Foto: stock.xchng
Vasaras otrā puse un rudens ir īstais laiks, lai gatavotu pārtikas krājumus ziemai, jo plašā klāstā pieejami pašmāju dārzeņi, augļi, ogas, sēnes un citas dabas veltes. Konservēti un saldēti produkti būs finansiāls atspaids ziemā, turklāt būs tā vērtīgāka un garšos labāk kā veikalā pirktā pārtika.

"Pārtikai ikdienā bieži tērējam visvairāk. Piemēram, Naudas plānošanas centra atbalstītāja GE Money Bank pētījumā šā gada martā noskaidrots, ka 45% Latvijas iedzīvotāju ik mēnesi pārtikai tērē 101-200 latus no mājsaimniecības ienākumiem. Tiesa, arī vislielākās ekonomēšanas iespējas ir saistītas tieši ar uzturu, tikai jāzina, kā to darīt," norāda Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja. "Pašu konservēti produkti ir viens no veidiem, kā samazināt izdevumus par pārtiku. Turklāt ziemā visi noteikti novērtēs konservēto augļu un dārzeņu garšu un aromātu. Paša gatavotajos produktos nebūs konservantu un saglabāsies uzturvērtība."

Lai ziemā būtu iespējams samazināt tēriņus par veikalā pirktajiem konserviem, ievārījumiem, sulām, kompotiem, saldētajiem dārzeņiem un augļiem, Naudas plānošanas centrs ir apkopojis vairākus padomus, kā sarūpēt uzkrājumus ziemai, jau laikus sagatavojot dažādas dabas veltes.

Naudas plānošanas centra ieteikumi produktu sagatavošanai ziemai:

Visizdevīgāk sagatavot konservus un saldētos produktus ir mazdārziņu vai saimniecību īpašniekiem, kā arī tiem, kuru radi nodarbojas ar kultūraugu audzēšanu. Tomēr arī citi var atrast veidus, kā pavisam lēti iegādāties produktus konservēšanai. Piemēram, iepirkties zemnieku saimniecībās vai tirdziņos, Rīgas Centrāltirgus "Nakts tirgū" un citur.

Visierastākais veids, kā sagatavot ogas un augļus ziemai, ir kompoti un dažādi ievārījumi, dārzeņiem - marinējumi un salāti. Jau ierastos veidus iespējams pamainīt, savārot vai konservējot augļus, ogas un dārzeņus dažādās, līdz šim neizmēģinātās kombinācijās (receptes jautā radiem, kaimiņiem un draugiem. Arī internetā un žurnālos ir pieejamas dažādas receptes). Ņem vērā, ka pašmāju augļi un dārzeņi ziemā noteikti būs daudz vērtīgāki par veikalos pieejamajiem - tajos būs saglabājušies vitamīni un uzturvielas. Tiesa, nedaudz mazāk kā svaigos produktos, tomēr vairāk, kā veikalā pirktajos produktos.

Konservēšanai izmanto mājās pieejamās izlietotās burciņas. Ja neesi tādas saglabājusi, noteikti apjautājies draugiem vai kaimiņiem. Saldēšanai vari izmantot tam īpaši paredzētus maisiņus. Ogām gan vairāk piemērotas būs plastmasas kārbiņas ar vāciņu. To vietā iespējams izmantot krējuma vai jogurtu trauciņus.

Atceries, ka šis ir īstais laiks, lai sarūpētu sev gan meža ogas, gan sēnes. Pie reizes tā būs iespēja arī būt svaigā gaisā un atpūsties. Turklāt salasītās dabas veltes neko nemaksās. Kā ogas, tā sēnes vari konservēt vai saldēt. Svaigas meža ogas vai sēņu mērce ziemas vidū garšos lieliski!

Saldēt var arī mājas ogas. Piemēram, avenes, ķiršus, zemenes, no kurām iespējams pagatavot aromātisku desertu. Saldētas upenes īpaši noderēs ziemā, kad saaukstēšanās gadījumā vajadzēs krietnu vitamīnu devu.

Arī saldēti dārzeņi ziemā garšos lieliski, piemēram, puķkāposti, brokoļi, burkāni, zaļie zirnīši un pat sīki sagriezti kartupeļi.

Saldēt var arī dažādus garšaugus, piemēram, dilles un lociņus, kas sīki sagriezti un salikti kastītēs. Tāpat var sagatavot arī citus iecienītos garšaugus. Ziemā noteikti novērtēsi to garšu pie mērcēm, salātiem un zupām.

Saldēšana ir viens no efektīvākajiem, lētākajiem un augstvērtīgākajiem konservēšanas veidiem. Tāpēc, ja konservēšanai nepieciešamos produktus ir jāpērk, apdomā, iespējams, izdevīgāk tos būs saldēt.

Ņem vērā - saldēšanai paredzētos produktus fasē tik lielās porcijās, lai tās varētu vienā reizē izlietot.

Izdevīgs veids, kā saglabāt augstvērtīgus produktus ziemai, ir arī kaltēšana. Kaltēt var zāļu tējas, augļus, ogas, garšaugus, sēnes un pat dārzeņus. Tikai jāuzmana, lai tie nepārkalstu - nezaudētu krāsu un aromātu. Šos produktus jāglabā slēgtos traukos, kas neļauj piekļūt mitrumam.

Vēl viens konservēšanas veids ir sulu tvaicēšana no ogām tvaika katlā. Ja tāda nav mājās, pajautā kaimiņiem, draugiem vai paziņām - noteikti kādam atradīsies. Sulas jāuzglabā stikla pudelēs vai burciņās. Ziemā tās noderēs desertu un dzērienu pagatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!