Kuldīgas novada dome ceturtdien vienbalsīgi noraidīja dāņu investoru ieceri Kuldīgas novada Gudenieku pagastā būvēt cūku fermas un biogāzes ražotni, informēja Kuldīgas novada domes pārstāve Anita Zvingule.

Foto galerija

Pret būvniecības ieceri nobalsoja visi 14 deputāti, kuri piedalījās domes sēdē.

Jau 11.februārī Kuldīgas novada domes Attīstības komiteja nolēma neatbalstīt cūku nobarošanas fermu būvniecības ieceri, ko ierosinājis dāņu investora pārstāvis SIA "Latagro", un virzīja attiecīgu lēmumprojektu izskatīšanai domes sēdē 25.februārī. Taču pēc tam savs viedoklis bija jāsaka domei, ko tā ceturtdien arī izdarīja.

Iedzīvotāji savu viedokli varēja paust arī no 7.janvāra līdz 8.februārim notikušajā būvniecības ieceres publiskajā apspriešanā, kuras laikā tika saņemta 31 iedzīvotāja anketa, kurās pausts atbalsts iecerei, bet pret fermu būvniecību iebilda 228 iedzīvotāji. Attīstības komitejā deputāti 11. februārī būvniecības ieceri nolēma neatbalstīt, jo sabiedrības ieguvums no tās būšot salīdzinoši niecīgs salīdzinājumā ar iespējamiem zaudējumiem, skaidroja Zvingule.

Iedzīvotāji minējuši dažādus argumentus - iespējamās smakas, bažas par iespējamu piesārņojumu, kas varētu nonākt Rīvas un Užavas upēs. Neesot arī garantijas, ka lopbarības graudi tiks iepirkti no vietējiem zemniekiem.

Vietējo protesti nerimās arī ceturtdien. Proti, viņi ar plakātiem "Latvija nav ES miskaste", "ES subsīdijas kropļo konkurenci", "Dubults tarifs – dubulta morāle" un citiem saukļiem, ceturtdienas rītā protestēja pie Kuldīgas novada domes, pieprasot nepieļaut milzīga cūku nobarošanas kompleksa būvniecību Gudenieku pagastā.

Iedzīvotāji savos plakātos norādīja, ka nevēlas pieļaut Dānijas uzņēmēju ieceri Gudeniekos izveidot cūku nobarošanas kompleksu. Par to liecināja, piemēram, plakāts "Dāņu cūku monstram - nē!".

Kā ziņots iepriekš, piketa mērķis bija pievērst sabiedrības un amatpersonu uzmanību mazo un vidējo saimniecību liktenim, pēc protesta rīkotāju ieskata, nevienlīdzīgajai konkurencei un zemes izpārdošanai ārvalstniekiem krīzes laikā.

Biedrība "Suitu novada atdzimšana" iepriekš skaidroja, ka "lielfermu būvniecība, lai iegūtu mēslus elektrības ražošanai, piesārņojot vidi ar slāpekli, fosforu un citām kaitīgām vielām, cūkas izvedot uz Krieviju, ir amorāla".

SIA "Latagro" būvniecības iecere paredzēja cūku nobarošana fermu un biogāzesražotnes būvniecību Kuldīgas novada Gudenieku pagasta "Kalējos" un "Lejās".Plānots, ka fermās būtu 16 000 vietu nobarojamām cūkām svarā no 30 līdz 100kilogramiem un 8000 vietu atšķirtajiem sivēniem. Gadā plānots izaudzēt 54 000nobarojamo cūku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!