Līgo vakarā dažādas jautras izdarības notiks teju visur Latvijā. Izvēles iespējas ir plašas – gan lieli koncerti, gan teātra izrādes un zaļumballes. Ja vēl neesat izdomājuši, kā aizvadīt gada īsāko nakti, lūk, daži lielākie Līgo svētku pasākumi Latvijā.
Līgo - "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

Līgo vakarā Cēsu pusē vērienīgi tiks atzīmēta leģendārās latviešu filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" 25 gadu jubileja. Svinību laikā publiku izklaidēs plaša pasākumu programma. Pasākumā būs trīs skatuves, lielie ekrāni, bufetes, ugunskuri, auto un telšu vietas un citas ērtības.

Īpašie viesi būs filmas režisors Jānis Streičs un filmas galveno lomu atveidotāji – Līga Liepiņa, Uldis Dumpis, Romualds Ancāns, Olga Dreģe, Diāna Zande, Baiba Indriksone un Gundars Āboliņš.

Svinībās muzicēs daudzas populāras Latvijas grupas un solisti – "Labvēlīgais tips", Fomins un Kleins, "Rīgas Viļņi", "UFOgrupa", Margarita Vilcāne un Ojārs Grīnbergs, Gunārs Meijers un draugi, Roberts Gobziņš un "Los Amigos", uzstāsies Cēsu rajona pašdarbības kolektīvi un citi skatuves mākslinieki. Pasākuma gaidāmi arī dažādi pārsteigumi.

Vērienīgie Zosēni

Tradicionāli vērienīga līgošana arī šogad gaidāma Zosēnos, kur 23. jūnijā Jāņus ielīgos ar dažādām atrakcijām un koncertu.

Svinēšana 23. jūnijā sāksies plkst. 19. Jāņa bērnus sagaidīs Zāļu tirgus, Jāņu gardumu tirdziņš, Brigitas Lūkinas Jāņu zāļu tēju degustācija, notiks mākslas akcijas Jāņa Anmaņa vadībā, Jāņu zāļu kroņu pīšana Latvijas Universitātes Floras dizaina kursa studentu un pasniedzējas Intas Valdenas vadībā, Jāņu laika dabas iepazīšana ar ornitologu Jāni Brikmani. Vēl varēs apskatīt pirmās latviešu nacionālās operas "Baņuta" ekspozīciju, Jura Kalniņa aerofoto izstādi "Gauja Piebalgā", uzzināt piebaldzēnu dzīves atziņas Ķenča skatījumā, notiks rotaļas, spēles, sadziedāšana kopā ar folkloras kopas "Dandari" muzikantiem, folkloras kopām, tautas deju ansambļu dalībniekiem, koristiem un profesionāliem skatuves māksliniekiem.

Līgo svētku koncertuzvedums "Es, students, apkārt klejodams, līgo, līgo..." sāksies plkst. 21. Koncertā piedalīsies Imants Skrastiņš, Rita Trence, Māra Eglīte, deju ansambļi "Dancis", "Mazā ģilde" un "Jampadracis", kori "Latve", "Daugavas vanadzes", Klaipēdas Universitātes Mākslas fakultātes folkloras ansamblis "Ukas". Uzstāsies arī basu ansamblis, mežradznieku kvartets, pūtēju orķestra "Rīga" un Latvijas Mūzikas akadēmijas mūziķi.

Ap plkst. 22. 30 sāksies Jāņu naksts balle, kurā spēlēs deju orķestris "Modo 2", Ainārs Ašaks, romantiskais Jāņu nakts mežradznieks un akordeonists Jānis Ļūmanis, vijoļvirtuozs Māris Drinķis, "Hāgenskalna muzikanti" un citi.

Vēl svētku naktī notiks Līgu un Jāņu godināšana, gājiens uz Jāņu kalnu, Jāņuguņu un uguns mucas aizdegšana, uguns rata ripināšana Jāņu, līgošana pie ugunskuriem un siena šķūnī, tikšanās ar ceļotājiem izzinot Jāņu noskaņas pasaulē, saules sagaidīšana, peldēšanās Svētezerā un citas atrakcijas.

Līgo māksla Pedvālē

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā arī šogad Jāņus svinēs ar radošiem mākslas notikumiem. Šogad Pedvālē no 22. līdz 25. jūnijam notiks starptautisks perfromanču festivāls "Rituāls", kas ir daļa no Pedvāles 2005. gada sezonas "Nezināmais elements" norises. Sezonas radošā ideja ir saistīt un apvienot pasaules pirmelementus, dabu, ainavu, laika ritējumu, kā arī visu dzīvo būtņu klātbūtni, mijiedarbību un attiecības rituālā.

