Foto: LETA

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs uzskata, ka vadības un politiķu kultivētie mīti par Latgali un latgaliešiem, kas neprot strādāt, ir apvainojoši visai Latgalei un neatbilst patiesībai, teikts domes paziņojumā.

"Latgalei, ka nevienam citam reģionam ir nepieciešams ievērojams un mērķtiecīgs struktūrfondu finansējums. Diemžēl ministriju līmenī nav profesionālā redzējuma, kā nauda reģiona attīstībai ir izmantojama. Esmu vairākkārt aicinājis lielākās pilnvaras piešķirt reģionālām pašvaldībām, arī lemjot par finansējuma sadalījumu," uzskata pilsētas mērs.

Bartaševičs kritiski vērtē Ekonomikas ministra Daniela Pavļuta un citu valdības locekļu un valsts politiķu paziņojumus, ka Latgalē cilvēki ir jāmāca, bet finansējums reģionam faktiski ir pietekošs.

"Šīs apgalvojums ir vairāk nekā absurds, vai tad speciāli uz Latgali nosūtīta komisija dažu dienu garumā spēs objektīvi izpētīt mūsu situāciju un piedāvāt pamatotas un loģiskas stratēģijas Latgales ekonomiskā stāvokļa uzlabošanai? Vairāk līdzekļu jāiegulda speciālās Latgales programmas attīstības veidošanā, izmantojot gan valsts, gan Eiropas Savienības finansējumu. Tā vietā šobrīd redzam vēlmi "neprātīgos" latgaliešus mācīt. Bet vēlmi piešķirt finansējumu Latgalei neredzam un tieksmi palīdzēt mūsu reģionam nejūtam. Savukārt valdības locekļi un politiķi izmanto esošo situāciju citos nolūkos, veidojot savus politiskos reitingus. Latgales problemātika politiķu starpā kļūs aktuālā tikai divos gadījumos – pirms vēlēšanām, vai pirms referendumiem," secina Rēzeknes mērs.

Rēzeknes mērs uzskata, ka "vairāku gadu garumā valsts vīri runā par Latgales sociālekonomisko jautājumu risinājumiem tikai savos politiskajos nolūkos, bet reālo plānu nav".

Jau ziņots, ka situācijas uzlabošanai Latgalē un novada reģionos vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) rosināja katrā pagastmājā nodrošināt uzņēmējdarbības konsultanta klātbūtne un vietējās izglītības iestādēs vajadzētu paplašināt uzņēmējdarbības izglītības iespējas.

Savukārt ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, runājot par iespējami ātri veicamajiem Latgales attīstības pasākumiem, uzsvēra, ka jāpārskata pašreizējā investīciju ieplūdināšana Latgales reģionā. Pēc viņa sacītā, Latgales reģionos investīcijas bijušas, taču tas nav darīts efektīvi. Ekonomikas ministrs uzsvēra - investīcijas jānovirza tā, lai sevi veiksmīgāk atpelnītu. Pašlaik šie veidi ir jāmeklē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!