Decembra Jelgavas Domes sēdēs deputāti izskatījuši un apstiprinājuši pašvaldības Īpašuma privatizācijas komisijas pieņemtos lēmumus. Neapbūvētos zemesgabalus, kas nav nepieciešami pašvaldības saimniecisko funkciju realizēšanai, paredzēts privatizēt, pārdodot izsolē.
Atbilstoši Īpašuma privatizācijas komisijas lēmumiem pēc privatizācijas ierosinājumu saņemšanas domnieki atbalstījuši desmit neapbūvētu zemesgabalu nodošanu privatizācijai.

Šo platību vidū ir neapbūvēts 16 160 kvadrātmetru zemesgabals Jelgavā, Dzirnavu ielā. Privatizācijas pieteikumu iesniegšanas pēdējā dienā ierosinājumu par tā ieguvi īpašumā iesniegusi ražošanas komercsabiedrība SIA "Prestižs". Uzņēmuma komercdirektors ir Domes deputāts Ivars Krastiņš. Līdzās minētajam zemesgabalam 3220 kvadrātmetru Dzirnavu ielā privatizācijas ierosinājumu pēdējā dienā iesniedzis Almants Reinbergs, būvfirmas "Alvima" īpašnieks un vadītājs.

Vēlēšanos privatizēt zemesgabalu 2865 kvadrātmetru platībā Lietuvas šosejā 11c augusta pēdējās dienās izteikuši trīs interesenti – SIA "Alis", kuras īpašnieks ir Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociācijas vadītājs Imants Kanaška, jau minētā firma "Prestižs" un Reinbergs.

Pērnā gada augusta sākumā privatizācijas ierosinājumu par 5266 kvadrātmetru neapbūvētas zemes privatizāciju Dobeles šosejā 4a (kādreizējā 6. autokombināta teritorijā) pašvaldībā iesniegusi SIA "Būvenergo A", kuras īpašnieki bija saistīti ar firmu "Zvaigznājs", kas savulaik vēlējās iegādāties Sv.Trīsvienības baznīcas torni. Pēc tam "Būvenergo A" privatizēja kādreizējo veco slimnīcu. Arī šo zemi Dome nodevusi privatizācijai. Atbalstīta arī 4850 kvadrātmetru zemesgabala privatizācija Bauskas ielā 7j. Vēlēšanos to iegūt īpašumā augusta nogalē iesniegušas divas firmas – SIA "Karno serviss" un individuālais komersants "Valauto".

Privatizācijai nodota daļa zemesgabala apmēram 30 460 kvadrātmetru platībā Zemeņu ielā. Vēlmi to iegūt izteikusi SIA "Baks", kam pieder "Rio" tirdzniecības centrs un virkne sadzīves tehnikas un mājsaimniecības veikalu. Daļa no vairāk nekā 70 000 kvadrātmetru rezervēts kapu paplašināšanai.

Privatizācijai nodots 1550 kvadrātmetru Tērvetes ielā, 2100 kvadrātmetru Garozas ielā 62 un ap 1200 kvadrātmetru Prohorova ielā. Par katru zemesgabalu saņemts pa vienam privatizācijas ierosinājuma no fiziskām personām – Osvalda Lejnieka, Unas Kauliņas un Ludviga Reimaņa.

Atbalstīta 48 kvadrātmetru neapbūvēta zemesgabala nodošana privatizācijai nama iekšpagalmā Raiņa ielā 16e. Vēlēšanos to iegūt īpašumā pagājušā gada sākumā izteicis Gunārs Bubulis no SIA "Kulk" kā privātpersona.

Jelgavas Domes Īpašuma konversācijas pārvaldes vadītāja Anda Iļjina skaidro, ka decembra sēdēs Dome pieņēma konceptuālus lēmumus – nodot privatizācijai neapbūvētus zemesgabalus. Tagad tos uzmērīs, reģistrēs Zemesgrāmatā un neatkarīgam vērtētājam pasūtīs to vērtējumu. Pēc tam apstiprinās zemesgabalu privatizācijas un izsoles noteikumus, ko publiski izziņos laikrakstos "Latvijas Vēstnesis" un "Zemgales Ziņas".

