Foto: F64

Piektdien VAS "Latvijas dzelzceļš" darbinieki no svētdien notikušās avārijas Naujenes pagastā, pie Kraujas stacijas aizveda vēl četras cisternas un pabeidza sliežu ceļu un vagonu atlūzu izvešanu, informēja LDz.

Cisternas nogādātas uzņēmumā "Daugavpils siltumtīkli", kur izsūknēs cisternu saturu, lai to pārlietu citās sagatavotās cisternās un atlikumu nogādātu īpašniekiem.

Vēl avārijas vietā palika 10 cisternas. Avārijas vietas atbrīvošana no atlūzām un cisternām turpināsies līdz nākamajai ceturtdienai.

LDz aicina cilvēkus izvairīties no tuvošanās avārijas vietai, kamēr vides eksperti nav devuši atzinumu, ka iespējamie riski veselībai šajā vietā ir likvidēti.

Gadījumā, ja avārijas teritorijas apkārtnes iedzīvotājiem rodas šaubas par individuālo dzeramā ūdens avotu kvalitāti - ir radušās ūdens smaržas un garšas izmaiņas, viņi aicināti sazināties par Veselības inspekcijas Latgales reģiona Kontroles pārvaldes nodaļu pa tālruni 26641151.


Jau ziņots, ka pirmās trīs cisternas no avārijas vietas novāktas ceturtdien.

Avārija notika 8.janvārī pēc plkst.23 Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas "Krauja", kur no sliedēm nogāja 17 un apgāzās 16 kravas vilciena cisternas, kā rezultātā no piecām cisternām noplūda vielas. Vilciena avārijas rezultātā vidē noplūda ap 180 tonnām bīstamo vielu un tika bojāti aptuveni 250 metri sliežu ceļa.

VAS "Latvijas Dzelzceļš" apņēmusies ne vien novērst negadījuma sekas, tajā skaitā izvest piesārņoto grunti un atvest vietā tīru, bet arī kompensēt perivātpersonām radītos zaudējumus un nodrošināt vides monitoringu.

Lai ierobežotu noplūdušo vielu izplatību vidē, ir izveidots aizsargdambis, kurš ierobežojis aptuveni 4000 kvadrātmetru lielu teritoriju, kā arī aizbērti tuvumā esošie drenāžas grāvji. Glābšanas darbus atvieglojis tas, ka avārijas vietai tuvumā nav nedz upju, nedz grāvju, pa kuriem piesārņojums varētu noplūst ievērojamos attālumos.

Par vilciena avāriju policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 21.nodaļas - par noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību. Sīkākus komentārus par notikušo policija pagaidām nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!