Mākslinieki no Polijas, Somijas, Norvēģijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas festivālā piedalīsies gan ar rituālām, gan tematiski brīvām performancēm.

Līgo dienā no plkst 22 Pedvālē notiks rituāla tēmām veltītās performances. Mākslinieki iecerējuši demonstrēt gan performances, kuru galvenais izteiksmes līdzeklis ir cilvēka ķermenis, gan izmantot dabas un ainavas iespējas, iesaistot rituālos uguni, ūdeni, gaisu un zemi.

Savukārt Jāņu dienas rītā ap plkst. 4 Pedvālē tiek gaidīti dalībnieki tradicionālajam Jāņu rīta vīru skrējienam, kam starts tiks dots saullēktā, bet pēcpusdienā mākslinieki demonstrēs tematiski brīvas performances.

Raimonds Pauls un Latvijas Televīzijā Kuldīgā

Latvijas Televīzija Līgo vakarā rādīs koncertu "Pie Ventas ziedu laikā", kas svētku vakarā notiks Kuldīgā, vēstīts Latvijas Televīzijas interneta lapā.

Pasākumā kuldīdzniekiem un Latvijas Televīzijas skatītājiem uzstāsies Ance Krauze, Normunds Rutulis, Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Karīna Tatarinova, Mārcis Manjakovs, Ilona Bagele, Žoržs Siksna, Andris Daņiļenko, Zigfrīds Muktupāvels, Laimis Rācenājs, Niks Matvejevs, trīs tenori, grupa "Time After Time" un maestro Raimonds Pauls.

Būs arī citas atrakcijas – skatuves tuvumā taps pasaulē visdižākais Līgo vainags.

Sarīkojumi un kultūra Jūrmalā

Līgo svētku laikā svinēšana notiks daudzviet Jūrmalā, izklaidējot gan ar dziesmām, gan dejām. Pie Kauguru kultūras nama 23. jūnijā darbosies zāļu tirdziņš, notiks brīvdabas koncerts un citas jautras izdarības. Vakarā varēs līgot kopā ar kopā ar grupu "Lustīgais blumīzers" kafejnīcā "Kūriņš", kas atrodas Kauguros, vai piedalīties zaļumballē Mellužu estrādē, kur dziedāšana, dejošana kopā ar pasākuma vadītājiem Jāni, Līgu un grupu "Tilts" no Smiltenes nerimsies visu nakti.

Kolektīva līgošana notiks arī Ķemeros, kur Jāņu sarīkojumā būs arī Ķemeru sakoptāko īpašumu saimnieku godināšana. Gan "Kūriņā", gan Mellužu estrādē, gan Ķemeros īstā līgošana sāksies plkst. 22.

Savukārt Kauguru kultūras namā Līgo dienā no plkst. 9 līdz 18 varēs apskatīt izstādi "Sloka un tās apkārtnes kultūrvēsture". Visas svētku dienas darbosies Jūrmalas brīvdabas muzejs, kur varēs vērot Jūrmalas zvejnieku sētu 19. un 20. gadsimtā, enkuru un zvejas laivu kolekciju un virvju vīšanas darbnīcu. Muzejā apskatāma arī keramiķes Rudītes Jēkabsones personālizstāde "Kas ūdenī, kas gaisā".

Majoru kultūras namā piektdien, sestdien un svētdien aplūkojama mākslinieces Mairas Veisbārdes gleznu izstāde "Līgo, Latvija!" un Jūrmalas un Somijas pilsētas Pori bērnu zīmējumu izstāde "Latvija – Somija", kas ir kā sveiciens no nule izskanējušajām Somijas kultūras dienām Jūrmalā.

"Jelgavā ir dzīve jauka"

Jelgavā Jāņus šogad svinēs ar koncertuzvedumu "Jelgavā ir dzīve jauka", kas Jelgavas pils saliņā notiks 23. jūnija vakarā.

Uzvedumā piedalīsies grupa "Mūžīgais unisons", "Mīlas metronoms", Marija Bērziņa, Līga Vītiņa, vokāli instrumentālais ansamblis "Usma" un citi skatuves mākslinieki. Pasākumu vadīs Andris Bērziņš un Harijs Spanovskis. Savukārt pēc pusnakts notiks dejas latviešu populārāko melodiju pavadījumā.

Pilsētas svētki Talsos

Talsos pilsētas svētkus apvienos ar Līgo svētku atzīmēšanu un starptautisko folkloras festivālu "Talsi Līgo". Līgo vakarā Talsos muzicēs grupa "Halo", bet dažādi pasākumi notiks līdz pat 26. jūnijam.

