Marta sākumā Salacgrīvā bērnu rotaļu laukumā uzstādīti apgaismes stabi, kas izmanto saules un vēja enerģiju, pastāstīja Salacgrīvas pilsētas ar lauku teritoriju domes izpilddirektors Jānis Cīrulis.

"Esam uzstādījuši trīs apgaismes stabus, uz kuriem ir izvietots vēja ģenerators, saules baterijas, apgaismes ķermenis ar LED apgaismojuma diodēm un akumulators. Vēja akumulators sāk darboties, tiklīdz vēja stiprums pārsniedz trīs metru sekundē. Pa dienu saražotā enerģija tiek uzkrāta akumulatorā, un, tumsai iestājoties, fotoelements automātiski ieslēdz apgaismojumu, savukārt no rīta automātiski to izslēdz," par lampu darbības principiem pastāstīja Cīrulis.

Salacgrīvas domē šī tiek uzskatīta par perspektīvu un attīstāmu lietu. Tas ir ērti, jo nav nepieciešams izvietot apgaismes stabus un rakt zemē kabeļus. Var arī ieekonomēt vietās, kur elektrības pievilkšana būtu dārgāka.

Dome aprēķinājusi, ka šo trīs lampu iegāde varētu atmaksāties trīs līdz četru gadu laikā.

"Cenu aptaujas rezultātā izvēlējāmies piegādātāju no Latvijas. Viena šāda lampa mums izmaksāja apmēram 1400 latus. Šī ir pirmā reize, kad pilsētā izmantojam alternatīvos enerģijas avotus, taču nākotnē plānojam šo jomu attīstīt," sacīja Cīrulis, piebilstot, ka piejūras reģionā, kur visu laiku pūš vējš, šādu enerģijas ieguves veidu noteikti vajag izmantot.

Arī Eiropas un pasaules pieredze liecinot, ka nākotnē šo jomu būs nepieciešams attīstīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!