Privatizācijas un izsoles noteikumos būs paredzēti privatizācijas pamatprincipi, tostarp platības izmantošanas mērķis, un izsoles norises kārtība. Uzskaitītie neapbūvētie zemesgabali nodoti privatizācijai, jo saņemti privatizācijas ierosinājumi un tie nav iekļauti pašvaldības autonomo funkciju realizēšanai nepieciešamo zemju sarakstā. Personas, kas ierosinājušas privatizāciju, nav šo zemesgabalu pircēji. Jebkura persona pēc sludinājuma publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" varēs iesniegt izsoles noteikumos norādītos dokumentus un pieteikties uz neapbūvētu zemesgabalu izsoli.

Neapbūvētam zemesgabalam Lietuvas šosejā 11c privatizācijas un izsoles noteikumi apstiprināti Domes 25.janvāra sēdē, jo tas jau bija reģistrēts Zemesgrāmatā. Izsole notiks 14.aprīlī, tai var pieteikties līdz 10.aprīlim. 2865 kvadrātmetru zemes kadastrālā vērtība ir 8509 lati, bet sākumcena noteikta 59 600 latu apmērā, izsoles solis – 500 latu. Zemes izmantošanas mērķis atbilstoši teritoriālajam plānojumam – sabiedrisko un darījumu iestāžu apbūve. Šajā pašā dienā Domē notiks arī 1439 kvadrātmetru zemesgabala Lietuvas šosejā 19c izsole. To no 2002.gada marta līdz šā gada 13.februārim nomājusi Inese Balana. Platības kadastrālā vērtība ir 1439 lati, bet sākumcena noteikta 38 200 latu apmērā.

Iļjina atgādina, ka neapbūvētie zemesgabali tiek privatizēti, izmantojot privatizācijas paņēmienu – pārdošana izsolē un nepiemērojot pretendentu atlasi, saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu.

Privatizācijai nodoti arī vairāki apbūvēti zemesgabali un garāžas. Vēlēšanos privatizēt nomāto garāžu daudzdzīvokļu mājas pagalmā Raiņa ielā 16b un tās funkcionēšanai nepieciešamās zemes domājamo daļu izteicis SIA "Kulk". Domnieki to atbalstījuši. Privatizācijai nodos arī garāžu Mātera ielā 46, garāžu Dambja ielā 28 un tai piegulošās zemes domājamo daļu.

Par privatizācijai nodoto garāžu Raiņa ielā 16b un tās funkcionēšanai nepieciešamo zemes domājamo daļu Iļjina norāda, ka privatizācijas ierosinātājs ir to nomnieks SIA "Kulk". Pēc tam, kad tiks saņemts neatkarīga vērtētāja garāžas vērtējums un Valsts zemes dienesta vērtība privatizācijas vajadzībām zemesgabalam, Dome pieņems lēmumu par privatizācijas pamatprincipiem. Pēc publikācijas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" viena mēneša laikā interesenti varēs iesniegt privatizācijas projektus, pretenzijas, kreditoru prasības un citus prasījumus, kas attiecas uz privatizējamo objektu. Ja mēneša laikā pieteiksies nomnieks, viņš varēs izmantot pirmpirkuma tiesības. Līdzīgas prasības tiks piemērotas pārējām garāžām.

Atbalstīta apbūvēta zemesgabala privatizācija 1573 kvadrātmetru platībā kopā ar privatizējamo pašvaldības īpašuma objektu – biroja ēku un palīgēkām Mātera ielā 74. Firma "Ričards – V" nomātā īpašuma privatizācijas ierosinājumu pašvaldībai iesniegusi pagājušā gada martā. Dome noteikusi arī objekta privatizācijas pamatprincipus. Tā kopējā cena – 193 534 latu. Lielāko tās daļu – 188 500 latu – veido ēku vērtība. Zemes cena noteikta tikai 5034 lati. Nomnieks objektu var iegūt īpašumā, izpērkot to trīs gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!