Piektdien Alsungas pagastā sociālās aprūpes centrā Reģi notika piemiņas brīdis 26 tā iemītniekiem, kas pirms gada aizgāja bojā traģiskā ugunsgrēkā.
Centra direktore Dace Kleinberga atzina, ka pieminēt bojāgājušos bijis iecerēts netālajā Lāču kapsētā, kur gandrīz visi no viņiem apbedīti. Tomēr spēcīgais vējš, kas trakoja piektdienas rītā, licis plānus mainīt – kapsēta atrodas mežā, un nevarēja būt droši, ka vētra neizgāž kādu koku. Reģos bija ieradušās abas labklājības ministres – Dagnija Staķe, kas amatā bija toreiz, kad notika ugunsgrēks, un viņas pēctece Iveta Purne. Pie senās muižas krāsmatām, kur vēl pirms gada dzīvoja vairāk nekā 60 aprūpes centra klientu, svētbrīdi vadīja mācītājs Didzis Skuška. Viņš aicināja centra darbiniekus, klientus un viesus sadalīties pāros un, sadodoties rokās, mirkli pastaigāt – ar nosacījumu, ka viens aizver acis, bet otrs viņu ved. "Mēs pa šo pasauli ejam ar aizvērtām acīm," viņš teica, "un neviens nevaram zināt, kurš no mums varbūt jau šovakar nostāsies Dieva priekšā. Tā arī pirms gada vēl dienas vidū nevienam ne prātā nevarēja ienākt doma, ka kaut kas tāds notiks pēc dažām stundām. Katram dzīvē ir vajadzīgs kāds, kas atbalsta, kas pavada. Arī Dievs sniedz roku, lai mēs tai pieķertos un ļautu, lai mūs vada."

Labklājības ministre I.Purne, noliekot ziedus, aicināja aizdegt sveces pie izdegušās ēkas un saglabāt bojāgājušo piemiņu arī sirdīs: "Un katrs sev pajautāsim, vai esam izdarījuši visu, lai mūsu dēļ nekad nekas tāds vairs neatkārtotos. Lai šīs dzīvības nebūtu velti upurētas."

Jautāta par nupat izskanējušo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka Ainara Penča paziņojumu, ka jebkurā aprūpes namā Latvijā var notikt kas līdzīgs kā Reģos, viņa atzina, ka ir pārsteigta: "Man likās, ka šis paziņojums skan tieši tāpat kā pirms gada. Ja jau stāvoklis būtu tik kritisks, tad ugunsdzēsēju rokās ir pietiekami daudz sviru, lai šos bīstamos aprūpes centrus slēgtu. Gada laikā paveikts ļoti daudz. Esam sakārtojuši ugunsdrošības sistēmas, apmācījuši darbiniekus. Nupat tikāmies ar visiem centru vadītājiem, un katram pajautāju, vai ir vēl kādas nopietnas problēmas. Atbilde bija, ka tādu nav. Varbūt tiek jauktas valsts un pašvaldību pārziņā esošās aprūpes iestādes – mums to ir 33, bet pašvaldībām – vairāk nekā 100." Pērn gan ugunsdrošības pasākumiem aprūpes centros no valsts piešķirti tikai nieka 7147 lati, pārējais bijis jāatrod citur. Šogad atvēlētā summa varētu būt ap 220 tūkstošiem.

Nauda aprūpes centra iekārtošanai Gudenieku Saulrietos gan vēl neesot atrasta. Nepieciešamie 1,6 miljoni latu budžetā nav tikuši ieplānoti. Tas nozīmē, ka paredzētā pārvākšanās uz jauno vietu šogad varētu arī nenotikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!