Foto: Publicitātes foto

Biedrības "Dzimtā valoda" pārstāvis Jevgēnijs Osipovs nav izpildījis Valsts valodas centra (VVC) rīkojumu līdz ceturtdienai noņemt pie viņa nama Liepājā piestiprināto ielas nosaukuma plāksni divās valodās.

Osipovs norādīja, ka plāksni viņš noņemt negrasās. "Lai VVC stāda protokolu, kuru pēc tam apstrīdēšu tiesā," sacīja Osipovs.

Jau vēstīts, ka VVC aprīlī uzdeva līdz 3.maijam noņemt pie nama Liepājā, Vaiņodes ielā 19, kur dzīvo Osipovs, piestiprināto ielas nosaukuma plāksni divās valodās.

VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis iepriekš pastāstīja, ka ierakstīta vēstule, kurā uzdots novērst pārkāpumu, nosūtīta nama īpašniekam.

Vēstulē ir izskaidrots, ka, piestiprinot ielas nosaukuma plāksni divās valodās, ir pārkāpts Valsts valodas likums, kā arī Liepājas domes saistošie noteikumi.

"Iela nav privātīpašums, un nav arī tiesību veikt ielas nosaukuma tulkojumu svešvalodā. Cita lieta būtu, ja īpašnieks pie sava nama gribētu piestiprināt nosaukumu "Osipova villa". To viņš varētu darīt kaut vai trīs un vairāk valodās," sacīja Kursītis.

Ja līdz noteiktajam termiņam mājas īpašnieks pārkāpumu nenovērš, viņam tiks sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols un tiks pieņemts lēmums administratīvā pārkāpuma lietā. Nama īpašnieku aicinās uz tikšanos ar VVC inspektoru.

Jau ziņots, ka Osipovs divvalodu ielas nosaukuma plāksni pie sava nama piestiprināja marta sākumā. Vēlāk viņa piemēram sekoja vēl citu māju īpašnieki Liepājā un Rīgā, viņu vidū bijušais Saeimas deputāts Valērijs Kravcovs ("Saskaņas centrs") un "Dzimtās valodas" pārstāvis jurists Illarions Girss.

Osipovs iepriekš paskaidroja, ka tādējādi sāksies akcija, kuras mērķis ir panākt, lai tajās pilsētās, kurās daudz iedzīvotāju referendumā atbalstīja valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, ielu nosaukumus turpmāk rakstītu divās valodās.

Biedrība "Dzimtā valoda" ierosināja tautas nobalsošanas sarīkošanu, lai krievu valodai Latvijā piešķirtu valsts valodas statusu. Referendumā vēlētāji to neatbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!