Burkānu kūka ir viena no vienkāršāk pagatavojamajām kūkām. Parasti tā tiek gatavota bez šokolādes un kakao pievienošanas, bet, kad gribas sajust bagātīgu melnās šokolādes garšu, šis kārums būs viena no labākajām alternatīvām.

Sastāvdaļas:

biskvītam:

  • 150 g melnās šokolādes, gabaliņos
  • 450 g burkānu, rupji sarīvēti
  • 150 g nomizota ķirbja, sarīvēts
  • 200 g kviešu miltu
  • šķipsniņa sāls
  • 160 g pilngraudu kviešu miltu
  • 20 g kakao
  • 10 g vaniļas cukura
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1 apelsīna miziņa, smalki sarīvēta
  • 4 olas
  • 470 g brūnā smalkā cukura
  • 300 ml eļļas
  • 1,5 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sodas


krēmam:

  • 200 g krēmsiera
  • 100 g sviesta, istabas temperatūrā
  • vaniļas pāksts, sēkliņas
  • 200 g melnās šokolādes, gabaliņos
  • 300 g pūdercukura
  • 1 citrona miziņa, smalki sarīvēta


dekorēšanai:

  • 60 g pekanriekstu

Pagatavošana:

  • Uzkarsē krāsni 180 grādus karstu. Ar cepamo papīru izklāj kūkas veidni 26 cm diametrā. Ūdens peldē izkausē šokolādi, līdz tā pilnībā izkususi. Noliec malā, kamēr gatavo pārējo.
  • Nelielā bļodā samaisi miltus ar kakao, sāli, sodu, cepamo pulveri un apelsīna miziņu. Lielā bļodā saputo olas ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir gaisīga (apmēram 5 minūtes). Pievieno eļļu un iemaisi. Šķidrajai masai pievieno miltu maisījumu, burkānus, ķirbjus, izkausēto šokolādi un visu samaisi, līdz izveidojas viendabīga masa.
  • Lej kūkas veidnē un cep aptuveni 1 h vai līdz mirklim, kad kūkā iedurts koka irbulītis ārā iznāk tīrs un tam nekas nav pielipis. Kūku vismaz 30 minūtes atdzesē formā un tad liec atdzesēties uz restes, līdz tā pilnībā atdzisusi. Kad kūka izņemta no cepeškrāsns, liec iekšā pannu ar pekanriekstiem un viegli apgrauzdē. Izņem ārā un atdzesē. Kad tie atdzisuši, sakapā un noliec malā.
  • Gatavo krēmu. Ūdenspeldē izkausē šokolādi un nedaudz atdzesē. Mikserī saputo krēmsieru ar sviestu. Pēc 30 sekundēm, turpinot kulšanu, pievieno pūdercukuru, citrona miziņu un vaniļas sēkliņas. Puto aptuveni 2 minūtes, līdz masa ir viendabīga, vijīga un nedaudz gaisīgāka. Iemaisi šokolādi.
  • Gatavo kūku. Pārgriez biskvītu uz pusēm. Uz pamatnes smērē daļu krēma un uzliec otru daļu. Uz virsas biezā kārtā smērē krēmu. Ja vēlies, vari smērēt arī apkārt, bet man patīk, ja ir tikai pa vidu un augšā. Liec uz pāris stundām ledusskapī, lai savelkas, un tad pasniedz. Pirms pasniegšanas uzber riekstus un šokolādi.


Rezultāts:


  • 1 kūka
Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!