Šlokenbekas muižā – "Mazā ģilde"

Šlokenbekas muižā līgotājus līdz pat saullēktam izklaidēs grupa "Mazā ģilde". Ja līs kā pa Jāņiem – līgot varēs zem jumta.

Jaunpilī – "Īsa pamācība līgošanā..."

Jaunpils parkā Līgo vakarā notiks muzikāls uzvedums "Īsa pamācība līgošanā...", vēlāk notiks zaļumballe ar grupu "Tērvete".

Jaunmoku pilī būs atrakcijas

Jaunmoku pilī svētku vakarā notiks Līgo ugunskura apdejošana, dīķī degs uguntiņas, būs lustīgi danči kopā ar deju ansambli "Svīta". Līgo dziesmas dziedās Andis Skuja.

Tukumā ielīgos pa dienu

Tukuma Brīvības laukumā līgos sāks jau pusdienlaikā – būs Līgas, Jāņi un siers, noskaidros sakoptāko īpašumu Tukumā, skaistāko Jāņu noformējumu. Uzstāsies deju kolektīva "Svīta" juniori, bet kolektīvs “Valsis” rādīs, ko darīt, ja pēc alus, siera un papardes zieda meklējumiem vēl ir kāds brīvs brīdis. Visu virzīt mēģinās Tukuma teātris.

"Trīnes grēki" Kandavā

Līgo vakarā Kandavā notiks Rūdolfa Blaumaņa komēdijas "Trīnes grēki" brīvdabas iestudējuma pirmizrāde.

Izrādi iestudējuši režisori Zigurds Neimanis un Voldemārs Šoriņš, bet lomās darbosies aktieri no dažādiem teātriem - Lāsma Kugrēna, Indra Burkovska, Ieva Puķe, Dainis Porgants, Jānis Jarāns, Ainārs Ančevskis, Juris Lisners. Kopā ar viņiem izrādē piedalīsies arī jaunie aktieri Anita Sproģe, Evija Misa, Gints Grāvelis.

Iestudējuma autori solījuši, ka izrāde būs ne tikai jautru notikumu un pārpratumu pilna, bet arī gana muzikāla. Tajā skanēs Ivara Vīgnera dziesmas un ziņģes. Vēlāk notiks balle, kurā spēlēs muzikanti Gints un Aldis.

Skroderdienas Valkā

Valkas brīvdabas estrādē Līgo vakarā būs brīvdabas teātra izsrāde "Skroderdienas Silmačos", bet vēlāk būs balle ar mūziku un dejām.

Rūdolfa Blaumaņa "Sroderdienas Silmačos" Valkā Līgo vakarā spēlēs aktieri Ivars Puga, Zane Jančevska, Zigurds Neimanis, Dace Bonāte, Gunta Virkava, Uldis Andže, Aigars Viļums un citi.

Vēlāk dziedās kori un dejos deju kolektīvi, bet ballē spēlēs gan latviešu, gan igauņu muzikanti.

"Lido" līgos "Pērkons" un "Menuets"

Rīgā lauku gaisotnē līgot varēs "Lido" atpūtas centrā, kur svētku vakarā muzicēs folkloras kopas un grupas "Menuets" un "Pērkons". Pasākumu vadīs Guntis Skrastiņš. Notiks arī dažādas atrakcijas – vainagu pīšana, siera siešana, dziedāšana un dejošana.

Saldū varēs līgot ar "Suitu sievām"

Saldū jau no plkst. 11 Kalpaka laukumā sāksies svētku ielīgošana, piedaloties folkloras kopai "Suitu sievas" un Saldus kultūras centra deju kolektīviem. Pulksten 22 Kalnsētas parka estrādē būs Līgo vakara balle. Spēlē grupa "Labākie gadi".

Līgo Ventspilī

Reņķa dārzā šogad Jāņa bērnus uz līgošanu aicina Ventspils amatiermākslas kolektīvu dalībnieki - teātra aktrises, kuras ventspilniekiem pazīstamas kā trīs ventiņu dialektā runājošas sievas - Lonnija, Anjēze un Ķērsta. Viņas ir klāt katrā pasākumā, kur nepieciešama jautrība un vienkārša dzīves gudrība. Līgo dziesmas dziedās ansamblis "Ventiņ".

Klātesošie varēs ieklausīties ticējumos, ieskatīties latviešu tautas paražās, skandēt tautas dziesmas un izmēģināt raito danča soli.

