Tukuma rajona Jaunpilī piektdien notika Latvijas pagastu vadītāju sapulce, kuras dalībnieki pieņēma rezolūciju, aicinot valdību iesaldēt administratīvi teritoriālo reformu. "Dzirksteli" par to informē sapulces dalībnieks, Gulbenes rajona padomes priekšsēdētāja vietnieks, Tirzas pagasta padomes priekšsēdētājs Māris Raģelis.
Viņš šādu rīcību neuzskata par radikālu.

"Vienkārši, neredzot ekonomisko pamatojumu reformai, šajās ekonomiskajās grūtībās pagastu vadītāji vienkārši aicina šo reformu iesaldēt. Neviens šajā sanāksmē diskusijas "Kā dzīvosim pēc reformas?" gaitā neiedegās par to, ka reformai būtu jānotiek. Taču reforma reiz ir jābeidz, jo cik ilgi par to var runāt! Bet, vai līdz ar to būs kāds labums iedzīvotājiem, to neviens nezina," saka Raģelis.


Par sevi personīgi Raģelis saka: "Es gribētu, lai reformu iesaldē, bet vai to izdarīs? Tas ir maz ticams."


Druvienas pagasta padomes priekšsēdētājs Juris Graumanis "Dzirkstelei" saka, ka valdība nepilda reformas sakarā solīto. "Tad kāpēc lai tas tā turpinātos?" viņš retoriski vaicā.


"Par mūsu, Gulbenes, rajonu runājot, mēs esam aizgājuši jau pietiekami tālu. Droši vien, ka vienkārši ir jāiet uz priekšu. Jāmēģina novadu veidot. Ko citu darīt? Neviens jau mūs galu galā nespieda to darīt! Iedeva 200 000 latu katrai pašvaldībai. Bet bija solījumi, ka iedos vairāk naudas. Domāju, ka mūsu novada izveide ir jāpabeidz, neko būtiski mainīt no iecerētā vairs nevajadzētu," "Dzirkstelei" saka Jaungulbenes pagasta padomes priekšsēdētāja Saulcerīte Indričeva.

"Pieredze liecina, ka valdība pašvaldību viedoklī maz ieklausās," "Dzirkstelei" saka Gulbenes rajona padomes un Lizuma pagasta padomes priekšsēdētājs Aldis Strads. Pēc viņa domām, "reformai tomēr jāiet savu gaitu".

Jāņem vērā tas, ka mazajām pašvaldībām trūkst attīstības iespēju. Strads uzsver, ka viņam ir simpātisks tikko notikušās Latvijas pagastu vadītāju sanāksmes moto. To varētu raksturot apmēram tādiem vārdiem: "Ļaujiet izlemt savu nākotni mums pašiem!"

"Pašvaldību būtība ir vēlmē pašiem lemt un pašiem darīt. Un tagad, notiekot reformai, mēs atgriežamies pie vecvecā modeļa - izpildkomitejām? Kad visi pareizie lēmumi tiek pieņemti augšā? Diemžēl reformas likums ir pieņemts tāds, ka ļoti daudzām pašvaldībām nav dota izvēle, kas it kā vienlaikus arī ir. Gulbenes rajonā ir tikai viena pilsēta. Reformas kritēriji nosaka, ka attīstības centrā jābūt vismaz 4000 iedzīvotāju. Mums rajonā nav tādas pašvaldības, kur būtu tik daudz iedzīvotāju, izņemot Gulbenes pilsētu. Tāpēc spirināties pretī reformai nav viegli. Mēs jau jūtam, cik smagi ir tām 30 Latvijas pašvaldībām, kas savas pretenzijas risina ar Satversmes tiesas starpniecību. Kā vēl tas viss beigsies, to neviens nezina," saka Strads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!