Foto: ČetrasSezonas.lv
Tie, kuri līdz šim domājuši, ka nātre ir tikai un vienīgi nezāle, kam netīšām pieskaroties, sūrst pēc tam āda, rūgti maldās. Nātre nebūt nav tikai nezāle, un, ja tāda jūsu dārzā aug, uzskatiet to par veiksmi. Citās valstīs cilvēki pat pērk sēklas, gluži kā mēs salātu sēklas, lai dārzā sētu nātres, ko pēc tam izmantot uzturā un ne tikai. Pasaulē nātres kļūst arvien populārākas un populārākas savas augstās uzturvērtības dēļ. Tās izmanto medicīnā, kosmētikā, daži varbūt pat būs dzirdējuši par nātru ēšanas sacensībām, kuras rīkotas Lielbritānijā, bet to īsti pie nātru vērtības pierādījumiem nevar pieskaitīt, ja nu vienīgi pie ekstrēmām izklaidēm.
Arī latviešu virtuvē nātres ir zināmas jau gadsimtiem, un ja ne citādi, tad pavasarī pirmo nātru zupu atceras daudzas vecmāmiņas. Jā, vecmāmiņas, jo mūsdienās reti kurš pavasarī priecājas par pirmajiem nātru zaļumiem. Tomēr līdz ar atgriešanos pie dabīgiem, bioloģiski audzētiem produktiem gaismā tiek celti arī savvaļas augi, kas ir daudzkārt vērtīgāki par citiem produktiem, kurus mēs lietojam uzturā.

Nātres vērtīgās īpašības

Nātres ir nātru dzimtas augs, un visā pasaulē sastopams vairāk nekā 1000 nātru dzimtas augu. Latvijā ir atrodamas tikai divas nātres, to starpā arī lielā nātre (populārākā, ko cilvēki parasti izmanto savām vajadzībām), parasti 1-2 metrus augsta.

Latīniski: Urtica dioica
Latviski: Lielā nātre
Angliski: Common Nettle
Vāciski: Große Brennessel
Krievu: крапива двудомная

Īstenībā lielā nātre ir tikpat kā vienīgā nātre, ko izmanto uzturā un medicīniskos nolūkos, tāpēc mums vēl ir jālepojas ar to, ka otra Latvijā sastopamā - sīkā nātre - arī ir lietojama uzturā, jo tropos ir nātres, kuru sadzelts, cilvēks nedēļām var mocīties ar diezgan nopietniem ādas iekaisumiem.

Uzturvērtības ziņā lielā nātre ir ļoti vērtīga, daudz vērtīgāka par visiem citiem dārzeņiem un zaļumiem, ko cilvēks audzē dārzā. Tā ir lielisks kalcija, magnija, dzelzs un kālija avots, kā arī bagāta ar A un C vitamīniem. Starp citu, tikko plūktās nātrēs ir divas reizes vairāk C vitamīna nekā upenēs, kuras savukārt satur daudz vairāk C vitamīna nekā citroni, kas bieži tiek reklamēti kā C vitamīna avots; bet karotīna nātrēs ir vairāk nekā burkānos. Augstā dzelzs satura dēļ nātres īpaši ieteicamas veģetāriešiem un tiem, kas sirgst ar anēmiju. Iekļaujot nātres pavasara ēdienkartē, organismam dabīgi sniedzam tos vitamīnus, kuru krājumi pa garo ziemu jau izsīkuši.

Nātri izmanto kā līdzekli pret siena drudzi un citām alerģijām, astmu, arī bronhītu, Alcheimera slimību, un PMS ārstēšanā daudzviet pasaulē iesaista nātres, to izvilkumus, tinktūras.

Bet arī tādēļ, ka nātres ir tik vērtīgas un satur daudz vitamīnu un minerālvielu, dažiem iesaka tās lietot ar mēru. Piemēram, nātres attīra nieres, un, ja cilvēkam ir problēmas ar nierakmeņiem, ar nātrēm vajadzētu būt uzmanīgam un konsultēties ar ārstu. Arī grūtniecības laikā neiesaka aizrauties ar nātru lietošanu. Tāpat nātres stiprina asinsvadus, tāpēc to tēju iesaka tiem, kuriem bieži asiņo deguns.

Nātru tēja palīdz arī saaukstēšanās gadījumos. To lieto ne tikai iekšķīgi, bet arī ārīgi - pret muskuļu vājumu palīdz ierīvēšanās (ko veic ar nātru tējā samitrinātu dvieli), pret reimatismu var likt kompreses, savukārt mati kļūs spēcīgāki, mazāk taukaini, un arī no blaugznām var tikt vaļā, skalojot matus ar nātru tēju.

Nātru lapu ievākšana

Nātres pie mums atrast nav problēma. Tās aug sētmalēs, mežmalās, dārzos un ir sastopamas ļoti bieži. Tikai atceries, ka nātru lapu ievākšanai uzturā būtu jāizvēlas pēc iespējas nomaļāka, tīrāka vieta, tālāk no lielceļiem, apdzīvotām, piesārņotām vietām.

Nātru lapiņas ievāc, sākot no maija, kad tās ir pavisam maziņas, līdz pat augustam. Ievāktas agrā pavasarī, pirmās nātru lapiņas nepavisam nav asas, un tās var novākt kailiem pirkstiem, jo tad nātres nedzeļ. Pēc tam gan, kad tās paaugas, nātru lapu ievākšana kļūst nedaudz sarežģītāka un labāk to darīt ar cimdiem, kaut gan tautas gudrība vēsta, ka nātru kodumi palīdz pret reimatismu un, lai arī ir nepatīkami, veselībai nāk tikai par labu.

Jaunās lapiņas nedzeļ nemaz un tās salātiem var pievienot svaigas, taču lielākas lapas gan pirms gatavošanas ir jānoblanšē vai jāpavāra.

Kā ēst nātri?

Nātres uzturā cilvēki ir lietojuši gadsimtiem. Ne tikai Eiropā, bet arī Amerikā indiāņi vākuši nātres, kad dabā vēl citu zaļumu bijis maz. Un nav tā, ka nātres var ēst tikai salātos vai zupā, jo ir vēl daudz dažādu interesantu veidu, kā tās pagatavot:

  • Var vārīt nātru zupu, kuru vāra tāpat kā skābeņu zupu.
  • Nātres, kad tās ir pagatavotas (t.i., izvārītas), pēc garšas līdzinās spinātiem, līdz ar to visās receptēs, kurās jālieto spināti, var droši pievienot nātres.
  • Pavisam jaunās nātru lapiņas var pievienot salātiem.
  • Ja pesto, ko tradicionāli gatavo no bazilika, var gatavot arī no rukolas, spinātiem, to der izmēģināt pagatavot no nātrēm.
  • Nātres var pievienot biezzupām un biezeņiem.
  • Nātru lapas var izkaltēt tējai, kura noderēs saaukstēšanās gadījumos, urīnceļu iekaisumu ārstēšanā.
  • Lielbritānijā no nātrēm gatavo alu un nātru vīnu. Vācijā un arī citur no nātrēm gatavo audumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!