Foto: DELFI

Nav pamata sasaukt Ventspils domes sēdi, lai lemtu par pilsētas mēra Aivara Lemberga atbrīvošanu no amata, tā uz opozīcijas deputātu Vladislava Šafranska un Ivara Landmaņa lūgumu atbildējis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Ministrs nesaskata pārkāpumus un sabiedrības interešu apdraudējumu Ventspils pilsētas domes darbībā, portālu "Delfi" informēja Ventspils domē.

Abi opozīcijas deputāti marta beigās lūdza ministriju sasaukt Ventspils pilsētas domes ārkārtas sēdi, lai izskatītu jautājumu par Lemberga un viņa pirmā vietnieka Jāņa Vītoliņa atlaišanu. Tāpat deputāti bija sūdzējušies par to, ka Lembergs pārkāpj viņam noteikto procesuālo piespiedu līdzekli, ka domes deputātiem ir liegts iepazīties ar domes komisiju un citu kolektīvo lēmumu pieņemošo institūciju materiāliem un domes deputātu virzītie lēmumu projektu netiek iekļauti Ventspils pilsētas domes dienaskārtībā.

Ministrs vēstulē norādījis, ka ir pieprasījis Ventspils pilsētas domes atbildīgajām amatpersonām iesniegt ministrijā skaidrojumu un pamatojošo dokumentāciju par saņemtajām sūdzībām un iesniegumiem, un ir veikta padziļināta un detalizēta iesniegto dokumentu analīze.

Sprūdžs uzsvēris, ka lēmums par domes priekšsēdētāja vai viņa vietnieka atlaišanu ir pašvaldības domes politisks lēmums. Likums "Par pašvaldībām" tieši nenosaka, par kādiem jautājumiem ministrs var pieprasīt sasaukt pašvaldības domes ārkārtas sēdi, taču, "tulkojot likumu pēc tā jēgas, tie ir jautājumi, kuru neatliekama neizlemšana varētu radīt būtisku sabiedrības interešu apdraudējumu".

"Lai arī minētais likums tieši neaizliedz ministram pieprasīt sasaukt pašvaldības domes ārkārtas sēdi arī par politiskiem jautājumiem, tomēr šādas sēdes sasaukšana nav lietderīga, jo gadījumā, ja domes priekšsēdētājs vai tā vietnieks bauda domes deputātu vairākuma uzticību, tad ir maz ticams, ka domes deputāti šādas, pēc ministra pieprasījuma sasauktas, sēdes laikā, mainīs savus politiskos uzskatus un atcels iepriekšminētās pašvaldības amatpersonas no amatiem," vēstulē norādījis pašvaldību lietu ministrs.

Tāpat Sprūdžs vēstulē teicis, ka attiecībā uz domes komisiju darbu pašvaldība rīkojas atbilstoši likumam, komisiju sēdes ir atklātas un tajās nodrošināta dažādu politisko partiju pārstāvība.

Ministrs vienlaikus noraida opozīcijas deputātu sūdzību par viņu sagatavoto lēmumu projektu neiekļaušanu domes darba kārtībā.

Vēstulē atgādināts, ka lēmuma projekta iesniegšanu reglamentē likums "Par pašvaldībām" un pašvaldības nolikums, kurā paredzēts, kādā kārtībā domes lēmuma projekts izskatāms domes pastāvīgajās komitejās un saskaņojams ar pašvaldības iestādēm vai to darbiniekiem.

Attiecībā par drošības līdzekļa ievērošanu ministrija atbildē opozīcijas deputātiem paskaidro, ka Saeimai, Ministru kabinetam, valsts un pašvaldību institūcijām, valsts un pašvaldību ierēdņiem, visu veidu uzņēmumiem un organizācijām, kā arī personām ir aizliegts iejaukties prokuratūras darba lietu izmeklēšanas vai citu prokuratūras funkciju izpildes laikā. Līdz ar to ministra un ministrijas kompetencē neietilpst sniegt vērtējumu par personai noteiktu procesuālo piespiedu līdzekli, vēstulē norādījis Sprūdžs.

Jau vēstīts, ka Ventspils domes opozīcija līdz šim ne reizi vien lūgusi VARAM sasaukt ārkārtas sēdi, lai vērtētu Lemberga atbilstību amatam, ņemot vērā viņam izvirzītās apsūdzības smagos noziegumos - naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā. Lembergs izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!