Būs alus, siers un lielais Jāņu ugunskurs, kurš neizdzisīs līdz rītausmai. Lustīgas dziesmas un labu noskaņojumu pasākumā sola zaļumballes muzikanti - grupa "Šeikeri" no Ogres, kas ar savu atraktīvo sniegumu pārsteigs balles apmeklētājus līdz pat rītam.

Liepājā Līgo svinēs bez lieliem pasākumiem

Liepājā šogad Līgo svētkus svinēs bez lieliem pasākumiem. Liepājas domes kultūras nodaļā atzina, ka līdz šim rīkotajām Līgo ballēm pilsētā nav bijusi liela atsaucība. Turklāt šovasar Liepājā jau tā notiks vairāki vērienīgi pasākumi. Tomēr Rožu laukumā, Tirgoņu ielā, Pablo bruģī svētkus ielīgos folkloras kopa "Vēlava", tautas deju kolektīvi "Rucavietis" un "Kvēle", Jāņu tēvs, Jāņu māte un jāņubērni.

Madonā – "Skroderdienas Silmačos"

Madonas pilsētas centrā Līgo dienas pēcpusdienā notiks Madonas tautas teātra izrāde "Skroderdienas Silmačos", bet vakarā pilsētas estrādē koncertēs realitātes šova "Talantu Fabrika" dalībnieki.

"Brakos" – "Trīnes grēki"

Rūdolfa Blaumaņa memoriālajā muzejā "Braki" Līgo vakarā notiks Ērgļu Saieta nama dramatiskā teātra iestudējuma "Trīnes grēki" pirmizrāde. Stundu pirms pusnakts Braku Jāņkalniņā tiks iedegts Jāņu ugunskurs.

Lubānā būs konkurss "Skaistākā Jāņuguns"

Lubānā pa dienu notiks konkursa "Skaistākā Jāņuguns" dalībnieku snieguma vērtēšana, bet vakarā pilsētas estrādē notiks balle ar grupas "Trakā nomale" piedalīšanos.

Vestienā – "Piedod, Bokačo, ja vari"

Vestienā līgošanu papildinās koncerts, kurā ar izrādi "Piedod, Bokačo, ja vari" piedalīsies Vestienas dramatiskais kolektīvs. Pasākumā par jautrību rūpēsies arī Sausnējas līnijdeju grupa, spēlēs grupa "Negaiss Plus".

Biksērē – "Kā pa jokam dzīve līgo"

Biksēres estrādē Līgo vakarā notiks teatralizēts uzvedums "Kā pa jokam dzīve līgo". Pasākumā piedalīsies folkloras kopa Krauklēnieši", Sarkaņu vecākās paaudzes deju kolektīvs "Senči" un Sarkaņu teātra aktieri.

Aizputē plaša Līgo programma

Vairāki Līgo pasākumi notiks Aizputē. Jau rīta pusē pie tirdzniecības centra "Aizpute" dejos bērnu un jauniešu deju kolektīvi, turpat Līgo zāļu, ziedu, siera, alus un amatnieku izstrādājumu tirdziņš. Pēcpusdienā līgot aicinās pūtēju orķestris, apbraukājot pilsētas dzīvojamos masīvus. Notiks Līgo dienas uzvedums Aizputes vidusskolas pagalmā - piedalīsies pilsētas pašdarbības kolektīvi. Tautas teātra aktieri izrādīs fragmentus no "Skroderdienām Silmačos", notiks aizputnieku godināšana, alus dzeršana, siera ēšana. Savukārt vakarā Misiņkalna estrādē būs Līgo vakara balle grupas "Kaimiņveči" mūzikas pavadībā, darbosies bufete.

Līgo vakarā zaļumballe notiks arī Daugavpils Stropu estrādē, Preiļu parka estrādē muzicēs grupa "Dinastija", Kapsēdes centrā notiks ielīgošana un zaļumballe kopā ar mūziķiem Jolantu un Kārli. Līgo svinības būs arī Nīcas parkā, Rēzeknes festivāla parkā varēs līgot kopā ar rajona pašdarbības kolektīviem. Zaļumballe būs arī Bauskā, Jēkabpilī muzicēs "Kreicburgas ziķeri", Salacgrīvas Zvejnieku parka estrādē varēs līgot kopā ar grupu "Alex un Co", Līvānos varēs ballēties Gedušu pilskalnā kopā ar Jāni Ziedu – Ziediņu un Domes ielā kopā ar grupu "Bruģis". Arī citās Latvijas vietās notiks zaļumballes un dažādi Līgo svētku pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!