Liepājas Dome šonedēļ apstiprināja izmaiņas braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanā, kas paredz, ka no 1. janvāra gados vecākie iedzīvotāji no 80 gadu vecuma pilsētas maršruta autobusos varēs braukt par brīvu, portāls “Delfi” uzzināja pašvaldībā.
Par brīvu varēs braukt arī pensionāri vecumā virs 75 gadiem, kuru pensijas apmērs nepārsniedz 80 latus. Tādējādi braukšanas maksas atvieglojumus Liepājā būs iespēja saņemt pusei no visiem pensionāriem.

Ņemot vērā pieaugošo inflāciju, kas īpaši veicinājusi veco ļaužu dzīves līmeņa pasliktināšanos, pašvaldība ir radusi iespēju novirzīt sociālai sfērai papildus līdzekļus, lai gados vecākie liepājnieki beidzot varētu braukt par brīvu.

Pārējie nestrādājošie pensionāri, kuru pensijas apmērs ir mazāks par 80 latiem, saņems atvieglojumus 70 procentu apmērā no regulatora apstiprinātās mēneškartes cenas. Šobrīd mēneškartes cena braukšanai pilsētas maršruta autobusos ir 6,90 lati.

Līdz šim pensionāri, kuru ienākumu apmērs mēnesī ir 71 lats vai mazāk, maksāja par mēneškarti 1,20 latus, bet pensionāri vecumā no 75 gadiem, kuru pensija ir 76 lati vai mazāk, brauca bez maksas.

Ja līdz šim atvieglojumus bija iespēja izmantot 3000 pensionāriem, tad šodien apstiprinātie grozījumi no 2006. gada dos iespēju braukt par brīvu vai ar ievērojamu atlaidi vēl aptuveni 5000 veco ļaužu, pusei no visiem 18 326 pensionāriem. Tāpēc Domes priekšsēdētājs Uldis Sesks mudina pilsētas vecos ļaudis izmantot šo pašvaldības piedāvāto iespēju aktīvāk. Šogad braukšanas maksas atvieglojumus autobusos izmanto tikai 1838 pensionāri.

Lai saņemtu bezmaksas braukšanas kartes, pensionāriem jāvēršas a/s “Liepājas autobusu parks” kasēs Peldu ielā 5 un M.Ķempes ielā 16a, līdzi ņemot pensijas apliecību, jaunākiem par 75 gadiem – arī algas nodokļu grāmatiņu.

Tāpat kā līdz šim, braukšanas maksas atlaides ir iespēja saņemt donoriem, kuri pēdējo divu gadu laikā pirms mēneškartes pieprasīšanas nodevuši ne mazāk kā trīs fizioloģiskās normas (1,2 litri) asinis. Mēneškartes braukšanai pilsētas maršruta autobusos vai tramvajā ar 50% atlaidi var saņemt septiņgadīgie bērni, kuri apmeklē pirmskolas izglītības iestādes vai sagatavošanas nodarbības skolās, mācību gada laikā mēneškartes braukšanai pilsētas maršruta autobusos vai tramvajā ar 100% atlaidi ir tiesīgi saņemt vispārizglītojošo skolu klātienes skolēni un arodizglītības, profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības iestāžu dienas nodaļu audzēkņi no daudzbērnu ģimenēm, kurās ir pieci vai vairāk nepilngadīgi bērni.

Mācību gada laikā mēneškartes braukšanai pilsētas maršruta autobusos vai tramvajā ar 100% atlaidi ir tiesīgi saņemt vispārizglītojošo skolu klātienes skolēni, arodizglītības, profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības iestāžu dienas nodaļu audzēkņi un augstāko izglītības iestāžu dienas nodaļu studenti no ģimenēm, kurām piešķirts trūcīgas ģimenes statuss.

Politiski represētie nestrādājošie pensionāri no 1. janvāra, kuru pensijas apmērs mēnesī ir 91 lats vai mazāks, ir tiesīgi saņemt mēneškartes braukšanai pilsētas maršruta autobusos ar 65% atlaidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!