Ja domājot par pākšaugiem jums nāk prātā smagi ēdieni, tad esat palaiduši garām jaunāko tendenci kulinārijā. Gan multikulturālajā virtuvē, gan Haute Cuisine visdažādākās pākšaugu sēklas tiek augstu vērtētas. Pākšaugi ne tikai ievieš dažādību šķīvī – tajos ir divreiz vairāk olbaltumvielu kā graudaugos.

Ja pākšaugus ēdienā kombinē ar graudaugiem, šajā maltītē iegūstam tikpat augstvērtīgu olbaltumvielu kā gaļā. Papildus ieguvumi ir bagātīgais ogļhidrātu daudzums un šķiedrvielas, B vitamīni, dzelzs, kālijs, kalcijs un fosfors. Turklāt vairumā pākšaugu, izņemot sojas pupiņas un zemesriekstus, ir maz tauku. Tā kā kaltētos pākšaugos ir maz ūdens, tos bez problēmām var uzglabāt līdz pat diviem gadiem.

No pākšaugiem iespējams radīt aizvien jaunus ēdienus - tas var būt pamatēdiens (sautējums, zupa, biezenis, u.c.), salāti, ragū vai pasta – ar tiem var lieliski aizstāt gaļu un turklāt tie ir lēti.

Negatavā veidā pākšaugus (izņemot zaļos zirņus) nevajadzētu ēst, jo tie satur indīgas vielas, kas noārdās tikai pēc 15 minūšu ilgas vārīšanas. Sāli pievienot vajadzētu tikai vārīšanas beigās, jo savādāk tie nekļūs mīksti. Pākšaugu garšu var uzlabot ar ķimenēm, fenheļa sēklām, dillēm, timiānu, anīsu vai etiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!