Trausli dārzeņi
Salāti, tomāti, redīsi un gurķi slikti padodas sasaldēšanai, jo aukstumā to šūnu struktūra tiek sagrauta. Tu vari sasaldēt svaigus tomātus, taču tad tie jāizmanto tikai vārītu ēdienu gatavošanai, piemēram, tomātu mērcē.
Augļi
Arbūzi, vīnogas, āboli un citrusaugļi slikti padodas sasaldēšanai. Parasti jebkurš auglis, kas satur daudz ūdens, bojājas sasaldēšanas procesā.
Vārīts olas baltums
Vārīti olu baltumi sasaluši kļūst gumijveidīgi. Tu vari sasaldēt tos salātos vai sviestmaižu pildījumā, ja tie ir smalki sakapāti un sajaukti ar citām sastāvdaļām.
Majonēze
Saldēšanas procesā majonēze atdalās no ēdiena. Sautējumā majonēze var sasalt labi. Salātiem majonēzes vietā labāk izmanto vārītu mērci.
Kartupeļi
Vārīti un zaļi kartupeļi sasaldēšanas procesā kļūst mīksti. Ja gatavo saldēšanai paredzētu sautējumu, izmanto veikalā iegādātos saldētos kartupeļus, vienalga - gabalos, šķēlītēs vai rīvētā veidā.
Biezās miltu mērces
Šīs miltu un gaļas mērces atdalās no ēdiena sasaldēšanas procesā. Tāpēc sasaldē bez biezinošās vielas, tad pievieno miltus uzsildīšanas procesā.
Ar kukurūzas cieti iebiezinātās mērces
Šīs miltu un gaļas mērces, kas iebiezinātas ar kukurūzas cieti, atdalās sasaldēšanas procesā. Sasaldē bez biezinošās vielas, tad pievieno kukurūzas cieti uzsildīšanas procesā.
Krējuma un olu krēma kūku pildījumi
Šīs ēdienu sastāvdaļas mēdz atdalīties un “aprasot” (virspusē parādās mitrums), kad tiek sasaldētas.
Vārītās glazūras
Saldās, vārītās kūku vai cepumu glazūras mēdz atdalīties, kļūst gumijveidīgas un sīkstas.
Vārīti makaroni
Ja tu vēlies sasaldēt vārītus makaronus, sajauc tos ar miltu vai gaļas mērci pirms sasaldēšanas. Vārīti makaroni kļūst pārāk mīksti, ja tiek saldēti bez piedevām.
Zaļumi salātiem
Šūnu struktūra salātu zaļumiem tiek sagrauta saldēšanas procesā, tāpēc tos nevajag saldēt.
Kausētais siers
Kausētais (krēmveida) siers kļūst drupans, trausls un graudains, ja tiek saldēts atsevišķi. Tas labi sasalst, ja tiek sajaukts kopā ar citām sastāvdaļām, piemēram, pienu vai krējumu, ja to izmanto mērcē.
Garšvielas un garšaugi
Saldēšana var izmainīt garšvielu un garšaugu kvalitāti un stiprumu. Ja tu vēlies sasaldēt kādu ļoti pikantu ēdienu, it īpaši, ja receptē ir ķiploki, paprika, pipari, karijs, tad šīs garšvielas pievieno tikai uzsildīšanas procesā. Gatavojot ēdienu sasaldēšanai, garšvielas tam pievieno pavisam nedaudz.