Daugavā pie Pļaviņām, Bebrulejā ceturtdien paveiktas divas trešdaļas no plānotajiem ledus spridzināšanas darbiem, un tos turpinās arī piektdien, informē Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Lai mazinātu plūdu draudus, armija ceturtdien spridzināja ledu Daugavā pie Ķekavas, Krogsilā, un Pļaviņām, bet pēc Jūrmalas pašvaldības lūguma izvērtēta iespēja spridzināt ledu arī pie Lielupes ietekas jūrā.

Foto galerija

Ceturtdien turpinājās izlūkošanas un saskaņošanas darbi iespējamajiem spridzināšanas darbiem arī Lielupes grīvā un Buļļupē, ziņo NBS.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis, kurš ceturtdienas rītā novēroja spridzināšanas darbus, portālam "Delfi" iepriekš pieļāva, ka ledus spridzināšana Daugavā pie Pļaviņām, Bebrulejā varētu turpināties līdz pat piektdienai.

Lieljuksis pastāstīja, ka ceturtdien pēc pulksten 11 veikti divi sprādzieni – "viens kontroles un viens "simtmetrīgais"" – bet plānoti vēl vairāki. Ledu upē plānots spridzināt 25 metru platumā un 1,5 kilometru garumā ik pēc 100 metriem. "Nemaz tik ātri tas neiet, jācer, ka pa šo dienu paspēs. Ja ne, būs jāturpina rītdien," piebilda Lieljuksis. Spridzināšanas darbus veic Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona spridzināšanas grupa.

Ūdens līmenis pie Pļaviņām varētu celties nākamajā trešdienā, prognozē VUGD pārstāvis, un ceturtdien tas vēlreiz pārrunāts ar vietējās pašvaldības pārstāvjiem. "Iedzīvotāji par to tiks informēti un evakuēti laikus," solīja Lieljukis. Ledus tiek spridzināts, lai novērstu tā krāvumus un sastrēgumus, kas draudētu ar daudz lielākiem plūdiem.

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS), lai mazinātu plūdu draudus, ceturtdien ledu spridzināja arī Daugavā pie Ķekavas, Krogsilā. Lieljuksis pastāstīja, ka tur pie vainas esot mazs bebru sanesums, tāpēc Ķekavā operācija esot daudz vienkāršāka.

Līdz ar siltāka laika iestāšanos pēc sniegiem un ledus bagātās ziemas šopavasar palu draudi ir nopietnāki nekā pēdējos gados. Šobrīd visvairāk cietis Jelgavas novads, kur ir applūdušas vairākas mājas un ceļi, vairāki simti klientu palikuši bez elektrības. Par plūdiem ziņoja arī Nīcas novads, taču tur situācija normalizējusies un ūdens līmenis Bārtas upē sāka kristies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!