Foto: LETA
Pēc 15 gadu ilgas vilcināšanas un deviņu mēnešu saskaņošanas procedūras, valdības komitejā ir atbalstīts Reformu partijas pārraudzībā esošās Ekonomikas ministrijas izstrādātais Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojekts, kas paredz vienotu valsts uzņēmumu pārraudzību. Tālāk to skatīs valdība un Saeima.

"Šī ir viena no vērienīgākajām reformām, kas ļaus iedibināt labas pārvaldības principus valsts uzņēmumu darbā. Tas, cik ilgu laiku ar šo reformu vilcinājušās iepriekšējās valdības un cik ilgstoša bija likumprojekta saskaņošanas procedūra, norāda uz to, kādas fundamentālas pārmaiņas tā nesīs," norāda Reformu partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Saskaņā ar izstrādāto likumprojektu Latvijā tiks veidots daļēji centralizēts valsts kapitālsabiedrību pārvaldības modelis, līdz 2014.gada sākumam izveidojot Valsts kapitāla daļu pārvaldības biroju, kuram pakāpeniski pārvaldībā tiks nodotas valsts uzņēmumu kapitāla daļas. Birojs būs atbildīgs par valsts kapitālsabiedrību pārraudzību, informācijas pieejamību par valsts līdzdalību kapitālsabiedrībās un to pārvaldīšanas rezultātiem, kā arī korporatīvo pārvaldīšanas nosacījumu ieviešanu.

"Valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldības reformu valdība apstiprināja pagājušā gada pavasarī, likumprojekti bija gatavi vasaras beigās, bet to saskaņošanas process ilga deviņus mēnešus un jau tuvojās absurdam un riņķa dancim. Teju katrā saskaņošanas solī parādījās jauni iebildumi, turklāt par jautājumiem un risinājumiem, par kuriem konceptuāla vienošanās bija jau panākta," norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

"Lai reforma stātos spēkā no 2014.gada, izšķiroša loma turpmākajā procesā būs Saeimas deputātiem. Šī ir viena no ilgāk atliktajām reformām atjaunotās Latvijas vēsturē, bet tās īstenošana ļautu uzlabot visu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, nodrošinātu labāku un atbildīgāku valsts un pašvaldību uzņēmumu vadību, lielākus ienākumus no dividendēm, visiem pieejamu informāciju par sasniegtajiem darba rezultātiem, profesionālāku vadītāju iecelšanu un mazākas uzņēmumu politizācijas iespējas," uzsver ministrs.

Reformas īstenošanai nepieciešamie likumprojekti tika izstrādāti, pamatojoties uz Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepcijā un Publisko personu komercdarbības koncepcijā piedāvātajiem un Ministru kabineta 2012.gada 15.maijā atbalstītajiem risinājumu variantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!