Ja domājot par pākšaugiem jums nāk prātā smagi ēdieni, tad esat palaiduši garām jaunāko tendenci kulinārijā. Gan multikulturālajā virtuvē, gan Haute Cuisine visdažādākās pākšaugu sēklas tiek augstu vērtētas. Pākšaugi ne tikai ievieš dažādību šķīvī – tajos ir divreiz vairāk olbaltumvielu kā graudaugos.
No pākšaugiem iespējams radīt aizvien jaunus ēdienus - tas var būt pamatēdiens (sautējums, zupa, biezenis, u.c.), salāti, ragū vai pasta – ar tiem var lieliski aizstāt gaļu un turklāt tie ir lēti.
Negatavā veidā pākšaugus (izņemot zaļos zirņus) nevajadzētu ēst, jo tie satur indīgas vielas, kas noārdās tikai pēc 15 minūšu ilgas vārīšanas. Sāli pievienot vajadzētu tikai vārīšanas beigās, jo savādāk tie nekļūs mīksti. Pākšaugu garšu var uzlabot ar ķimenēm, fenheļa sēklām, dillēm, timiānu, anīsu vai etiķi.