atstāj burkas krāsnī.

Recepte: Signe Meirāne



Foto: ČetrasSezonas.lv
Tādā veidā sagatavotas mellenes glabājas visu ziemu. Ēd tās ar bezpiedevu jogurtu, pienu, pankūkām, mafiniem un kūciņām.

Sastāvdaļas:

  • 1,3 kg melleņu (ja saldētās, tad atlaidinātas)
  • 4 laimi, sula un smalki sarīvētas miziņas
  • 1 kg ievārījuma cukura

Rezultāts:

  • 4 x 250 ml

Pagatavošana:

  1. Mellenes, cukuru, laima sulu un miziņas liec lielā bļodā, kas nav no metāla. Saspaidi ar kartupeļu stampu un atstāj uz 4 stundām.
  2. Iegūto masu liec katlā uz vidējas uguns; kad cukurs izkusis, vāri 5 minūtes, lai ogas neizšķīstu.
  3.  Noņem no uguns un ļauj atdzist 5 minūtes. Apmaisi un pildi sterilizētās burkās.
  4. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.


Recepte: Agnese Samoilova - Štāla



Foto: ČetrasSezonas.lv
Ņem savu brokastu bļodiņu, ielej tajā jogurtu bez piedevām, ieliec pāris karotes ievārījuma un pārkaisi ar savām iecienītajām pārslām. Brokastis gatavas.

Sastāvdaļas:

  • 500g ķirbja
  • 500g ābolu - nomizotu, serdītes izņemtas
  • 200ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
  • 50ml svaigi spiestas citronu sulas
  • 1 apelsīnam norīvēta miziņa
  • šķipsna kanēļa
  • 500g ievārījuma cukura
  • 50ml ruma (ja vēlies)

Rezultāts:

  • 6x200ml burciņas.

Pagatavošana:

  1. Ķirbi un ābolus sagriez gabaliņos, liec katlā, pievieno apelsīnu un citronu sulu, apelsīna miziņu, sautē zem vāka, līdz ķirbis un āboli mīksti.
  2. Ja vēlies viendabīgāku masu, visu samīci.
  3. Pievieno cukuru un kanēli, turpini vārīt 10-15 minūtes, ja vēlies, pievieno rumu.
  4. Pildi sterilizētās burkās, atdzesē pilnībā, aizvāko.
Recepte: Ieva Eihmane

Foto: ČetrasSezonas.lv
Baltajiem nektarīniem ir skaista krāsa. Laims ievārījumam piedod pavisam nedaudz pikantuma un citu garšu. Viegls un maigs, lielisks kopā ar auzu pārslu putru, pankūkām, mafiniem un maizi.

Sastāvdaļas:

  • 750 g balto nektarīnu
  • 1 citrona sula
  • 110 g ievārījuma cukura „3+1", „Dansukker"
  • 300 g baltā cukura
  • 1 laima miza, nogriezta plānās šķēlītēs, bez baltās daļas
  • 1 laima sula

Rezultāts:

  • 500 ml

Pagatavošana:

  1. Nomizo nektarīnus un sagriez nelielos kubiņos. Liec traukā, pārber ar abiem cukuriem, pieliec laima sulu un laima miziņas. Samaisi, uzliec traukam pa virsu šķīvi vai pārtikas plēvi un atstāj uz 2 h istabas temperatūrā (ja vien nav pārāk karsts).
  2. Pirms sāc vārīt ievārījumu, izmazgā burkas un vāciņus un liec burkas sterilizēt. Sakarsē krāsni 150 grādus karstu un liec iekšā burkas uz 15 minūtēm. Kad tuvojas želejas vārīšanās beigu laiks, tad katliņā uzvāri ūdeni un kādas 3 minūtes vāri arī burku vāciņus. Ja ievārījums vārās ilgāk nekā nepieciešamais sterilizācijas periods krāsnī, tad izslēdz krāsni un atstāj burkas krāsnī.
  3. Liec visu nektarīnu masu palielā katlā un vāri uz vidēji lielas uguns maisot, līdz cukurs izkusis. Pēc tam uzgriez lielu liesmu un vāri 12 minūtes.  
  4. Pildi karstu ievārījumu karstās burkās un tās aizvāko. Atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad liec vēsā vietā.

Recepte: Signe Meirāne

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!