Sekojošās ēdienu sastāvdaļas nav paredzētas sasaldēšanai, jo saldēšana sagraus to struktūru. Atsevišķus komerciāli sagatavotus pusfabrikātus, piemēram, saldētus kartupeļus, var izmantot ēdienos, kurus tu vēlies sasaldēt. Šie produkti ir strauji sasaldēti un apstrādāti, lai nemainītos to kvalitāte.
Ja tu vēlies sasaldēt kādu ēdienu un tu neesi droša, vai tas labi saglabāsies, iesaiņo un sasaldē mazu porciju, tad atkausē un uzsildi. Ja ēdiena kvalitāte ir pieņemama tavām garšas kārpiņām, sagatavo un sasaldē ēdienu pilnā apjomā.

Trausli dārzeņi

Salāti, tomāti, redīsi un gurķi slikti padodas sasaldēšanai, jo aukstumā to šūnu struktūra tiek sagrauta. Tu vari sasaldēt svaigus tomātus, taču tad tie jāizmanto tikai vārītu ēdienu gatavošanai, piemēram, tomātu mērcē.

Augļi

Arbūzi, vīnogas, āboli un citrusaugļi slikti padodas sasaldēšanai. Parasti jebkurš auglis, kas satur daudz ūdens, bojājas sasaldēšanas procesā.

Vārīts olas baltums

Vārīti olu baltumi sasaluši kļūst gumijveidīgi. Tu vari sasaldēt tos salātos vai sviestmaižu pildījumā, ja tie ir smalki sakapāti un sajaukti ar citām sastāvdaļām.

Majonēze

Saldēšanas procesā majonēze atdalās no ēdiena. Sautējumā majonēze var sasalt labi. Salātiem majonēzes vietā labāk izmanto vārītu mērci.

Kartupeļi

Vārīti un zaļi kartupeļi sasaldēšanas procesā kļūst mīksti. Ja gatavo saldēšanai paredzētu sautējumu, izmanto veikalā iegādātos saldētos kartupeļus, vienalga - gabalos, šķēlītēs vai rīvētā veidā.

Biezās miltu mērces

Šīs miltu un gaļas mērces atdalās no ēdiena sasaldēšanas procesā. Tāpēc sasaldē bez biezinošās vielas, tad pievieno miltus uzsildīšanas procesā.

Ar kukurūzas cieti iebiezinātās mērces

Šīs miltu un gaļas mērces, kas iebiezinātas ar kukurūzas cieti, atdalās sasaldēšanas procesā. Sasaldē bez biezinošās vielas, tad pievieno kukurūzas cieti uzsildīšanas procesā.

Krējuma un olu krēma kūku pildījumi

Šīs ēdienu sastāvdaļas mēdz atdalīties un “aprasot” (virspusē parādās mitrums), kad tiek sasaldētas.

Vārītās glazūras

Saldās, vārītās kūku vai cepumu glazūras mēdz atdalīties, kļūst gumijveidīgas un sīkstas.

Vārīti makaroni

Ja tu vēlies sasaldēt vārītus makaronus, sajauc tos ar miltu vai gaļas mērci pirms sasaldēšanas. Vārīti makaroni kļūst pārāk mīksti, ja tiek saldēti bez piedevām.

Zaļumi salātiem

Šūnu struktūra salātu zaļumiem tiek sagrauta saldēšanas procesā, tāpēc tos nevajag saldēt.

Kausētais siers

Kausētais (krēmveida) siers kļūst drupans, trausls un graudains, ja tiek saldēts atsevišķi. Tas labi sasalst, ja tiek sajaukts kopā ar citām sastāvdaļām, piemēram, pienu vai krējumu, ja to izmanto mērcē.

Garšvielas un garšaugi

Saldēšana var izmainīt garšvielu un garšaugu kvalitāti un stiprumu. Ja tu vēlies sasaldēt kādu ļoti pikantu ēdienu, it īpaši, ja receptē ir ķiploki, paprika, pipari, karijs, tad šīs garšvielas pievieno tikai uzsildīšanas procesā. Gatavojot ēdienu sasaldēšanai, garšvielas tam pievieno pavisam nedaudz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!